Η μείωση του ορίου συνταξιοδότησης για τις γυναίκες που εργάζονται στην καθαριότητα των ΟΤΑ και η αναγνώριση για τους στρατιωτικούς μάχιμης πλασματικής υπηρεσίας έως 5 ετών, περιλαμβάνονται στις αλλαγές της τελευταίας στιγμής που συμπεριλήφθηκαν στο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό του δημοσίου, που εισήχθη χθες για συζήτηση στη Βουλή, όπου σημειώθηκε έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, και τον υπουργό Οκονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Σήμερα αναμένεται η ψήφισή του.
«Κοινωνικά επτωχεύσαμε», δήλωσε στη παρέμβασή του στη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Σαμαράς και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «με τα άδικα μέτρα, που παίρνει, οδηγεί τη χώρα σε αδιέξοδο και μακροχρόνια ύφεση». Επιπλέον, μίλησε για «πλήρη ανατροπή του ασφαλιστικού συστήματος» και υποστήριξε ότι «υπάρχει άλλος δρόμος, που η ΝΔ προτείνει, με συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία μέσα σε δύο χρόνια θα βγάλουν τη χώρα από τους όρους του μνημονίου».
Απαντώντας ο κ. Παπακωσνταντίνου, κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ για αοριστολογίες, τον κάλεσε να εξηγήσει «με ποια συγκεκριμένα "μαγικά", όπως ισχυρίστηκε, θα μπορούσε η χώρα να ξεφύγει από τους όρους του μνημονίου σε δύο χρόνια» και συμπλήρωσε: «εμείς δεν λέμε παραμύθια με δράκους, γιατί πέρασε ο καιρός με τις χάντρες και τα καθρεφτάκια για να κερδηθεί πολιτικός χρόνος».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραδέχτηκε ότι αρκετές προσπάθειες, που έγιναν διαχρονικά στο παρελθόν και από τις δυο κυβερνήσεις δεν αντιμετώπισαν ριζικά το ασφαλιστικό πρόβλημα. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «ούτε εξυγιαίνει το ασφαλιστικό σύστημα», επειδή δεν αναζητά κίνητρα για το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, «ούτε δίνει κίνητρα στις οικογένειες και τις γυναίκες» αλλά και «ούτε αποσκοπεί στην αύξηση των απασχολούμενων».
«Το νέο σύστημα συνιστά ομολογία αποτυχίας. Κοινωνικά επτωχεύσαμε. Άλλο αν ο κ. Παπανδρέου, στο συνέδριο της Σύμης, ζητά από άλλους να κάνουν αυτά που ο ίδιος δεν κάνει».
Απάντηση σε υψηλούς τόνους, από το Συμπόσιο της Σύμης, στον Πόρο, όπου βρίσκεται, έδωσε στον κ. Σαμαρά και ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.
«Πρόκειται στην πραγματικότητα για πτώχευση των ιδεών και πρακτικών, που ακολούθησε η ΝΔ τα τελευταία εξήμισι χρόνια», είπε και πρόσθεσε ότι «το μνημόνιο είναι το μνημόσυνο και η ταφόπλακα αυτών των πολιτικών».
«Η παράταξη αυτή -ανέφερε ο πρωθυπουργός- θα έπρεπε, λόγω των τεράστιων ευθυνών της, και αυτό θα περίμενε ο ελληνικός λαός, να βοηθήσει να ξεπεραστεί η κρίση. Αντίθετα, συνεχίζει την προσπάθεια να κρύψει τις μεγάλες ευθύνες της και να υπερασπίζεται τις πολιτικές της». Επιπλέον, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η χώρα περνάει μια ιστορική καμπή, την οποία προσπαθούμε να κάνουμε ευκαιρία και θα περιμέναμε από αυτήν την αντιπολίτευση να βοηθήσει περισσότερο, αντί να παίζει μικροκομματικά παιχνίδια».
Σημειώνεται ότι στο Συμπόσιο της Σύμης συζητήθηκαν και χθες θέματα σχετικά με την παγκόσμια οικονομική κρίση και την ελληνική ιδιαιτερότητα και διατυπώθηκαν προτάσεις για την αντιμετώπιση μέρους των προβλημάτων.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου διέψευσε τους ισχυρισμούς του προέδρου της ΝΔ ότι «αποσύρεται η εγγύηση του κράτους από το ασφαλιστικό» τονίζοντας ότι «το αντίθετο γίνεται, καθώς το κράτος εγγυάται όχι μόνο τη βιωσιμότητά του, αλλά και αξιοπρεπή σύνταξη.
Στη δευτερολογία του ο υπουργός Οικονομικών παρουσίασε ως προσπάθεια εξισορρόπησης της δεδομένης «διατάραξης του οικογενειακού προγραμματισμού» από τα ασφυκτικά περιθώρια προσαρμογής των γυναικών στο νέο συνταξιοδοτικό σύστημα διάταξη, με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα, στις γυναίκες, αναγνώρισης πλασματικού χρόνου ασφάλισης για τα τρία πρώτα παιδιά (ένα έτος για το πρώτο παιδί και δύο έτη για κάθε ένα από τα επόμενα).
Ο κ. Παπακωνσταντίνου απέκρουσε εκ νέου τους ισχυρισμούς της Νέας Δημοκρατίας, πως είχε επιτευχθεί συμφωνία με την Κομισιόν, που έδινε την ευχέρεια ηπιότερης προσαρμογής στην εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης, ενώ έκρινε πως η αντιπρόταση της Αριστεράς για εξίσωση προς τα κάτω «προσκρούει στην κοινή λογική».

ΚΚΕ, ΛΑΟΣ και ΣΥΡΙΖΑ
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, στην παρέμβασή του στη συζήτηση, έθεσε θέμα εμπιστοσύνης της Βουλής και της κυβέρνησης στο πρόσωπο του Γιώργου Προβόπουλου, ως διοικητού της Τράπεζας της Ελλάδος.
Ο κ. Καρατζαφέρης ξεκίνησε την ομιλία του επαναφέροντας το ζήτημα των προεκλογικών υποσχέσεων του ΠΑΣΟΚ και ρωτώντας, «τι λειτούργησε πέρσι και δεν μας είπατε την αλήθεια; Ήσασταν ανυποψίαστοι και λέγατε άλλα αντ' άλλων στον ελληνικό λαό; Θέλετε να μας πείτε ότι ο λαός παρεσύρθη και ψήφισε ανυποψίαστους ανθρώπους; Αλλιώς θα πρέπει να αναγνωρίσω δόλο, τον οποίον δεν μπορώ να δεχθώ».
ατά τα λοιπά, ο κ. Καρατζαφέρης ζήτησε να διερευνηθεί το θέμα των προμηθειών υψηλής τεχνολογίας από τη Siemens στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ προέβλεψε και σημαντικά προβλήματα στη στελέχωση του στρατού, συνεπεία του νομοσχεδίου.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, έκανε λόγο για «πλήρη κατάλυση του Συντάγματος» υποστηρίζοντας ότι «η κυβέρνηση και με αυτό το νομοσχέδιο συνεχίζει το πραξικόπημα, που καταλύει το Σύνταγμα και την κοινοβουλευτική τάξη».
«Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ανοίγει ουσιαστικά τον δρόμο για τη μη σύνταξη. Στόχος του είναι να μετατραπεί σε προνοιακό επίδομα η σύνταξη», είπε.
Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, τόνισε ότι με το νομοσχέδιο αυτό ολοκληρώνεται η επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων, με τις ευλογίες της τρόικα, έκανε λόγο για «πολιτική απατεωνιά του ΠΑΣΟΚ» και υποστήριξε ότι οι κυβερνώντες είναι πολιτικό υπαλληλικό προσωπικό των κεφαλαιοκρατών. Ζήτησε να επιστραφούν τα κλεμμένα, διαχρονικά, των ασφαλιστικών ταμείων, που ξεπερνούν, όπως είπε, τα 90 δισ. ευρώ. Η συζήτηση και η ψήφιση του νομοσχεδίου αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα.