Εγκαινιάζοντας το 2009 την ενότητα Music on Film vs Film on Music, το Sani Festival άνοιξε μια γέφυρα επικοινωνίας του κοινού με θρύλους του διεθνούς κινηματογράφου. Πρώτος ο Michel Legrand, νοσταλγικός, λυρικός, εξαίσιος, αναβίωσε μια ολόκληρη εποχή, έναν «χρυσό» κινηματογραφικό –και όχι μόνο– κόσμο. Φέτος, τη σκυτάλη παίρνει ο Peter Greenaway, σε ένα τριήμερο αφιέρωμα το οποίο περιλαμβάνει την προβολή του ντοκιμαντέρ «Rembrandt’s J’ Accuse» την Παρασκευή 30 Ιουλίου, και της ταινίας μυθοπλασίας «Nightwaching» την Κυριακή 1 Αυγούστου που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό σε πανελλαδική πρεμιέρα στον κινηματογράφο Orfeas.
Είναι δυο έργα εμπνευσμένα και τα δύο από έναν πίνακα του μεγάλου ζωγράφου, ενώ το Σάββατο 31/7 ο σπουδαίος Βρετανός σκηνοθέτης και εικαστικός θα παρουσιάσει το πρωτοποριακό οπτικοακουστικό project του «The Lupercyclopedia».
Ένα υπερθέαμα εικόνας και ήχου θα εξελιχθεί στο Λόφο της Σάνης, «μια performance ζωντανού κινηματογράφου» όπως την αποκαλεί ο ίδιος ο Greenaway. Πρόκειται για ένα πείραμα που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ολλανδία το 2005, με τον σκηνοθέτη να συνδέει εικόνες σε πραγματικό χρόνο με υψηλής τεχνολογίας μηχανήματα, προβάλλοντάς τες σε τεράστιες οθόνες, ενώ και η μουσική επένδυση εξελίσσεται παράλληλα, με τον DJ να συνθέτει επίσης σε πραγματικό χρόνο το σάουντρακ.
Το θέμα της «Lupercyclopedia» βασίζεται στο αριστουργηματικό έργο του σκηνοθέτη «Η Ιστορία του Tulse Luper», ενός φανταστικού χαρακτήρα, ορνιθολόγου και επαγγελματία κρατούμενου φυλακών, γεννημένου το 1911 στην Ουαλία, ο οποίος τύχαινε να είναι παρών σε όλα τα σημαντικά γεγονότα που σφράγισαν τον 20ο αιώνα – από την ανακάλυψη του Ουρανίου στην Ούτα μέχρι την πτώση του τείχους του Βερολίνου. Πάνω στον συγκεκριμένο χαρακτήρα ο Greenaway στήριξε μια σειρά από καλλιτεχνικά και κινηματογραφικά project, δημιουργώντας τις «βαλίτσες του Tulse Luper», και η «Lupercyclopedia» αντλεί από το ίδιο υλικό προβάλλοντας 92 χαρακτήρες, 92 μέρη από όλο τον κόσμο, 92 παγκόσμια γεγονότα, 92 ιστορίες, 92 στοιχεία, 92 αντικείμενα που αντιπροσωπεύουν τον κόσμο σήμερα, στην εποχή της πληροφόρησης, 92 ατομικές βόμβες, που επέλεξε ο σκηνοθέτης ο οποίος, ως ενορχηστρωτής εικόνων και ήχου, οδηγεί μέσα από αυτήν τη performance την 7η τέχνη στη νέα της εποχή.


Music on Film vs Film on Music
Αφιέρωμα στον Peter Greenaway
30 Ιουλίου Προβολή του ντοκιμαντέρ με τίτλο Rembrandt J’Accuse
31 Ιουλίου Performance ήχου και εικόνας με τίτλο «The Lupercyclopedia»
01 Αυγούστου Προβολή τη ταινίας Nightwatching – Πανελλαδική πρεμιέρα
Οι προβολές πραγματοποιούνται στον κινηματογράφο Οrfeas στις 9:30 μμ