Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο δημιουργίας μηχανισμού ελεγχόμενης χρεοκοπίας στην ΕΕ ο Όλι Ρεν. Διευκρίνισε πάντως ότι δεν αντιτίθεται στην ιδέα μιας «ελεγχόμενης χρεοκοπίας». Το θέμα αρχικά είχε θέσει με πρότασή του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.
«Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θεωρεί πως αυτό είναι αναγκαίο και απαιτεί γι’ αυτόν το λόγο τη διαδικασία μιας ελεγχόμενης χρεοκοπίας», ανέφερε ο Ρεν ερωτηθείς σχετικά. «Παρόλ’ αυτά, για να γίνει αυτό η ΕΕ θα πρέπει να τροποποιήσει τη Συνθήκη της Λισαβόνας, το οποίο ξέρουμε ότι είναι πολύ δύσκολο», είπε. Αλλά πρόσθεσε πως δεν αντιτίθεται στην ιδέα μιας ελεγχόμενης χρεοκωπίας, κάτι που... φούντωσε τα σενάρια.
Η πρόταση αυτή και η συζήτηση που έχει ξεκινήσει ενδέχεται να προκαλέσει αναστάτωση και νευρικότητα στις αγορές. Δεν αποκλείεται να βγουν από συρτάρι -εκ νέου- σενάρια που θα πιέσουν χώρες και θα τις οδηγήσουν στο μηχανισμό στήριξης σε πρώτη φάση.
Κι ας έσπευσε να προσθέσει ο κ. Ρεν ότι είναι «συγκεντρωμένος πρώτα στις μεταρρυθμίσεις που μπορούν να γίνουν χωρίς να χρειαστεί αλλαγή της Συνθήκης»... Στερνή μου... γνώμη να σ' είχα πρώτα!