Κάποιοι ίδρωσαν τη φανέλα, κάποιοι πέρασαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με 0,6 μέσο όρο και κάποιοι αδιαφόρησαν, ώστε να μείνουν κενές 4.000 θέσεις...
Μαθητές που "έβγαλαν" μέσο όρο 0,6 πέρασαν σε... ξεχασμένες σχολές των ΤΕΙ. Σε τέσσερα χρόνια θα τριγυρνούν στην αγορά εργασίας με ένα πτυχίο στο χέρι, ψάχνοντας για δουλειά, χωρίς να γνωρίζουν, καλά-καλά, να γράφουν το όνομά τους! Αυτές οι βαριές, αλλά αληθινές κουβέντες ανήκουν σε εκπαιδευτικό της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, από τη δυτική Θεσσαλονίκη, που είδε μαθητή του, ο οποίος είτε βρισκόταν στην αίθουσα είτε στο πιο κοντινό χιπ χοπάδικο ήταν το ένα και το αυτό, να εισάγεται στα ΤΕΙ.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, με την κατάργηση της βάσης του "δέκα", από την υπουργό, Άννα Διαμαντοπούλου, τα φετινά επιτεύγματα της πολιτικής παιδείας της νυν κυβέρνησης, έχουν ως εξής:

Τα... κάτω
Σε 28 τμήματα υπάρχουν εισακτέοι με βαθμολογία κάτω από τη βάση και μάλιστα κάτω από την μονάδα.
Συγκεκριμένα το Τμήμα Γεωτεχνολογίας και Περιβάλλοντος του ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας στην Κοζάνη έχει πτώση 8.360 μόρια και μέσον όρο βαθμολογίας 0,91. Στο Τμήμα Βιομηχανικού Σχεδιασμού ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας στην Κοζάνη η πτώση έφτασε τα 8.485 μόρια με μέσο όρο βαθμολογίας 0,9. Στο Τμήμα Ιχθυοκομίας-Αλιείας ΤΕΙ Ηπείρου στην Ηγουμενίτσα πτώση 8342 μορίων και μέσον όρο βαθμολογίας, 1,08. Στο Τμήμα Ζωϊκής Παραγωγής ΤΕΙ Ηπείρου στην Αρτα πτώση 10105 μορίων και μέσον όρο βαθμολογίας 1,4. Στο Τμήμα Βιολογικών και Θερμοκηπευτικών Καλλιεργειών και Ανθοκομίας του ΤΕΙ Καλαμάτας η πτώση ήταν 7400 μόρια και ο μέσος όρος βαθμολογίας 1,68. Στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Ελεγκτικής του ΤΕΙ Καλαμάτας η πτώση ήταν 8591 μόρια και ο μέσος όρος βαθμολογίας 1,64. Στο Τμήμα Τεχνολογίας Βιολογικής Γεωργίας και Τροφίμων ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στο Αργοστόλι είχαμε πτώση 7498 μορίων και μέσον βαθμολογίας 1,97.
Ο κατάλογος αυτών των Τμημάτων είναι μακρύς και δείχνει οτι εισάγονται υποψήφιοι απο 0,91 μέχρι και 9,878 στο Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής και Πολυμέσων ΤΕΙ Κρήτης στο Ηράκλειο.

Τα... πάνω
Στον αντίποδα βρίσκονται τμήματα που έχουν μεγάλη άνοδο. Ενδεικτικά αναφέρουμε το Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων του ΤΕΙ Αθήνας στο οποίο παρατηρείται άνοδος 2152 μορίων. Στο Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής του ΤΕΙ Σερρών η άνοδος έφθασε στα 1922 μόρια. Στο Τμήμα Εργοθεραπείας του ΤΕΙ Αθήνας η άνοδος έφθασε στα 975 μόρια. Στο Τμήμα Φυσικοθεραπείας του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης η άνοδος ήταν 856 μόρια, ενω στο Τμήμα Μαιευτικής του ΤΕΙ Αθήνας στα 814. Ετσι η εικόνα των βάσεων ειδικά στο ΤΕΙ κινείται στα δύο άκρα. Απο τις μεγάλες πτώσεις στις μεγάλες ανόδους.

Τα... αδιάφορα
Μένουν κενές πάνω από 4000 θέσεις σε ορισμένα Τμήματα των ΤΕΙ παρά τις προσφερόμενες θέσεις που είχαν. Αυτό ωθεί τους εκπαιδευτικούς να ζητούν την επίσπευση των αλλαγών στο χάρτη της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.