Με την ευκαιρία των εορτασμών για την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο 2010 που διοργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, η 10η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους ανοίγει τον Πύργο της Ουρανούπολης στο κοινό και φιλοξενεί εκεί μια έκθεση ιστορικών χαρτών και μία συναυλία:
Η Έκθεση γεωγραφικών χαρτών ιδιωτικής συλλογής έχει τίτλο: “Τόπος και Χρόνος. Ιστορικοί χάρτες του ελληνικού χώρου” και τα εγκαίνιά της θα γίνουν στον Πύργο Ουρανούπολης στη Χαλκιδική την Τρίτη 24 Αυγούστου και ώρα 19.30(διάρκεια έκθεσης: 24 Αυγούστου 2010 ώς 29 Μαΐου 2011).
Οι χάρτες καλύπτουν μια περίοδο της ευρωπαϊκής χαρτογραφίας από τον 16ο ώς και τον
19ο αι. και αποτυπώνουν περιοχές, όπως ο σημερινός ελλαδικός χώρος, τα Βαλκάνια, η
Μικρά Ασία και η Κύπρος. Μέσα από το συναρπαστικό ταξίδι των χαρτών οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τα βασικά επιτεύγματα διάσημων Ευρωπαίων χαρτογράφων που είναι άμεσα συνδεδεμένα με τα ναυτικά ταξίδια της εποχής και το φαινόμενο του περιηγητισμού στις χώρες της Ανατολής.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελέσουν ο Νομάρχης Χαλκιδικής κ. Αστέριος Ζωγράφος και ο Διευθυντής της 10ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κ. Ιωάννης Ταβλάκης.
Η μουσική εκδήλωση για την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο έχει τίτλο: “Νίκος Ξυλούρης – 30 χρόνια μετά” και θα γίνει στον Πύργο Ουρανούπολης στη Χαλκιδική την Τρίτη 24 Αυγούστου και ώρα 21:00.
Τραγούδια του Νίκου Ξυλούρη θα ερμηνεύσουν η Γεωργία Νταγάκη και ο Μανώλης Ανδρουλιδάκης.