Ανοιχτός στο ενδεχόμενο συνεργασιών με τους Οικολόγους, αλλά και άλλα κόμματα, κάτω από προϋποθέσεις, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης. Στη διάρκεια σημερινής(Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010) συνέντευξης Tύπου, ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι, ο χώρος της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι πρόσφορος για την ανάπτυξη συνθέσεων, συνεργασιών και συμμαχιών, με συγκεκριμένα κριτήρια, αλλά ξεκαθάρισε πως σε καμία περίπτωση αυτό δεν αποτελεί προανάκρουσμα και διαμόρφωση συμμαχιών σε άλλο επίπεδο.
«Λέμε ναι στις συνεργασίες, αλλά στη βάση συγκεκριμένων προγραμματικών θέσεων, πολιτικών δεσμεύσεων και σε κάθε περίπτωση και φερέγγυων προσώπων», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στους τρεις μεγάλους Δήμους της χώρας, ο κ. Κουβέλης ανέφερε ότι η Δημοκρατική Αριστερά θα κινηθεί με τα παραπάνω κριτήρια, ενώ υπογράμμισε ότι το νεοϊδρυθέν κόμμα δεν πρόκειται να μπει στη λογική των κομματικών καταγραφών, μέσα από τις κάλπες, για τον Καλλικράτη.
Ο κ. Κουβέλης αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι, με τη δημιουργία του νέου κόμματος απειλείται με «ιταλοποίηση» και με διάσπαση η ελληνική αριστερά, είπε ότι η Δημοκρατική Αριστερά επιδιώκει την «πολιτική ευρυχωρία», ενώ επέκρινε όσους τη χαρακτηρίζουν «μικρό ΠΑΣΟΚ».
Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, το κεντρικό σύνθημα του κόμματος είναι «οι πολίτες στην πολιτική και η πολιτική στους πολίτες» και επισήμανε ότι ο ίδιος, αλλά και τα στελέχη του νέου κόμματος, απεχθάνονται τις «συντεχνιακές πολιτικές και τον αριστερόστροφο λαϊκισμό».