Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε χθες το τέλος της πανδημίας της γρίπης Α (Η1Ν1), της πρώτης του 21ου αιώνα, που προκάλεσε περίπου 18.500 θανάτους σε όλο τον κόσμο από την ανακάλυψή της τον Απρίλιο του 2009, δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ. Μας έμειναν οι... μάσκες και τα εμβόλια...
"Προχωράμε στην μετά-πανδημική φάση", δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ Μάργκαρετ Τσαν σε τηλεδιάσκεψη, υπογραμμίζοντας ότι ο ιός Η1Ν1 έχει "κάνει τον κύκλο του".
Πάντως η λήξη του συναγερμού δεν σημαίνει ότι ο ιός έχει εξαλειφθεί και δεν προκαλεί νέα κρούσματα -το τελευταίο δίμηνο έχουν αναφερθεί ακόμα 200 θάνατοι, ανεβάζοντας τον απολογισμό σχεδόν στους 18.500 νεκρούς από την εμφάνιση του ιού στο Μεξικό την άνοιξη του 2009.
Ο ΠΟΥ είχε δεχθεί επικρίσεις ότι βιάστηκε να κηρύξει πανδημία, με αποτέλεσμα να τρομοκρατήσει άδικα τον κόσμο και να αναγκάσει τις κυβερνήσεις να προμηθευτούν υπερβολικά πολλά εμβόλια. Ο Οργανισμός επέμεινε πάντως ότι χειρίστηκε σωστά την κρίση, καθώς ο ιός θα μπορούσε να μεταλλαχθεί ή να συνδυαστεί με άλλους ιούς γρίπης και να γίνει έτσι πολύ πιο επικίνδυνος. Η Δρ. Τσαν δήλωσε ότι η κήρυξη της πανδημίας βασίστηκε σε επιδημιολογικά κριτήρια και ότι «αυτή ήταν η σωστή απόφαση», προσθέτοντας ότι ο κόσμος ήταν τυχερός που ο ιός ήταν ηπιότερος και που ένα αποτελεσματικό εμβόλιο αναπτύχθηκε πολύ γρήγορα.