Μόνον μία μονάδα αίματος από τις 2000 που ελέγχθηκαν βρέθηκε... ύποπτη στον ιό του Δυτ. Νείλου, αλλά όσον αφορά την προμήθεια αντιδραστηρίων, αυτή θα γίνει... όταν και εάν, είπε η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, σε συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη
Σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση του ιού του Δυτικού Νείλου βρίσκεται το Υπουργείο Υγείας διαβεβαίωσε σήμερα στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη η υπουργός κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Η υπουργός Υγείας επισήμανε, ωστόσο, ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.
«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αλλά δεν χωρά επ’ ουδενί εφησυχασμός», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Ξενογιαννακοπούλου.
Η υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών, θα διατεθούν επιπλέον 250.000 ευρώ, για συμπληρωματικούς αεροψεκασμούς στην Κεντρική Μακεδονία, με στόχο την καταπολέμηση των κουνουπιών, τα οποία μεταδίδουν τον ιό του Δυτικού Νείλου.
Σύμφωνα με την υπουργό Υγείας, υπάρχει πλήρης ετοιμότητα και συνεχής επαγρύπνηση για την αντιμετώπιση της λοίμωξης, ενώ όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα είναι σε ετοιμότητα. Τόνισε επίσης ότι η πρόληψη της μετάδοσης γίνεται με τους ψεκασμούς, την ενημέρωση και την επαγρύπνηση στις αιμοδοσίες.
Όσον αφορά στις 2.000 μονάδες αίματος που είχαν δεσμευτεί ως ύποπτες, η κ. Ξενογιαννακοπούλου ανέφερε ότι ολοκληρώθηκε ο έλεγχος στα Κέντρα Μοριακού Ελέγχου των νοσοκομείων ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης και της Λάρισας και εκτός μίας περίπτωσης οι υπόλοιπες μονάδες αποδείχθηκαν ασφαλείς και διατέθηκαν προς χρήση, εκτός από ελάχιστες ποσότητες των οποίων είχε περάσει η ημερομηνία λήξης.
Αναφερόμενη δε στο θέμα της προμήθειας αντιδραστηρίων, με τα οποία θα ελέγχεται το αίμα για τον ιό του Δυτικού Νείλου, τόνισε ότι αυτές θα γίνουν μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με τους πάγιους κανόνες της διαδικασίας προμηθειών.