Απορρίπτει το υπουργείο Οικονομικών, τα σενάρια περί λήψης πρόσθετων μέτρων. Με ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα το μεσημέρι, τονίζει ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού είναι εντός στόχων. Παράλληλα διαψεύδει τα περί φερομένης απαίτησης της τρόικας για κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Αντιδρούν, πάντως, τα κόμματα.
Με σημερινή ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών αρνείται κατηγορηματικά ότι η τρόικα απαιτεί την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.
Τονίζει ότι ο προϋπολογισμός κινείται εντός στόχων και αναφέρει ότι το έλλειμμα κινείται "με ασφάλεια", ένα 1 δισ. ευρώ κάτω από τον στόχο που έχει τεθεί. Αναφορικά με την υστέρηση των εσόδων, την υπολογίζει σε 770 εκατ. ευρώ και υποστηρίζει ότι οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι το φετινό Ιούνιο εκκαθαρίστηκαν 700.000 λιγότερες δηλώσεις φόρου εισοδήματος σε σχέση με πέρυσι.
Σημειώνει ότι η αύξηση του ΦΠΑ δεν έχει ακόμη αποτυπωθεί στην πορεία των εσόδων, ενώ εκκρεμεί η είσπραξη του ΕΤΑΚ για το 2009. Το υπουργείο προσδοκά επιπλέον έσοδα από την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών και των προστίμων, συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ, που έχει επιβάλει το ΣΔΟΕ.
Σχολιάζοντας την πορεία των δαπανών, το ΥΠΟΙΚ αναφέρει ότι οι πρωτογενείς μειώθηκαν κατά 12,6% έναντι ετήσιου στόχου μείωσης 5,8%. Για την αύξηση στην καταβολή τόκων τον Ιούλιο διευκρινίζει ότι αφορούν περίπου στο 25% των τόκων για το σύνολο του έτους, ενώ τον ίδιο μήνα επιταχύνθηκε και η απορρόφηση εσόδων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Επίθεση στην κυβέρνηση για τα αποτέλεσματα της οικονομικής της πολιτικής εξαπέλυσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Βασιλική Τζότζολα. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, αναφέρει η κ. Τζότζολα και προσθέτει ότι "ένα στα τρία παιδιά είναι χωρίς δουλειά, ένα στα τέσσερα μαγαζιά έχει ήδη κλείσει και επενδύσεις μηδέν". "Οι θυσίες του Μνημονίου δεν σώζουν την οικονομία, σκοτώνουν την κοινωνία", καταλήγει η κ. Τζότζολα.
Για αλλεπάλληλα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα και τον πακτωλό δισεκατομμυρίων που διοχετεύτηκε προς τις τράπεζες και τους επιχειρηματίες, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το γραφείο τύπου του ΚΚΕ. Σύμφωνα με το κομμουνιστικό κόμμα, τόσο η συνεχιζόμενη μείωση του ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας, όσο και οι διεθνείς εξελίξεις με την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας στις ΗΠΑ επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ ότι η κρίση είναι καπιταλιστική και βαθειά, ότι η όποια ανάκαμψη θα είναι αναιμική και ότι οι θυσίες του λαού θα συνεχισθούν και θα κλιμακωθούν, αν δεν ξεδιπλωθεί η λαϊκή αντεπίθεση.
Κατά τον εκπρόσωπο του ΛΑ.Ο.Σ, Κωστή Αϊβαλιώτη, είναι εμφανής πλέον η έλλειψη οράματος και μεθόδευσης από την κυβέρνηση. «Ελπίζουμε», συμπλήρωσε, «ο κ. Παπανδρέου να καταλάβει ότι με τις ερασιτεχνικές επιδόσεις της κυβέρνησής του κανένας Έλληνας δεν μπορεί να αναμένει ουσιαστικά αποτελέσματα».
«Η θλιβερή αποτυχία των σφαγιαστικών μέτρων κυβέρνησης-τρόικας, σπρώχνοντας την οικονομία σ’ ένα ακατάσχετο κατήφορο, οδηγούν τον προϋπολογισμό σε εκτροχιασμό, με συνέπεια η κυβέρνηση να προετοιμάζει από τον Σεπτέμβριο νέο απαράδεκτο πακέτο μέτρων», επιμένει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης.