Μάχη για να κρατηθεί στη ζωή δίνει ο 35χρονος σμηναγός Ιωσήφ Αναστασάκης, που τραυματίστηκε σοβαρά από τη σύγκρουση των δύο μαχητικών αεροσκαφών στο αέρα, νοτίως της Κρήτης. Ο 35χρονος πιλότος διεκομίσθη αρχικά στο νοσοκομείο της Ιεράπετρας έχοντας τις αισθήσεις του, καθώς στις ερωτήσεις των γιατρών κουνούσε το χέρι του, δείχνοντας ότι έχει επικοινωνία με το περιβάλλον. Στη συνέχεια, όγω της σοβαρότητας της κατάστασής του, μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου.
Σύμφωνα με τους γιατρούς, η κατάστασή του σμηναγού, ο οποίος είναι έγγαμος με μία κόρη, παραμένει κρίσιμη, αλλά σταθερή, ενώ αξιοθαύμαστο είναι το σθένος του καθώς όπως είπαν, κατάφερε να ανανήψει και στις τρεις ανακοπές που υπέστη στο χειρουργείο.
Όπως έγινε γνωστό εξάλλου, με C 130 μεταφέρεται αίμα από την Αθήνα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, για να γίνει μετάγγιση στον 35χρονο χειριστή του μονοθέσιου F-16.
Ο ιπτάμενος Ιω. Αναστασάκης έχει σύνολο ωρών πτήσεως 1.955 εκ των οποίων οι 1456 ώρες σε F-16.
Για προληπτικούς λόγους, μεταφέρεται στο 251 ΓΝΑ στην Αθήνα και ο 25χρονος Ανθυποσμηναγός Παύλος Βοτζάκης, που διασώθηκε και σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας -αν και φέρει κατάγματα στα άκρα και αυχενική κάκωση - είναι καλά στην υγεία του.
Τα δύο μαχητικά συγκρούστηκαν λίγο μετά τις 2 μετά το μεσημέρι, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής άσκησης για προσομοίωση αναχαίτισης σε χαμηλό ύψος και συνετρίβησαν. Τα αεροσκάφη ανήκαν στην 340 Μοίρα της 115 Πτέρυγας Μάχης με έδρα τη Σούδα Κρήτης.
Στην εκπαιδευτική άσκηση τακτικής εναέριας μάχης συμμετείχαν έξι αεροσκάφη, που είχαν απογειωθεί από την 115 πτέρυγα μάχης, 340 μοίρα. Ειδική επιτροπή του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας διερευνά τα αίτια του δυστυχήματος.

Αύριο η κηδεία του άτυχου πιλότου
Εν τω μεταξύ στοιχεία για την ταυτότητα του πιλότου που έχασε χθες τη ζωή του έδωσε το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας.
Πρόκειται για τον σμηναγό Αναστάσιο Μπαλατσούκα, 33 ετών, έγγαμο, με σύνολο ωρών πτήσεως 1.202, εκ των οποίων οι 580 ώρες σε F-16.
Η κηδεία του σμηναγού θα τελεστεί αύριο, Σάββατο 28 Αυγούστου 2010 στις 17:30, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στην Άρτα.
Αναφορικά με τα F-16 που συγκρούστηκαν, σύμφωνα με το ΓΕΑ πρόκειται για ένα μονοθέσιο αεροσκάφος που αφίχθη στην Ελλάδα το Φεβρουάριο 2004 και είχε συμπληρώσει 1.315 περίπου ώρες πτήσεως και για ένα διθέσιο αεροσκάφος που αφίχθη τον Ιούνιο του 2003 και είχε συμπληρώσει 1.130 ώρες πτήσεως.