O μακαριστός Αυγουστίνος 
είχε αφορίσει από τον τότε βασιλιά Παύλο 
ως τον σκηνοθέτη Θ. Αγγελόπουλο, 
ενώ είχε βοηθήσει εκατοντάδες 
αναξιοπαθούντες στη Φλώρινα.
Μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα της Ελληνικής Εκκλησίας, ο μακαριστός πρώην μητροπολίτης Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας, κυρός Αυγουστίνος Καντιώτης, εκοιμήθη στις 5 τα ξημερώματα, σε ηλικία 104 ετών. Νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης, με προβλήματα υγείας λόγω γήρατος.
Ως την ύστατη ώρα του, ο Αυγουστίνος Καντιώτης είχε πνευματική διαύγεια και συνομιλούσε με το πνευματικοπαίδι του, στο διαμέρισμα της Αδελφότητας "Ο Σταυρός" την οποία ο ίδιος είχε ιδρύσει, πουλώντας όλα τα υπάρχοντά του.
Γεννήθηκε στις Λεύκες Πάρου στις 20 Απριλίου του 1907. Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή Αθηνών το 1929. Διάκονος χειροτονήθηκε το 1935 και Πρεσβύτερος το 1942. Υπηρέτησε ως Πρωτοσύγκελος στη Μητρόπολη Αιτωλίας, ως στρατιωτικός ιερέας και ως Ιεροκήρυκας στην Αθήνα. Εξέδωσε δεκάδα περιοδικών, ίδρυσε οικοτροφία φοιτητών και μαθητών, ηγείται Ιεραποστολικής αδελφότητος Θεολόγων "Ο ΣΤΑΥΡΟΣ", εξεφώνησε κηρύγματα καθ΄ άπασαν την χώραν, συνέγραψε περί τα ογδοήκοντα δύο θρησκευτικού περιεχομένου βιβλία. Στις 25 Ιουνίου του 1967 χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας. Στις 14 Ιανουαρίου του 2000 παραιτήθηκε λόγω γήρατος. Διέμενε εφησυχάζων στη Φλώρινα, εργαζόμενος πνευματικά. Στις 2 Αυγούστου 2010 υπέστη αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και νοσηλευόταν σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση στο Νοσοκομείο Φλωρίνης. Στις 27 Αυγούστου 2010 παρουσίασε νεφρική ανεπάρκεια και στις 5 το πρωί της 28 Αυγούστου εκοιμήθη σε ηλικία 104 ετών.
Ήταν ο ιερωμένος που αφόρισε τον σκηνοθέτη Θόδωρο Αγγελόπουλο, για την ταινία του "Το μετέωρο βήμα του πελαργού" κι είχε προσπαθήσει να απαγορεύσει την προβολή της. Ο ίδιος απειλούσε με αφορισμό όσους ντύνονταν παπάδες στη διάρκεια του καρναβαλιού της Φλώρινας κι ήταν εναντίον του θεσμού, επειδή, όπως έλεγε, προωθούσε παγανιστικά έθιμα.
Από την άλλη πλευρά, ήταν ο ιερωμένος που δε δίστασε να αφορίσει τον τότε βασιλιά Παύλο. Που, μέσω του περιοδικού το οποίο εξέδιδε, ρώτησε, ενυπόγραφα, τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αείμνηστο Κωνσταντίνο Καραμανλή, αν είναι... μασόνος! Ο ίδιος απαγόρευε την είσοδο στην εκκλησία γυναικών με κοσμήματα και γούνες και ανδρών με πανάκριβα ρούχα, διακόπτοντας τη Θεία Λειτουργία και ζητώντας τους, ακόμη κι όταν ανήκαν σε κάποιο πολιτικό κόμμα (ή την... τότε κυβέρνηση) να αποχωρήσουν, με ιδιαίτερα απότομο τρόπο.