Σε δοκιμή πυραύλου εδάφους-εδάφους προχώρησε το Ιράν

Την ανακοίνωση έκανε, χωρίς
πολλές - πολλές λεπτομέρειες, ο
υπουργός Άμυνας της χώρας,
Αχμάντ Βαχίντι
Ο υπουργός Άμυνας του Ιράν Αχμάντ Βαχιντί ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010, πως η χώρα πραγματοποίησε δοκιμαστική εκτόξευση ενός νέου πυραύλου εδάφους-εδάφους με την ονομασία Qiam-1. Μιλώντας κατά την τελετή της προσευχής σήμερα στην Τεχεράνη, ο υπουργός δήλωσε πως η δοκιμή ήταν επιτυχής, χωρίς να κάνει γνωστό πότε, ούτε πού πραγματοποιήθηκε. Καμιά διευκρίνιση δεν δόθηκε επίσης για το βεληνεκές του πυραύλου.
Η ανακοίνωση για την επιτυχή πυραυλική δοκιμή έγινε μια ημέρα πριν από την έναρξη της λειτουργίας, αύριο Σάββατο, 21 Αυγούστου 2010, του πρώτου ιρανικού πυρηνικού σταθμού στο Μπουσέρ, στο νότιο Ιράν.
Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες από την εκτόξευση.
Ο Βαχιντί δήλωσε πως ο Qiam-1 (qiam σημαίνει εξέγερση) έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί αποκλειστικά από ιρανούς ειδικούς του υπουργείου Άμυνας, λειτουργεί με υγρά καύσιμα και πλήττει στόχους με μεγαλύτερη ακρίβεια απ' ό,τι οι προηγούμενοι πύραυλοι της ίδιας κατηγορίας. Πρόσθεσε πως ο πύραυλος δεν έχει πτερύγια, γεγονός που τον καθιστά ταχύτερο και δυσχεραίνει την αναχαίτισή του.

Σχόλια