Η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας συνεχώς μειώνεται. Η ελληνική οικονομία, διεκδικεί τον τίτλο της πιο εσωστρεφούς οικονομίας στην ΕΕ-27 κι αποδεικνύει τα μειωμένα αντανακλαστικά της στην οικονομική κρίση καθώς και το πόσο μικρό ρόλο διαδραματίζουν οι εξαγωγές στην ελληνική οικονομία (μόλις 5,7% του ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο 2010).
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), οι ελληνικές εξαγωγές εμπορευματικών συναλλαγών σημείωσαν πτώση τον Μάιο του τρέχοντος έτους κατά 5,8% συγκριτικά με τον Μάιο 2009, ενώ σε αξία ανήλθαν σε €1.262,9 εκατ. Σε σχέση με τον Μάιο 2008 οι ελληνικές εξαγωγές έχουν μειωθεί κατά περίπου 20% ή κατά €305,9 εκατ. Η μηνιαία πορεία των ελληνικών εξαγωγών μέχρι και τον Μάιο 2010 παρουσιάζεται στο πιο πάνω διάγραμμα.
Εξετάζοντας κλαδικά την πορεία των ελληνικών εξαγωγών τον Μάιο 2010, διαπιστώνεται μείωση περίπου στο μισό της εξαγωγικής αξίας των μηχανημάτων (κατά 47,1%), όταν οι εξαγωγές μηχανημάτων συμμετέχουν με 12,2% στο σύνολο, μείωση κατά 16,7% στις εξαγωγές πρώτων υλών, κατά 10,5% στα ποτά-καπνά και κατά 4,5% στα διάφορά βιομηχανικά. Σημειώνεται ότι η αύξηση σε κλάδους που συμβάλλουν καθοριστικά στις ελληνικές εξαγωγές, όπως τα βιομηχανικά είδη και τα τρόφιμα-ποτά κατά 29,2% και 7,3% δε στάθηκε ικανή να συγκρατήσει την πτώση των ελληνικών εξαγωγών για ένα ακόμα μήνα. Ακόμα, συγκριτικά με τον Μάιο 2008 ισχυρότερη μείωση παρατηρείται στις εξαγωγές βιομηχανικών ειδών (28,2%), στα μηχανήματα (26,7%), στα διάφορα βιομηχανικά (24,2%) και στα πετρελαιοειδή (53,4%), ενώ οι εξαγωγές του κλάδου τροφίμων-ποτών εμφανίζονται αυξημένες κατά 10,3%.
Μείωση εξακολουθούν να καταγράφουν οι ελληνικές εισαγωγές και συγκεκριμένα κατά 21,7% τον εξεταζόμενο μήνα, ενώ σε αξία ανήλθαν σε περίπου €3 δις. Η μείωση των εισαγωγών οφείλεται κατά κύριο λόγο στον κλάδο των μηχανημάτων (-27,9%), καθώς αποτελούν τον κλάδο με την μεγαλύτερη συνεισφορά στις ελληνικές εισαγωγές. Αύξηση αντίθετα σημειώθηκε στις εισαγωγές πετρελαιοειδών και πρώτων υλών τον Μάιο 2010.
Το εμπορικό έλλειμμα της χώρα μας για τον Μάιο 2010 σημείωσε μείωση κατά 30%, ενώ σε απόλυτες τιμές υπολογίζεται στο μισό του εμπορικού ελλείμματος του Μαίου 2008, και συγκεκριμένα σε €1,8 δις.
"Όσο περνάει ο καιρός, γίνεται όλο και πιο επιτακτική η ανάγκη για την εξαγγελία ενός στοχευμένου προγράμματος για την ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών, όπως το πρόγραμμα με τίτλο «ΕΞΑΓΩ» που είχε προτείνει ο ΣΕΒΕ στο Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, ώστε να δοθούν πρακτικά εργαλεία ενίσχυσης της Εξωστρέφειας, της Καινοτομίας και της Ποιότητας και της Ανταγωνιστικότητας στα πλαίσια του ΕΣΠΑ", τονίζεται σε ανακοίνωση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος.