Η κυβέρνηση ότι καταφεύγει σε δημιουργική λογιστική και σε συνεχείς μεταβολές των εκτιμήσεών της, προκειμένου να παρουσιάσει μικρότερες αποκλίσεις κατά την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Αυτό κατήγγειλαν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώηρησαν οι αρμόδιοι τομεάρχες του κόμματος Χρήστος Σταϊκούρας και Νότης Μηταράκης, αναπληρωτές του τομέα οικονομίας και η υπεύθυνη της Επιτροπής Παρακολούθησης του Μνημονίου Ελένη Ρωμαϊδου.
Τα στελέχη της Ν.Δ. υποστήριξαν ότι από την εκτέλεση των οικονομικών μεγεθών επιβεβαιώνεται ότι το σχέδιο της κυβέρνησης δεν είναι το κατάλληλο και ότι εφαρμόζει ένα ακατάλληλο μίγμα οικονομικής πολιτικής, που θα έχει σαν συνέπεια τη λήψη περισσότερων μέτρων.
«Είναι αναποτελεσματική η θεραπευτική αγωγή του μνημονίου» ανέφεραν χαρακτηριστικά και παρέθεσαν τα δικά τους στοιχεία για την εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών.
Αναφερόμενοι στο επικαιροποιημένο μνημόνιο, επισήμαναν πως υποχρεώνει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές στα εργασιακά, με την εφαρμογή νέου καθεστώτος για την διαιτησία, στην εκ βάθρων αναθεώρηση του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων στον ιδιωτικό τομέα, με την διευκόλυνση της μεγαλύτερης κρίσης συμβάσεων προσωρινής εργασίας και μερικής απασχόλησης, στην αναθεώρηση των βασικών παραμέτρων του συνταξιοδοτικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων και των επικουρικών ταμείων, σε μείωση προσωπικού στον ΟΣΕ κατά 35%, παράλληλα με αύξηση των εισιτηρίων και μείωση του βασικού μισθού κατά 20%, σε περαιτέρω μείωση επιδομάτων και υπερωριών στις κρατικές επιχειρήσεις, σε αύξηση των εισιτηρίων στα δημόσια μέσα μεταφοράς, σε μειώσεις στα κοινωνικά προγράμματα, στο άνοιγμα προς τρίτους της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με λιγνίτη και στην ουσιαστική αναθεώρηση της λίστας βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.
Υποστήριξαν ακόμη ότι στον προϋπολογισμό του 2011 θα υπάρχουν νέα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής ύψους 3,2% του ΑΕΠ, που θα προέρχονται κατά 2,2% από εισπρακτικά μέτρα και 1% από περαιτέρω περικοπή δαπανών.
Τόνισαν πως η ΝΔ προτείνει ένα διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής με αντισταθμιστικά μέτρα συγκράτησης της ύφεσης, με επανορθωτικά μέτρα για τις αδικίες και τις αστοχίες του προγράμματος, με πρωτοβουλίες αξιοποίησης της ανενεργής ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, με αναπτυξιακά μέτρα που βελτιώνουν το οικονομικό κλίμα.

Αντίδραση Πεταλωτή
Οι επίθεση από πλευράς ΝΔ προκάλεσαν την αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιώργου Πεταλωτή, ο οποίος επέρριψε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης την ευθύνη για την κατάσταση στην οποία περιήλθε η οικονομία: «Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αισθάνεται συνεχώς την ανάγκη να υπενθυμίζει στους πολίτες σε ποια πραγματικά δύσκολη κατάσταση άφησε πίσω της την Ελλάδα μετά από μια εξαετή καταστροφική διακυβέρνηση αδράνειας, έλλειψης σχεδιασμού και αλόγιστης σπατάλης».
Επιπλέον, χαρακτήρισε ειρωνεία και εμπαιγμό των πολιτών το «να προτείνει η ΝΔ την έξοδο της Ελλάδας από το μηχανισμό στήριξης και το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής, τη στιγμή που ξέρει ότι αν αφήναμε την οικονομία στο δρόμο που την είχε οδηγήσει αυτή η παράταξη, το μόνο που είχε απομείνει ήταν η στάση πληρωμών και η χρεοκοπία».

"Για κοιτάξτε το μέλλον"!
Ανταπαντώντας οι αρμόδιοι τομεάρχες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισήμαναν πως «όλοι γνωρίζουμε πως το ΠΑΣΟΚ δημιούργησε το δημόσιο χρέος την περίοδο 1981-89» και κάλεσαν το κυβερνών κόμμα να αφήσει παρελθόν και να κοιτάξει το παρόν.
«Δεν το κάνει όμως, γιατί τότε θα πρέπει να απολογηθεί για τη βαθιά ύφεση, τα λουκέτα, την εκτίναξη του πληθωρισμού, την αύξηση της ανεργίας και την πτώση των επενδύσεων» πρόσθεσαν και κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι δεν έχει ουδέποτε τοποθετηθεί επαρκώς στο σχέδιο για την οικονομία που έχει καταθέσει η ΝΔ.