Πρέπει να βρείτε 4,5 δισ. ευρώ μέσα στο 2011, είπε η τρόικα στην κυβέρνηση. Και η λύση βρέθηκε: Θα βάλουμε νέους φόρους! Όπως υπολόγισαν οι "σοφοί" του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, εφέτος το έλλειμμα θα κλείσει στο 8% του ΑΕΠ και του χρόνου θέλουμε να μειωθεί στο 7,6%. Άρα...
Υπολογίστε: Όπως γράφει η Ναυτεμπορική, "χωρίς να χρειαστεί να καλυφθούν το 2011, οι υστερήσεις του 2010, οι έμμεσοι φόροι θα αυξηθούν κατά 2,58 δισ. ευρώ, και θα διαμορφωθεί το ύψος τους σε 33,61 δισ. ευρώ, από 31,03 δισ. ευρώ, φέτος. Οι άμεσοι φόροι θα αυξηθούν κατά 1,93 δισ. ευρώ (10,8%) και θα διαμορφωθούν σε 19,70 δισ. ευρώ, από 17,78 δισ. ευρώ, που εκτιμάται ότι θα φτάσουν φέτος".
Πώς θα γίνει αυτό; Η εφημερίδα αναφέρει επτά μέτρα, το ένα χειρότερο από το άλλο:
1. Επαναφορά των τεκμηρίων φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών και των ατομικών επιχειρήσεων, με νέο σύστημα με το οποίο μπαίνει πλαφόν ελάχιστου φόρου (απόδοση 400 εκατ. ευρώ).
2. Μετάταξη στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ (23%) του 30% των αγαθών και υπηρεσιών που είναι σήμερα στο 11% -κάτι που σημαίνει πως, ειδικά στα σούπερ μάρκετ, θα γίνει ο ... κακός χαμός, με τις ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα και πρώτες ύλες (απόδοση 1 δισ. ευρώ).
3. Αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων κατά μέσο όρο 30% -θα αυξηθούν περίπου 15 φόροι και τέλη, που επηρεάζουν οι τιμές των αντικειμενικών αξιών το 2011 και θ' ακολουθήσει και δεύτερη αύξηση το 2012(απόδοση 400 εκατ. ευρώ).
4. Φορολόγηση των αυθαιρέτων κτισμάτων και η επιβολή τέλους στους ημιυπαίθριους χώρους (απόδοση 1,3 δισ. ευρώ).
5. Επιβολή ειδικής εισφοράς σε κερδοφόρες επιχειρήσεις (απόδοση 600 εκατ. ευρώ).
6. Φορολογία των αμοιβών σε είδος -όπως τα αυτοκίνητα των στελεχών (απόδοση 150 εκατ. ευρώ).
7. Επιβολή των «πράσινων τελών» στα τέλη κυκλοφορίας του 2011 (απόδοση 300 εκατ. ευρώ).
Θα βγάλει, όμως, η κυβέρνηση αυτά τα χρήματα; Οι απαισιόδοξοι οικονομολόγοι λένε όχι. Κι εξηγούν:
1. Ίσως, τα τεκμήρια, είναι το μόνο μέτρο που θα αποδώσει αυτά που πρέπει, ή και παραπάνω, αφού ο καθένας ιδρύει, πλέον, ατομική επιχείρηση, για να γλιτώσει την ανεργία.
2. Με τους μισθούς κομμένους, αναμένεται στροφή στα προϊόντα ετικέτας, κάτι που θα μειώσει την κατανάλωση, άρα και την απόδοση του φόρου.
3. Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα επιφέρει πάγωμα στον τομέα της οικοδομής, αφού θα αυξηθούν κι άλλο -εν μέσω κρίσης- οι τιμές των ακινήτων.
4. Ποιος θα πάει να δηλώσει αυθαίρετο σε τέτοιες εποχές; Ούτως ή άλλως, αυτού του είδους τα κτίσματα έμεναν αδήλωτα.
5. Πόσες είναι οι κερδοφόρες επιχειρήσεις, για να φορολογηθούν με ειδική εισφορά; Οι οικονομολόγοι φοβούνται ότι το μέτρο θα επιφέρει κι άλλα λουκέτα ή, απολύσεις.
6. Ίσως το μόνο μέτρο που δεν ενδιαφέρει τις πλατιές μάζες. Θα αποφέρει τα αναμενόμενα.
7. Οι οικονομολόγοι αναμένουν νέο κύμα κατάθεσης αδειών και πινακίδων από τα "σαραβαλάκια" για να γλιτώσουν οι ιδιοκτήτες τους τα "πράσινα τέλη".