Να τον πιστέψουμε;
Τέλος στα σενάρια επιβολής νέων μέτρων μετά το επικαιροποιημένο μνημόνιο επιχειρεί να βάλει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Σε συνέντευξή του στη Real News τόνισε πως «δεν υπάρχει ανάγκη για νέα δυσάρεστα μέτρα». Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο περικοπής μισθών και επιδομάτων εορτών στον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε ότι δεν έχει τεθεί κάτι τέτοιο εκ νέου από την τρόικα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι αν υπάρξουν ισορροπημένες αυξήσεις την επόμενη τριετία, δεν θα τεθεί.
Δήλωσε αισιόδοξος ότι ο προϋπολογισμός του 2010 «θα βγει». Όσον αφορά στην υστέρηση εσόδων, τόνισε ότι έχουμε μπροστά μας την είσπραξη του ΕΤΑΚ, του ΦΜΑΠ και την είπραξη προστίμων από το κυνήγι της φοροδιαφυγής. Αν τελικά υπάρξει υστέρηση θα είναι μικρή, εκτίμησε.
Ερωτηθείς για αλλαγή της οικονομικής πολιτικής ενόψει ή μετά τις δημοτικές εκλογές, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι αυτή δεν διαφοροποιείται με βάση τον εκλογικό κύκλο.
Ως προς το λεγόμενο «οικονομικό πακέτο» που φημολογείται ότι μπορεί να ανακοινωθεί στη ΔΕΘ απάντησε ότι «η δεδομένη δημοσιονομική κατάσταση είναι απολύτως σαφής».
Ο κ. Παπακωνσταντίνου παραδέχθηκε ότι η ανεργία θα αυξηθεί, αφού η χώρα βρίσκεται σε ύφεση, ωστόσο δεν συμφωνεί με τα ποσοστά της τάξης του 20%, που αναφέρει το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ σημειώνοντας ότι προφανώς περιλαμβάνει στην ανεργία και μη παραδοσιακές μορφές απασχόλησης.
Επίσης, βρίσκει υπερβολικά απαισιόδοξο το προβλεπόμενο ποσοστό της ύφεσης για το 2010 από τον Economist, στο 4,8%. Σημαντικό ρόλο θα παίξει η επάνοδος της εμπιστοσύνης των αγορών στην ελληνική οικονομία, υπογράμμισε ο ΥΠΟΙΚ.