Πέφτουν, σήμερα, στο τραπέζι, τα πρώτα ονόματα υποψηφίων δημοτικών συμβούλων με την παράταξη του Κώστα Γκιουλέκα, για το δήμο Θεσσαλονίκης. Θα ακουστούν στη συνάντηση που θα έχουν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, με τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, το μεσημέρι, στο νέο Δημαρχιακό Μέγαρο.
Στη συνάντηση αυτή, που θα είναι… κάτι παραπάνω από εθιμοτυπική, αναμένεται πως οι κ.κ. Παπαγεωργόπουλος και Γκιουλέκας θα προχωρήσουν σε λεπτομέρειες, μετά τα όσα έχουν ειπωθεί και ακουστεί το τελευταίο χρονικό διάστημα. Έτσι, ο μεν δήμαρχος Θεσσαλονίκης δήλωσε, χθες, όταν ρωτήθηκε σχετικά, στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί, κάθε βδομάδα, πως είναι «ψυχή τε και σώματι» με τον κ. Γκιουλέκα. Τη δε υποψηφιότητά του την χαρακτήρισε «εξαιρετική».
Για όσους γνωρίζουν το λεξιλόγιο που χρησιμοποιεί ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο χαρακτηρισμός «εξαιρετική» δείχνει πως ο κ. Παπαγεωργόπουλος είναι ιδιαίτερα θετικός, όμως θα αποφασίσει για τη στάση που θα κρατήσει στη σημερινή συνάντηση. Μπορεί να δήλωσε «ψυχή τε και σώματι» με τον κ. Γκιουλέκα, όμως, όσοι παροικούν την Ιερουσαλήμ, γνωρίζουν πως πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση του κ. Γκιουλέκα προς το πρόσωπο των στενών συνεργατών του νυν δημάρχου.
Το μεγάλο αγκάθι έχει το όνομα Σωτήρης Καπετανόπουλος. Ο, επί σειράν ετών, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, είχε πει πως σκέφτεται να μην πάρει μέρος στις δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου, ανοίγοντας το δρόμο για νέους και ικανούς υποψηφίους. Όμως, η στάση που κράτησε από την ώρα που ο κ. Γκιουλέκας δήλωσε πως θέλει να αποτινάξει το παρελθόν, ήταν εντελώς διαφορετική.

Οικειοθελείς αποχωρήσεις
Αντίθετα, οι Απόστολος Τσουρέκας, Αναστάσιος Γερογιάννης, Αστέριος Δεληγιάννης, Νίκος Παπαγιαννόπουλος, Αθανάσιος Παπαδόπουλος και Πολυξένη Μηλιαρά-Βλαχάκη έχουν δηλώσει πως θα προτιμούσαν να μείνουν εκτός εκλογών –οι τρεις πρώτοι το δήλωσαν ξεκάθαρα, οι άλλοι τρεις στο στενό κύκλο των πολιτικών τους φίλων. Λύση με κάποιους βρέθηκε χάρη στα… παιδιά τους! Ο Κώστας Εγγλέζος θα προτιμούσε να μείνει εκτός και να δει στο ψηφοδέλτιο το γιο του Πέτρο, ενώ το ίδιο ισχύει και για τον Θόδωρο Ασπασίδη και το γιο του Μανώλη.
Βαγγέλης Δημητρίου και Βασίλης Γάκης είναι –κι αυτοί- από τους στενούς συνεργάτες του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου. Και οι δύο δεν έκρυψαν τις σχέσεις τους με την πρώην υπουργό Εξωτερικών και νυν ανεξάρτητη βουλευτίνα, Ντόρα Μπακογιάννη, κάτι που αποτελεί τροχοπέδη στην ένταξή τους στο ψηφοδέλτιο του Κώστα Γκιουλέκα. Αυτό που προσμετράται θετικά και στους δύο είναι η πολύ καλή δουλειά στον τομέα τους. Για τον Βαγγέλη Δημητρίου, όμως, προσμετράται στα αρνητικά ότι ο ίδιος έχει δηλώσει πως «το σκέφτεται» για να συμμετάσχει στη νέα προσπάθεια του Κώστα Γκιουλέκα.
Στη συνάντηση αναμένεται πως ο κ. Γκιουλέκας θα αναφέρει και τα ονόματα των ανθρώπων που φαίνεται πως, ήδη, έχει επιλέξει. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτοί είναι η αναπληρώτρια γραμματέας Νέων Τεχνολογιών της ΝΔ Άννα Ευθυμίου, ο αναπληρωτής γραμματέας Αυτοδιοίκησης της ΝΔ Σάκης Κουλουτμπάνης, η πολιτευτής Άρτεμις Διαλυνά, ο πρώην διευθυντής Τροχαίας Κώστας Μπλετσογιάννης ο νομαρχιακός σύμβουλος Γιάννης Αγγούρας, οι διαμερισματικοί σύμβουλοι Δημήτρης Παπάς και Δημήτρης Γιαννακουδάκης, ο Θόδωρος Τοσουνίδης, ο Ηλίας Πανάς κι ο Σωκράτης Δημητριάδης.