Στη δημοσιοποίηση αναλυτικά των θέσεων και των προτάσεων για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων των δήμων πρόκειται να προχωρήσει την ερχόμενη εβδομάδα το δ.σ. της ΚΕΔΚΕ μετά τη νέα συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Παράλληλα κατά τη σημερινή (Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010) συνεδρίαση αποφασίστηκε να παραμείνει ανοικτό το ενδεχόμενο την πρώτη εβδομάδα του Σεπτέμβρη να πραγματοποιηθεί έκτακτο συνέδριο της Αυτοδιοίκησης με αποκλειστικό θέμα συζήτησης την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων
«Όπως πήγαμε, φύγαμε και μάλιστα θα έλεγα πιο ανήσυχοι από πριν», είπε ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Νικήτας Κακλαμάνης, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της προηγούμενης συνάντησης με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Όπως σημειώθηκε από τους ομιλούντες πολλοί είναι ήδη οι δήμοι που αναζητούν λύση στον δανεισμό προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες μισθοδοσίας.
Σε ανακοίνωση της η ΚΕΔΚΕ επαναλαμβάνει ότι η οικονομική κατάσταση των δήμων σήμερα έχει ως εξής:
- Η τακτική επιχορήγηση των ΟΤΑ φέτος και με τα μέχρι τώρα δεδομένα, αναμένεται να μειωθεί κατά 1.084 εκ. ευρώ.
Δηλαδή από 2.684 εκ.ευρώ που προέβλεπε ο φετινός προϋπολογισμός ότι θα κατανεμηθούν στους δήμους, τελικά, στα ταμεία τους αναμένεται να φτάσουν 1.600 εκ. ευρώ (το αντίστοιχο ποσό το 2009 ανερχόταν στα 3.019 εκ. ευρώ). Δηλαδή θα γίνει μείωση της επιχορήγησης της τάξης του 40%!
Με δεδομένο δε ότι η τακτική επιχορήγηση προορίζεται για τη χρηματοδότηση αποκλειστικά ανελαστικών δαπανών και κυρίως τη μισθοδοσία των υπαλλήλων – δαπάνες που από το 2005 και μετά την εφαρμογή του Π.Δ.164 έχουν πολλαπλασιαστεί – πολλοί είναι οι δήμοι, οι οποίοι αδυνατούν να καλύψουν αυτό το κόστος.
- Εξαιρετικά μειωμένες σε σχέση με πέρυσι είναι και οι επιχορηγήσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΣΑΤΑ), από 920 εκ. ευρώ το 2009, στον κρατικό προϋπολογισμό είναι εγγεγραμμένο το ποσό των 800 εκ. ευρώ. Μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί τα 690 εκ. ευρώ και παραμένει άγνωστο αν θα δοθεί το υπόλοιπο ποσό.
- Επίσης, το αναπτυξιακό πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ», βρίσκεται στο κόκκινο. Μέχρι στιγμής έχει χρηματοδοτηθεί μόνο με θεσμοθετημένους πόρους των δήμων, ενώ δεν έχει εισρεύσει ακόμη στο ταμείο η συμμετοχή του κεντρικού κράτους, όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος.
Αποφασίστηκε, ακόμη, να αποσταλεί επιστολή στον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή, προκειμένου να του ζητηθούν «εξηγήσεις» για τις δηλώσεις του για «μεγάλο φαγοπότι» στις δημοτικές επιχειρήσεις, αλλά και ότι οι δήμοι είναι εστίες διαφθοράς.