Δε θα ανέβει, φέτος, στον Πόντο, για προσκύνημα στην Παναγία Σουμελά, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης. Θα μοιράσει, όμως, δροσερά νερά και φυλλάδια με οδηγίες για ασφαλή οδήγηση, σε όσους το μεσημέρι του Σαββάτου πάρουν το δρόμο για τη Χαλκιδική...
Το προεκλογικό χάπενιγκ είχε εφαρμόσει, ξανά στο παρελθόν, ο κ. Ψωμιάδης, όταν για πρώτη φορά διεκδικούσε τη νομαρχία Θεσσαλονίκης. Και, όπως αποδείχτηκε, του πήγε... γούρι. Έτσι, είπε να το ξανακάνει. Θα είναι, το Σάββατο, με τους συνεργάτες του, στα φανάρια της Βούλγαρη και θα μοιράζει νερά σε οδηγούς και συνοδηγούς.
Όσον αφορά τον επικείμενο εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου και την τέλεση θείας λειτουργίας από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίο στο Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο, για πρώτη φορά μετά από 88 χρόνια, ο Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Αυτός ο Δεκαπενταύγουστος θα μείνει χαραγμένος στη μνήμη του Ποντιακού Ελληνισμού. Η επαναλειτουργία της Παναγίας Σουμελά, στα βουνά της Τραπεζούντας, μετά από 88 χρόνια, υπό τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, είναι μια στιγμή ιστορική. Συμβολικά, εμείς οι Πόντιοι της τρίτης γενιάς, επιστρέφουμε ξανά, ειρηνικά, στις εστίες των προγόνων μας. Από την άλλη, με τέτοιες ενέργειες, η Τουρκία δείχνει ότι μπορεί να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας.
Καλώ τους Πόντιους αδελφούς που θα βρεθούν στην Μονή της Σουμελά, ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο, να συμμετέχουν με ευλάβεια στην κορυφαία θρησκευτική στιγμή. Θα είναι μια δύσκολη μέρα, με πολύ κόσμο σε μια δυσπρόσιτη περιοχή και γι’ αυτό καλώ όλες τις πλευρές να επιδείξουν σύνεση, ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση ακολουθώντας τις συμβουλές του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Αποδεικνύεται ότι με τη βοήθεια της Παναγίας μας, της Παναγίας Σουμελά, ενωμένος ο Ποντιακός Ελληνισμός μπορεί να κάνει θαύματα. Χρόνια πολλά σε όλους!».
Ο λόγος για τον οποίο, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης δε θα σκαρφαλώσει στη Σουμελά του Πόντου, ακούει στο όνομα... Νοέμβριος. Ενόψει εκλογών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και με τις πολιτικές ζυμώσεις σε επίπεδο Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο αποκορύφωμα, ο Ψωμιάδης δε θα άφηνε δυο μέρες να πάνε χαμένες. Ειδικά ημέρες κατά τις οποίες όλοι οι παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της περιοχής θα πηγαίνουν από... Παναγιά σε Παναγιά. Κι αυτό επειδή η Κεντρική Μακεδονία έχει ουκ ολίγες εκκλησιές στη Χάρη Της. Από την Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο, ως αυτήν της Νέας Ηράκλειας Σερρών.
Έτσι, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του, το πρόγραμμά του διαμορφώθηκε ως εξής:
Εν όψει του εορτασμού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης θα πραγματοποιήσει προσκύνημα στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο Ημαθίας, την οποία θα επισκεφθεί το Σάββατο 14 Αυγούστου, στις 7.30 π.μ. (για τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία) και την Κυριακή 15 Αυγούστου, στις 9.30 π.μ. (για τον Όρθρο και το Πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο).
Το υπόλοιπο πρόγραμμα της περιοδείας του κ. Ψωμιάδη περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα εξής:
Το Σάββατο 14 Αυγούστου 2010 στις 18.30 θα βρεθεί στο Σέλι Ημαθίας για την περιφορά της Ιεράς εικόνας Κοιμήσεως της Θεοτόκου και, μία ώρα αργότερα, θα βρίσκεται στην Ηράκλεια Σερρών, στο Δημοτικό Διαμέρισμα Κοίμησης, για το Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό και τη Λιτάνευση της ιεράς εικόνας Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Το βράδυ, στις 22.30, θα πάει ως τα Άνω Πορόια Σερρών (στο ξενοδοχείο Νάστος) για να παραβρεθεί στα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του Εμμανουήλ Μαρόκου.
Την Κυριακή 15 Αυγούστου 2010, στις 9 το βράδυ, θα επισκεφθεί το Νεοχώρι Αριδαίας Πέλλας, όπου στο γήπεδο του χωριού θα έχει στηθεί πανηγύρι για τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου.
Κι αν νομίζετε ότι για Ψωμιάδη το πρόγραμμα δεν είναι ιδιαίτερα βαρύ (εκτός της περίπτωσης της παραμονής που μέσα σε μία ώρα θα "καταπιεί" αρκετά χιλιόμετρα από την Ημαθία ως τις Σέρρες), διαβάστε τι γράφει η τελευταία παράγραφος της ανακοίνωσης για το πρόγραμμα του νομάρχη:
"Επίσης, ανήμερα το Δεκαπενταύγουστο (Κυριακή) ο υπ. Περιφερειάρχης Π. Ψωμιάδης θα παρευρεθεί και σε άλλες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν για τον εορτασμό της Κοίμησης της Θεοτόκου στο νομό Θεσσαλονίκης".
Αυτός ο μισθός θα πάει όλος σε βενζίνες και κεράκια...