Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχει ως ένας από τους 14 εταίρους στο ευρωπαϊκό έργο «RENREN: Renewable ENergy RΕgions Network». Tο έργο υποβλήθηκε ως πρόταση στις 29 Ιανουαρίου 2009, στο πλαίσιο της δεύτερης πρόσκλησης για την κατάθεση προτάσεων του Προγράμματος Διαπεριφερειακής Συνεργασίας INTERREG IVC.
Το πρόγραμμα INTERREG IVC συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ERDF). Το έργο συγχρηματοδοτείται συγκεκριμένα από το ΕΤΠΑ μέχρι του ποσού 1.646.507,20 ευρώ και είναι συνολικού προϋπολογισμού 2.095.359,85 ευρώ για όλους τους εταίρους του, με συντονιστή εταίρο, το γερμανικό Ομόσπονδο Κράτος του Schleswig-Holstein.
Ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι 144.666,66 ευρώ και ειδικότερα, η κοινοτική συμμετοχή ανέρχεται στα 122.966,66 ευρώ (85%) και η εθνική συμμετοχή (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) στα 21.700,00 ευρώ (15%). Η διάρκεια του έργου ορίζεται σε 36 μήνες έως την 31η Δεκεμβρίου του 2012.
Όπως τόνισε η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μαρία Λιονή, «το έργο ‘RENREN - Νέο Δίκτυο για τις νέες Ανανεώσιμες Ενεργειακές Περιφέρειες’ αποτελεί νέο στρατηγικό έργο της Ε.Ε., το οποίο θα διερευνήσει τις διαδικασίες, τις εφαρμογές και κατά πόσο είναι δυνατόν οι περιφερειακές κυβερνήσεις ή οι περιφέρειες να συμβάλουν στην επιτάχυνση της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, έτσι ώστε να υποστηρίξουν τις προσδοκίες της Ε.Ε. για ένα πιο πράσινο και πιο καθαρό ενεργειακό μέλλον. Το έργο RENREN στοχεύει να προσδιορίσει επιλογές πολιτικής για τη βελτίωση των περιφερειακών πλαισίων, με στόχο την ανάπτυξη και επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Μέσω του έργου θα διερευνηθούν οι ευνοϊκές συνθήκες που υπάρχουν για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τις οποίες οι περιφέρειες μπορούν να επηρεάσουν και πώς αυτές μπορούν να βελτιστοποιηθούν για την υποστήριξη των διαφόρων ειδών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η αιολική, η βιομάζα και η ηλιακή ενέργεια».
Το RENREN θα εξετάσει τις διαφοροποιήσεις ανάπτυξης και εφαρμογής έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μεταξύ των συμμετεχόντων περιφερειών στην παρούσα φάση υλοποίησης του. Επίσης, θα εξετάσει τις συνθήκες που μπορούν να βοηθήσουν ή να αναστείλουν τα εμπόδια υλοποίησης έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με επίκεντρο την ανάπτυξη των ακόλουθων τομέων: τη χρηματοδότηση, το στρατηγικό προγραμματισμό, τις συγκαταθέσεις φορέων, την καινοτομία και τις θέσεις εργασίας.
Δεδομένου ότι οι βασικές τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί στην Ευρώπη είναι διαφορετικές, το δίκτυο θα εξετάσει τις προϋποθέσεις και τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζονται οι ακόλουθες διαφορετικές ομάδες τεχνολογίας που αφορούν την:
Αιολική, ωκεάνια (θαλάσσια), υδροηλεκτρική ενέργεια.
Γεωθερμική ενέργεια, βιομάζα.
Ηλιακή θερμική ενέργεια, φωτοβολταϊκά.
Τα αποτελέσματα των τεχνικών συναντήσεων (workshop), οι on-site επισκέψεις για την ανταλλαγή εμπειριών, καθώς και οι σχετικές μελέτες του έργου θα διατεθούν σε ένα ευρύτερο ακροατήριο ενδιαφερομένων, μέσω μιας σειράς εκδηλώσεων αλλά και της ιστοσελίδας του έργου www.renren-project.eu. Οι εργασίες του δικτύου των εταίρων θα επικεντρωθούν στην εκπόνηση κατευθυντήριων γραμμών πολιτικής, έτσι ώστε τα συμπεράσματα να μπορούν εύκολα να μεταφερθούν στην χάραξη περιφερειακής πολιτικής σε ολόκληρη την Ευρώπη. Κατά την εναρκτήρια συνάντηση, στο Κίελο της Γερμανίας, οι εταίροι υπέγραψαν την επίσημη Χάρτα (Charter) του έργου, με την οποία δεσμεύονται να εργαστούν από κοινού για τα παραπάνω θέματα.
Σύμφωνα με τους εταίρους, «σήμερα, οι Περιφέρειες της Ευρώπης ευελπιστούν να παίξουν σημαντικό ρόλο και να βοηθήσουν την Ε.Ε. και τα Κράτη Μέλη της, ώστε να πετύχουν τους ενεργειακούς στόχους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που έχουν τεθεί για το 2020, καθώς επίσης και τους ευρύτερους στόχους της Ε.Ε. για την ενέργεια. Η φιλόδοξη προτεραιότητα και συνεχής προσπάθεια για την ενέργεια, στην Ε.Ε. βασίζεται στους τρεις πυλώνες: την ενεργειακή ασφάλεια, την ανταγωνιστικότητα και την αειφόρο ανάπτυξη. Μια ελάχιστη αύξηση κατά 20%, στην παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέχρι το έτος 2020, σε σύγκριση με την κατανάλωση ενέργειας είναι ένα βασικό στοιχείο. Η ανεξαρτησία από τις εισαγωγές ενέργειας αποτελεί επίσης ένα σημαντικό στόχο της ενεργειακής πολιτικής της Ε.Ε. Το τελευταίο αλλά όχι και το λιγότερο σημαντικό, είναι, πως ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους τομείς και έχει σημαντική δυναμική για τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης».
Η λίστα των εταίρων που συμμετέχουν στο έργο είναι:
Ομόσπονδο Κράτος του Schleswig-Holstein (Γερμανία, Επικεφαλής Εταίρος).
Ουαλική Συνέλευση της Κυβερνήσεως (Ηνωμένο Βασίλειο).
Συμβούλιο της Κομητείας του Jämtland, Ινστιτούτο Αγροτικής Ανάπτυξης (Σουηδία).
Ένωση των Δήμων της Westfjords (Ισλανδία).
Ίδρυμα Ενέργειας της Κύπρου (Κύπρος).
Υπουργείο Καινοτομίας, Επιχειρήσεων και Απασχόλησης της Κυβέρνησης της Ναβάρας (Ισπανία).
Περιφερειακός Οργανισμός Ενέργειας της Castilla y León (Ισπανία).
Περιφέρεια Pays de la Loire (Γαλλία).
Οργανισμός Κοινωνικής και Οικονομικής Ανάπτυξης του Timis County (Ρουμανία).
Περιφέρεια Lodz (Πολωνία).
Περιφέρεια Usti (Τσεχική Δημοκρατία).
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (Ελλάδα).
Οργανισμός Ενέργειας της Ανδαλουσίας (Ισπανία).
Ίδρυμα Εφαρμοσμένης Έρευνας Bay Zoltán, Ινστιτούτο Logistics και Συστημάτων Παραγωγής (Βόρεια Ουγγαρία).
Η Ελλάδα με την έκδοση του Ν.3468/2006, έχει ενσωματώσει το στόχο που προβλέπεται στην Οδηγία 2001/77/ΕΚ για συμμετοχή της ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ σε ποσοστό 20,1% για το έτος 2010, ο οποίος περαιτέρω έχει καθοριστεί σε ποσοστό 18% για το έτος 2020, σύμφωνα με την Οδηγία 2009/28/ΕΚ. Το ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ περίπου στο 30% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας που θα καταναλωθεί στη χώρα και ως εκ τούτου προκύπτει ανάγκη εγκατάστασης σταθμών ΑΠΕ, πλην των μεγάλων Υδροηλεκτρικών Σταθμών (ΥΗΣ), για τουλάχιστον 6.500MW. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από έργα που εκμεταλλεύονται ΑΠΕ, αποτελούν σημαντική προτεραιότητα για την αειφόρο ανάπτυξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Βάσει των επίσημων καταγραφών, μέχρι το τέλος του 2009 εντός των διοικητικών ορίων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας λειτουργούσαν 32 έργα ΑΠΕ, εκ των οποίων: 2 αιολικά, 25 μικροί υδροηλεκτρικοί σταθμοί (μΥΗΣ), 3 φωτοβολταϊκά (Φ/Β) και 2 σταθμοί βιομάζας (ΒΙΟ), συνολικής ισχύος 68,039 MW, ενώ βρίσκονται στο στάδιο με άδεια εγκατάστασης 24 έργα: 4 αιολικά, 12 μΥΗΣ, 6 Φ/Β, και 2 ΒΙΟ, τα οποία θα συνεισφέρουν με την ολοκλήρωσή τους επιπλέον 45,55 MW (υπολογίζεται εντός περίπου δύο ετών). Επίσης έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο Ανάπτυξης άδειες παραγωγής, που προβλέπονται να εγκατασταθούν στην Περιφέρεια τα επόμενα τέσσερα έως έξι έτη, με συνολική ισχύ 432,506 MW για όλες τις κατηγορίες έργων.
Επίσης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχουν διαπιστωθεί πολλά γεωθερμικά πεδία τα οποία αντιπροσωπεύουν ένα πολύ σημαντικό ενεργειακό δυναμικό χαμηλής θερμοκρασίας (<90οC). Στα μισθωμένα γεωθερμικά πεδία της Περιφέρειας, παρόλο που δεν γίνεται εκμετάλλευση για ηλεκτροπαραγωγή, η χρήση του γεωθερμικού ρευστού χαμηλής θερμοκρασίας, βρίσκει σημαντικές εφαρμογές στην θέρμανση καλλιεργειών, μονάδων θερμοκηπίων και άλλων εγκαταστάσεων, εξοικονομώντας έτσι ηλεκτρική ενέργεια, πετρέλαιο ή άλλη μορφή ενέργειας για την λειτουργία τους.