Μόλις 193 επιχειρήσεις έχουν δανειοδοτηθεί μετά από τρεις μήνες εφαρμογής των δύο νέων προγραμμάτων του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ). Στο χρονικό διάστημα από τον Ιούνιο ως τον Αύγουστο του 2010, σύμφωνα με στοιχεία του προγράμματος, το ΤΕΜΠΜΕ καρκινοβατεί, ενώ, στο αντίστοιχο περσινό διάστημα, είχαν δανειοδοτηθεί – από τη β’ φάση του προγράμματος– περίπου 19.500 επιχειρήσεις, δηλαδή περίπου 100 φορές περισσότερες.
Οξεία κριτική στην κυβέρνηση με αφορμή την πορεία των νέων προγραμμάτων του ΤΕΜΠΜΕ άσκησε η ΝΔ, διά του υπεύθυνου Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Κωστή Χατζηδάκη. Χαρακτηρίζει «πολύ πολύ λιγότερο ευνοϊκούς» τους όρους των προγραμμάτων της κυβέρνησης. «Σήμερα», αναφέρει ενεικτικά, «ο επιχειρηματίας υποχρεούται να πληρώσει υψηλούς τόκους, αφού το επιτόκιο διαμορφώνεται σε euribor + 6%, υπερδιπλάσιο, δηλαδή, από εκείνο που προέβλεπε το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας (euribor + 2,1%)».
Όπως επισημαίνει επίσης, τα σημερινά προγράμματα αφορούν σε τιμολόγια χωρίς τον ΦΠΑ που ο επιχειρηματίας καταθέτει στην τράπεζα κατά την εκταμίευση του δανείου, επιβαρύνοντας τη ρευστότητα της επιχείρησής του, κάτι που δεν ίσχυε παλιότερα.
«Το πρόβλημα αρχίζει να γίνεται δραματικό. Οι αριθμοί περιγράφουν με τον μελανότερο τρόπο την απογοητευτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί», καταλήγει, ζητώντας από την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα για τη ρευστότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.