Πρόσκληση, μέσω της ιστοσελίδας της, προς όλους τους ενεργούς πολίτες να συμμετάσχουν στη δημιουργία του «Φόρουμ για την Ελλάδα», απευθύνει η Ντόρα Μπακογιάννη. Στη δήλωσή της, που αναρτήθηκε στην προσωπική της ιστοσελίδα, η κ. Μπακογιάννη ουσιαστικά ανακοινώνει την ίδρυση ενός Ομίλου Προβληματισμού, ενώ περιγράφει την κατάσταση, στην οποία βρίσκεται η χώρα, κάνοντας μάλιστα και την αυτοκριτική της. Η κ. Μπακογιάννη επισημαίνει πως «η σημερινή κατάσταση μπορεί να αλλάξει, αν υπάρξει ενότητα και συνεργασία όλων, αλλά και αλληλεγγύη, έτσι ώστε να μην οδηγείται η μία κοινωνική ομάδα απέναντι στην άλλη».
Το μήνυμα της Ντόρας διαρκεί 15 λεπτά. Σε αυτό η πρώην υπουργός Εξωτερικών εμφανίζεται ως "κάτι άλλο", όσον αφορά την πολιτική κατάσταση της χώρας. Με έξυπνη χρήση της τεχνολογίας, είναι συνεχώς σε πρώτο πλάνο, όσο μιλά, ενώ στο δεξί της ώμο εναλλάσσονται εικόνες της επικαιρότητας (όπως, για παράδειγμα, ο Γ. Καρατζαφέρης στη Βουλή όταν η κ. Μπακογάννη μιλά για "λαϊκισμό", ή ο κ. Σαμαράς όταν μιλά για "αλληλοκατηγορίες", ενώ ο πρωθυπουργός εμφανίζεται όταν λέει ότι "η χώρα προχωρά χωρίς πρόγραμμα". Το ίδιο βίντεο υπάρχει και με υπότιτλους, για τα άτομα με αναπηρίες.
Στο ΠΑΣΟΚ καταλογίζει ότι "κόβει συντάξεις αντί να μειώνει τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων, να αντιμετωπίζει τα ελλείμματα, όπως π.χ. του ΟΣΕ", αντί να προχωρεί σε ανάπτυξη.
Στη Νέα Δημοκρατία καταλογίζει "πρωτοφανή οπορτουνισμό με τον οποίο επενδύει στην καταστροφή της Ελλάδας".
Σε "μεγάλο μέρος των ΜΜΕ" καταλογίζει ότι, "αντί να ξεκαθαρίζουν τα πράγματα, τροφοδοτούν τη σύγχυση".
Στην αυτοκριτική της, η κ. Μπακογιάννη παραδέχεται πως ήταν λάθος της που "δεν είπα τα πράγματα με το όνομά τους" και πως το όνομά της δημιουργεί συνειρμούς "στο κλίμα αμφισβήτησης που ζούμε".
Η κ. Μπακογιάννη τονίζει ότι "η Ελλάδα έχει τις υγιείς δυνάμεις να τους διαψεύσει όλους και να προχωρήσει" και καλεί σε "μεγάλο ανοικτό διάλογο" και "συνάντηση όλων των πολιτικών δυνάμεων". Καλεί, δε, όλους τους πολιτικούς να συμμετέχουν στο φόρουμ. Το ονομάζει, δε, "κίνημα θετικού πολιτικού ακτιβισμού".