ΤΩΡΑ 11.25

Συγκινημένοι χιλιάδες προσκυνητές παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά, στην Τραπεζούντα (φωτογραφία αρχείου του Νώντα Στυλιανίδη από το 2009)
Θεία Λειτουργία, μετά από 88 ολόκληρα χρόνια γίνεται αυτήν την ώρα στην ιστορική μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αυτήν την ώρα κάνει το κήρυγμά του. Μιλά για νέες "συγκλονιστικάς διαστάσεις" του σημερινού πανηγυριού, μιλώντας στα Ποντιακά, δακρύζοντας, "έστω και χωρίς λαλίαν" ακούστηκε και πάλι γλυκύτατον το παρήγορον 'εν τη γεννήσει τη παρθενία εφύλαξας'..."
Ο Οικουμενικός πατριάρχης έκανε λόγο για "μεγάλην ευλογίαν" με την οποία κατάφερε να πραγματώσει αυτήν τη Θεία Λειτουργία. Ευχαρίστησε τις τουρκικές αρχές, που επέτρεψαν να γίνει λειτουργία στα Άγια Χώματα της Ιεράς Μονής της Θεοτόκου στο όρος Μελά, "στην Αρχοντοδέσποινα του Πόντου, την σου Μελά Παναγίαν", όπως είπε.
"Έγινε και πάλιν, η Παναγία Σουμελά κοινόν σημείον αναφοράς όλων μας", τόνισε ο Πατριάρχης, αφού μνημόνευσε και τους αυτοκράτορες του Βυζαντίου και τους σουλτάνους της Μεγάλης Πύλης που βοήθησαν και στο χτίσιμο και στη μεγαλοσύνη της μονής.
Επίσης, έστειλε μήνυμα αγάπης στους "εορτάζοντας εν Βερμίω. Τους ευχόμεθα του χρόνου, όλοι μαζί, εδώ", είπε! Έδωσε τη διαβεβαίωση του ότι "οι Χριστιανοί συνερρεύσαμεν εδώ ως άγγελοι Ειρήνης. Η Πανααγία άλλωστε, μας ενώνει όλους αν λάβομεν ότι πολλά θαύματα έκανε αδιακρίτως η Σουμελιώτισσα και εις Τούρκους και εις Οθωμανούς και εις Ρώσους και εις Ρουμάνους... Αλλά και το Κοράνιο την Τιμά ως προφήτιδα και της αφιερώνει ωραίους λόγους", πρόσθεσε.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θύμισε ότι, όταν στην Αδελαΐδα κάποιοι κατασκεύασαν μια περιπαικτική εικόνα της Παναγίας, πρώτος ο μουσουλμάνος καδής έσπευσε να απαιτήσει σεβασμό.
"Σήμερα ο Πόντος γίνεται πραγματικά εύξεινος", τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. "Όλα αυτά τα 88 χρόνια της σιωπής, η αδήλητος κανδήλα της μνήμης και της ευλαβείας προς τη Σουμελιώτισσα έκαιγε και καθοδηγούσε την πορεία όλων των Ποντίων, όλων των Ρωμιών, όλων των ορθοδόξων", πρόσθεσε. "Επιστρέφοντες εις τα ίδια ας κρατήσουμε την ακαταίσχυντη Θεομητορική φροντίδα του Σουμελιώτικου Δεκαπενταυγούστου, αναμμένη λαμπάδα, να ανθήσει πλουσίως μέσα μας και να φέρει κι άλλα", κατέληξε.
Από τις 7 το πρωί, πλήθος ορθοδόξων συνέρρευσαν στη Μονή. Σε κάποια σημεία του μονοπατιού που οδηγεί στη μονή Πόντιοι με την παραδοσιακή λύρα υποδέχονται με τραγούδια τους προσκυνητές.
Η Θεία Λειτουργία τελέσθηκε στον αύλειο χώρο της μονής γιατί το καθολικό της είναι πολύ μικρό και δεν μπορεί να χωρέσει περισσότερα από περίπου 100 άτομα.
Οι προσκυνητές πήραν το δρόμο προς τη μονή με κεριά και μάτια δακρυσμένα.
Οι τουρκικές αρχές έχουν λάβει αυστηρά μέτρα ασφαλείας ενώ μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των τουρκικών και ξένων μέσων ΜΜΕ για να καλύψουν τη Θεία Λειτουργία.
Η άδεια για την πραγματοποίηση Θείας Λειτουργίας στο μοναστήρι-σύμβολο των Ποντίων δόθηκε τον περασμένο Ιούνιο από την Άγκυρα, σε μία προσπάθεια της Τουρκίας να δείξει ότι σέβεται τις θρησκευτικές ελευθερίες, που είναι ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα για την ευρωπαϊκή της προοπτική.