Την αποφυγή αναφοράς σε οποιαδήποτε χρηματοδότηση, για τα έργα της Θεσσαλονίκης, τα οποία θα αναπρογραμματιστούν, επισημαίνει, με ανακοίνωσή του, ο βουλευτής Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. και πρώην υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης. Υπογραμμίζει, ακόμη, ότι δεν υπήρξε η παραμικρή δικαιολογία για τους εννέα μήνες που τα έργα, τα οποία είχαν ξεκινήσει επί Νέας Δημοκρατίας, έχουν παγώσει.
«Ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δημήτρης Ρέππας, επιχείρησε να πείσει, με την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει στρατηγική και σχέδιο για τις Μεταφορές και τις Συγκοινωνίες στην περιοχή. Δυστυχώς, όμως, δεν προσέφερε τίποτα ουσιαστικό αναφορικά με τα παραπάνω. Αντίθετα: «Ξέχασε» να μνημονεύσει ότι πολλά από εκείνα στα οποία αναφέρθηκε αποτελούσαν «μαγιά» της διακυβέρνησης της Ν Δ. Δεν αναφέρθηκε στην απώλεια εννέα μηνών, που μεσολάβησαν μέχρι σήμερα, για να γίνουν απλώς ανακοινώσεις και όχι συγκεκριμένες δράσεις. Απέφυγε, με θρησκευτική ευλάβεια, να κάνει μνεία για δέσμευση συγκεκριμένου χρηματικού ποσού για ό,τι εξήγγειλε», τονίζει ο κ. Καλαφάτης.
Για το καθένα ξεχωριστά από τα έργα της Θεσσαλονίκης, επισημαίνει:
Α. Εμπορευματικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.
Παρότι η κυβέρνηση «ελέγχθηκε» και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, o Υπουργός δεν ανταποκρίθηκε, ούτε έδωσε με τις ανακοινώσεις του κάποια νέα στοιχεία, εκτός από το ότι θα προχωρήσει σε διαγωνισμό, όπως είχε προβλεφθεί από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Αναφέρθηκε σε ημερομηνία προκήρυξης του διαγωνισμού και σε σχετικές διαδικασίες, οι οποίες όμως πολύ δύσκολα θα συνδράμουν στην επίτευξη του τελικού στόχου.
Β. Αναβάθμιση σιδηροδρομικών υποδομών και των 30 Σταθμών προαστιακού Θεσσαλονίκης.
Τα έργα ηλεκτροκίνησης και αναβάθμισης των σιδηροδρομικών γραμμών είχαν εξαγγελθεί από την Νέα Δημοκρατία και είχε προβλεφθεί η χρηματοδότησή τους από το ΕΣΠΑ. Επομένως τίποτα καινούργιο δεν δημιουργείται για να υπάρξει σύγχρονος Προαστιακός στη Θεσσαλονίκη.
Γ. Μετεξέλιξη ΣΑΣΘ σε Μητροπολιτικό Φορέα.
Η Θεσσαλονίκη για τα επόμενα λίγα –ελπίζουμε- χρόνια, θα διαθέτει ως ΜΜΜ μόνο τις αστικές συγκοινωνίες. Η βούληση και οι δράσεις της ΝΔ για να «επενδύσει» στη Θεσσαλονίκη, με την κατασκευή του ΜΕΤΡΟ από το 2004 και έπειτα, μία εξαγγελία πολλών κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, θα λάβει «σάρκα και οστά» μόνον εάν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κινηθεί εμπροσθοβαρώς και με ταχύτητα. Μέχρι την ολοκλήρωση του έργου -για το οποίο οι ανακοινώσεις του υπουργού δημιούργησαν νέες έντονες ανησυχίες- ο ΣΑΣΘ οφείλει ούτως ή άλλως -όπως ορίζει το καταστατικό του και η νομοθεσία- να ανταποκριθεί στο ρόλο του.
Δ. ΟΑΣΘ – Αστικές Συγκοινωνίες.
Η εξυπηρέτηση των εννέα δήμων της επαρχίας Λαγκαδά, καθώς και τα 18 σύγχρονα αντιρρυπαντικά λεωφορεία τύπου «euro 5» είναι, επίσης, απόρροια σχεδιασμού και διαδικασιών που είχαν ξεκινήσει, δρομολογηθεί και βρίσκονταν σε εξέλιξη κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Τόπου από τη Νέα Δημοκρατία. Τίποτε νεώτερο δεν προέκυψε ούτε σε αυτό».