Στους 250.000 υπολογίζονται οι τόνοι λυματολάσπης που έχουν συσσωρευτεί στις εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων Μηχανιώνας και Θεσσαλονίκης. Λύση θα δώσει η ολοκλήρωση του εργοστασίου ξήρανσης στη Σίνδο, που αναμένεται να παραδοθεί προς χρήση μέσα στην επόμενη χρονιά, τουλάχιστον όπως υποστηρίζουν ο διευθυντής Ανάπτυξης της Εταιρίας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ ΑΕ), Θανάσης Σουπίλας, όσο και ο τμηματάρχης μελετών της ΕΥΔΕ Ύδρευσης - Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, Νάσος Αλεξίου.
Όπως ανέφεραν, η μονάδα αυτή θα είναι έτοιμη στις αρχές του 2011 και το κόστος της ανέρχεται στα 17 εκατομμύρια ευρώ. Το έργο υλοποιείται με συγχρηματοδότηση κατά 75% από το Ταμείο Συνοχής.
Η λυματολάσπη καθημερινά αυξάνεται κατά 120 με 130 τόνους, με την υγρασία να ανέρχεται σήμερα στο 78%, αλλά με τη σωστή επεξεργασία που θα γίνεται στο εργοστάσιο της Σίνδου, θα πέσει στο 10%.
Από το Μάιο, στην υπόθεση έχει μπει ιδιώτης. Παίρνει, συνολικά 1.800 τόνων λυματολάσπης, την ξηραίνει, τη μετατρέπει σε εδαφοβελτιωτικό γεωργικών καλλιεργειών, με το κόστος για την ΕΥΑΘ να ανέρχεται σε 80 ευρώ ανά τόνο. Επίσης, η ΕΥΑΘ ΑΕ διαθέτει ετησίως 700 τόνους λάσπης σε αγρότες των περιοχών Επανομής, Νέας Μαδύτου και Προμαχώνα.