Την ιστορία του Άλφα παρουσιάζει η «Ελευθεροτυπία». Που πέρασε στην Ελλάδα με φουσκωτό, λαθρομετανάστης κι έφθασε στην Αθήνα, να προπονείται με τα αστέρια του μπάσκετ. Επειδή ήταν 2,10 μ. και είχε –κατά πως λένε- πατέρα Έλληνα:
«Ο Αλφα ο λαθρομετανάστης. 16 χρόνων παιδί, που μια μέρα αποβιβάστηκε στη Μυτιλήνη... Ενας από τους χιλιάδες που είχαν βγει πέρυσι στη Μυτιλήνη... Κι από κει για ταυτοποίηση στο κολαστήριο της Παγανής. Και μετά, μαζί με πολλά άλλα ανήλικα παιδιά πρόσφυγες στο παλιό σανατόριο της Αγιάσου, στο Κέντρο Περίθαλψης Ανήλικων Προσφύγων, τη γνωστή «Βίλα Αζάντι» («βίλα ελευθερία» στα αφγανικά)...», γράφει η εφημερίδα. Και προσθέτει:
«Κοίτα όμως η ζωή παιχνίδια που παίζει... Ο Αλφα ο ψηλός λαθρομετανάστης σε ένα χρόνο έγινε Ελληνας. Και το τεράστιο κορμί του, δύο μέτρα και 10 εκατοστά, δεν το κρύβει πια. Χάρη σε δαύτο ζει το όνειρο... Από το κολαστήριο της Παγανής και την ανάσα ελευθερίας στην ορεινή Αγιάσο μαζί με τα άλλα ανήλικα προσφυγόπουλα, ο Αλφα Ντιόλο Φανσέκας, Ελληνας πια, γιατί ανακαλύφθηκε λέει ότι είχε Ελληνα πατέρα, παίκτης στην Εθνική Ελλάδος Εφήβων, Αλφα Ακιμπού Ντιάλο Φανσέκας γράφει το ελληνικό διαβατήριό του, και με συμβόλαιο παρακαλώ στον Παναθηναϊκό...»
Χαλάλι του, λέμε εμείς…

το πλήρες δημοσίευμα με κλικ εδώ.