Από την ημερίδα, στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου για τον Ιό του Δυτικού Νείλου
Σε ακμαιοκτονίες (ραντίσματα για την καταπολέμηση των μεγάλων κουνουπιών) με επίγεια μέσα, προχωρούν οι αρμόδιες υπηρεσίες στην Κεντρική Μακεδονία, με ευθύνη των υπουργείων Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης. Αυτό αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, χθες, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, για το θέμα του ιού του Δυτικού Νείλου.
Προήδρευσε η Γενική Γραμματέας της ΠΚΜ, Μαρία Λιονή και συμμετείχαν εκπρόσωποι της ΤΕΔΚ του νομού Θεσσαλονίκης, της «Αναπτυξιακής Θεσσαλονίκης» ΑΝΕΘ Α.Ε., του Κέντρου Καταπολέμησης Κουνουπιών και Πολιτικής Προστασίας του νομού Σερρών και εταιρειών που διενεργούν ψεκασμούς στο πλαίσιο των προγραμμάτων καταπολέμησης των κουνουπιών.
Όπως έγινε γνωστό, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, πέρα από το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών για το οποίο διατέθηκαν φέτος 1.948.000 ευρώ, θα επεκτείνει το πρόγραμμα και με επιπρόσθετη χρηματοδότηση 300.000 ευρώ έως τις 15 Σεπτεμβρίου. Τα χρήματα κρίνονται ελάχιστα, αλλά στο σημείο όπου έχουμε φθάσει, δίνουν τη δυνατότητα να επεκταθεί, ως τα μέσα Σεπτεμβρίου το πρόγραμμα το οποίο έχει διακοπεί λόγω έλλειψης πόρων. Μάλιστα, από τους εκπροσώπους της ΑΝΕΘ υπογραμμίστηκε κατά τη σύσκεψη ότι κάθε χρονιά υπάρχει φόβος να μην εφαρμοστεί το πρόγραμμα λόγω έλλειψης χρηματων.
Η κ. Λιονή, στο πλαίσιο ημερίδας, που έγινε σήμερα στο νοσοκομείο "Παπαγεωργίου" για τον ιό του Δυτικού Νείλου, γνωστοποίησε ότι θα συσταθεί σε κάθε νομό της Περιφέρειας μία τοπική επιτροπή δράσης η οποία θα έρχεται σε επαφή με την κεντρική επιτροπή διαχείρισης της κρίσης. Δεν ξεκαθαρίστηκε αν θα υπάρχει πρόβλεψη ώστε αυτή η επιτροπή, αν εντοπίζει πρόβλημα, να έχει τη δυνατότητα να επεκτείνει το πρόγραμμα απεντόμωσης σε κάθε περιοχή, κάτι που απαιτεί τη διαχείριση χρημάτων.
Σημειώνεται ότι, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της ΤΕΔΚ του νομού Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, είχε ζητήσει τις περασμένες μέρες, με επιστολή του στην υπουργό Υγείας, την έγκριση και άμεση χρηματοδότηση του προγράμματος ακμαιοκτονίας που εκπόνησαν οι τοπικοί φορείς.
Ωστόσο, κατά τη συζήτηση του σχετικού προγράμματος στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, τον Μάρτιο του 2009, ο τότε νομαρχιακός σύμβουλος Μιχάλης Τρεμόπουλος από την παράταξη των Οικολόγων είχε προβάλλει ενστάσεις για τη μέθοδο της ακμαιοκτονίας καθώς, όπως είχε υποστηρίξει, είναι διαφορετική από τη μέθοδο καταπολέμησης των κουνουπιών στο στάδιο της προνύμφης, διότι απαιτεί τη χρήση νέας δραστικής ουσίας που είναι επικίνδυνη και τοξική για τους υδρόβιους οργανισμούς.
Απαντώντας, ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Μιχάλης Τζόλλας είχε αναφέρει ότι η ανώτατη επιτροπή έγκρισης φαρμάκων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης εξετάζει κάθε ουσία και έχει την ευθύνη έγκρισης των σκευασμάτων που χρησιμοποιούνται.