Στη Βουλή φέρνουν, με ερώτησή τους, το θέμα των κουνουπιών και του ιού του Δυτικού Νείλου, τρεις βουλευτές του ΚΚΕ: οι Άγγελος Τζέκης, Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου. Όπως τονίζουν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και η ΝΔ έχουν ευθύνες για την "ένδεια" των δήμων, κάτι που δεν επιτρέπει την ολοκλήρωση του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών, λόγω έλλειψης πόρων.
"Είναι ενδεικτικό ότι ο φετινός προϋπολογισμός για τις κωνωποκτονίες μειώθηκε κατά 50%, ενώ οι ανάγκες όλης της περιφέρειας και των όμορων με τη Θεσσαλονίκη νομών, είναι γνωστές και τα αιτήματα των κατοίκων διαρκή και έντονα. Ταυτόχρονα είναι ανύπαρκτο ένα ολοκληρωμένο δίκτυο για την έγκαιρη επιδημιολογική επιτήρηση των νόσων και τα λαϊκά στρώματα βρίσκονται αντιμέτωπα με την συνεχή υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση των δημόσιων νοσοκομείων και των υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας υγείας που είναι απαραίτητες για την ενημέρωση του πληθυσμού, την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία", υπογραμμίζουν.
Υποστηρίζουν, ακόμη, ότι "η κυβέρνηση έχει ευθύνη να αναλάβει την πλήρη και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων των μέτρων και παρεμβάσεων που απαιτούνται για την έγκαιρη προστασία της Δημόσιας Υγείας και την εξασφάλιση ποιοτικής διαβίωσης στα λαϊκά στρώματα".
Με την ερώτησή τους, οι τρεις βουλευτές του ΚΚΕ ζητούν να μάθουν ποια μέτρα λαμβάνει η κυβέρνηση ώστε:
* "Να χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό άμεσα η ολοκλήρωση του φετινού συμπληρωματικού προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και των νομών που εμφανίζουν πρόβλημα, αλλά και όλων των αναγκαίων προγραμμάτων για την πρόληψη λοιμωδών ασθενειών σε σταθερή βάση.
* Να ληφθούν όλα τα άλλα απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη της ασθένειας και γενικότερα την προστασία της δημόσιας υγείας (έργα βελτίωσης δικτύου ύδρευσης- αποχέτευσης, έργα παρέμβασης σε λιμνάζοντα νερά, ολοκληρωμένες δημόσιες υπηρεσίες ΠΦΥ και επιδημιολογικής επιτήρησης, δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κ.α.)".