Του ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗ
από τον ΤΥΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Διαλλακτικός και έτοιμος να συζητήσει ακόμα και την αναστολή της απόφασης για το θέμα της χρήσης εναλλακτικών καυσίμων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ, εμφανίστηκε σε χθεσινή έκτακτη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης.
Πρότεινε τη σύσταση επιστημονικής επιτροπής αξιολόγησης του συγκεκριμένου θέματος, προλαμβάνοντας με αυτόν τον τρόπο, τα όσο ενδεχομένως θα ειπωθούν στο έκτακτο νομαρχιακό συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην αίθουσα του νομαρχιακού συμβουλίου. «Το περιβάλλον δεν προσφέρεται για μικροκομματικά παιχνίδια. Δεν είμαστε απέναντι στους δημάρχους. Αν πρέπει να ανακληθεί η απόφαση που πάρθηκε στο προηγούμενο νομαρχιακό συμβούλιο, θα ανακληθεί. Εμείς στηρίζουμε τις τοπικές κοινωνίες και το έχουμε αποδείξει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο νομάρχης Θεσσαλονίκης.
«Στη συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου, ανακαλείται η πρόσφατη απόφαση για περιβαλλοντική αδειοδότηση της μονάδας του ΤΙΤΑΝ. Δεν ακυρώνεται, απλά αναβάλλεται για να ψηφίσουμε εκ νέου το επόμενο διάστημα. Θα γίνει με βάρος ψυχής, γιατί δεν συνηθίζω να κάνω πίσω. Περιμένω όμως προτάσεις από τους δημάρχους, γιατί το εύκολο είναι να ασκείται κριτική», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Ψωμιάδης.
Ο νομάρχης ανέφερε επίσης πως οι δήμαρχοι Ευκαρπίας, Σταυρούπολης και Ωραιοκάστρου είχαν ενημερωθεί για το ζήτημα της καύσης από το εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ με έγγραφο από τον Μάρτιο του 2010 και αναρωτήθηκε για ποιο λόγο τα δημοτικά συμβούλια δεν πήραν καμία θέση στο θέμα.

«Η θέση του υπουργείου
μας δικαιώνει»

Με βασικό του επιχείρημα τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Περιβάλλοντος, όσον αφορά την αξιοποίηση των εναλλακτικών καυσίμων ως ιδανικό καύσιμο για την απορρύπανση της ατμόσφαιρας σε ιδιαίτερα επιβαρημένες περιοχές, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης απάντησε σε όσους τον κατηγορούν λέγοντας πως «μας δικαιώνουν οι θέσεις που έχει για το συγκεκριμένο θέμα το υπουργείο Περιβάλλοντος». Πρόσθεσε επίσης πως «ακόμη και σήμερα δεν υπάρχουν γραπτές ή προφορικές αντιρρήσεις επί του θέματος από τα αρμόδια δημοτικά όργανα. Ποια είναι η πρόταση όλων εκείνων που κάνουν σήμερα ανέξοδη κριτική; Μόνο άρνηση και σκοταδισμός για να χτυπήσουν τον Ψωμιάδη, επειδή έχουμε προεκλογική περίοδο;», σχολίασε ο νομάρχης.
Εξάλλου, με ανακοίνωση του το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής δεν παίρνει ξεκάθαρη θέση για το ΤΙΤΑΝ, αναφέροντας πως δεν θέλει να προκαταβάλει τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης της μονάδας. «Η νομαρχία Θεσσαλονίκης δεν αποφασίζει και δεν αδειοδοτεί, απλά γνωμοδοτεί. Το υπουργείο Περιβάλλοντος δίνει την άδεια», τόνισε από την πλευρά της η αντινομάρχης Ανάπτυξης, Ιωάννα Τζάκη, ενώ επισήμανε όπως και ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, πως, παρά το ότι η νομαρχία Θεσσαλονίκης είχε ενημερώσει εγγράφως ήδη από τις 10 Μαρτίου 2010 τους αρμόδιους δήμους Ευκαρπίας, Σταυρούπολης, Ωραιοκάστρου, εντούτοις οι κάτοικοι των περιοχών είχαν έλλειμμα πληροφόρησης, ενώ τόνισε ότι «δεν διατυπώθηκαν γραπτές αντιρρήσεις επί του θέματος» ούτε παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των δήμων στο προηγούμενο νομαρχιακό συμβούλιο, όπου συζητήθηκε η μελέτη.
«Η μελέτη είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με την ελληνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία», συνέχισε η αντινομάρχης Ανάπτυξης. «Με το έγγραφό μας προς τους δήμους, εμείς κάναμε την έναρξη της διαβούλευσης, όπως οφείλαμε. Από κει και πέρα, η συνέχισή της είναι καθαρά θέμα των δήμων», πρόσθεσε.
Στο ίδιος μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του εντεταλμένου νομαρχιακού συμβούλου της διεύθυνσης Περιβάλλοντος Γιώργου Τσαμασλή, ο οποίο από την πλευρά του τόνισε πως, «αν δεν ήταν οι εκλογές, δεν θα είχε διαμαρτυρηθεί κανείς». «Χάρη στα μέτρα της σημερινής διοίκησης κατορθώσαμε να μηδενίσουμε τη ρύπανση στην περιοχή γύρω από το ΤΙΤΑΝ και να εξασφαλίσουμε ικανοποιητικές συνθήκες διαβίωσης για τους κατοίκους. Ποτέ δεν θα κάναμε κάτι σε βάρος των πολιτών», πρόσθεσε, ενώ αναφέρθηκε και στη δυνατότητα αξιοποίησης φυτικών και ζωϊκών αποβλήτων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως πηγή ενέργειας, μειώνοντας τους ρύπους.

«Ας συντονιστούν καλύτερα»
Εν τω μεταξύ απαντώντας στα όσο ειπώθηκαν από τον αρχηγό της νομαρχιακής αντιπολίτευσης Ν. Γιαννόπουλο και το δήμαρχο Σταυρούπολης Σ. Σερασίδη, που ζήτησαν τη γνωμοδότηση ειδικών επιστημόνων για την τροποποίηση της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του εργοστασίου παραγωγής και διάθεσης τσιμέντων στο ΤΙΤΑΝ, ο κ. Ψωμιάδης ανέφερε: «Αν δηλαδή εισηγηθούν οι επιστήμονες, ο κ. Γιαννόπουλος και η παράταξή του θα συμφωνήσουν με την άδεια και θα ψηφίσουν την πρόταση μας;», ενώ πρόσθεσε: «Ας συντονιστεί καλύτερα το τοπικό ΠΑΣΟΚ με την κυβέρνηση και με το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος».

«Δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε»
Στη χθεσινή έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης και είχε ως κεντρικό θέμα, το ΤΙΤΑΝ, αναφέρθηκε και σε άλλα ζητήματα που απασχολούν τη νομαρχία και όχι μόνο. Συγκεκριμένα σχετικά με το σοβαρό οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η νομαρχία Θεσσαλονίκης, ο κ. Ψωμιάδης τόνισε χαρακτηριστικά: «Έφτασα σε απόγνωση, ανθρώπινη και όχι πολιτική. Την ώρα που κάποιοι σήκωναν σημαίες για το ΤΙΤΑΝ, εμείς διεκδικούσαμε στην Αθήνα στα υπουργεία. Οι πόρτες των Υπουργών ήταν ανοιχτές, υπήρχε καλή διάθεση, αλλά δεν υπήρχαν χρήματα. Επί διοίκησης Καραμανλή, δεν δίστασα να κλείσω τη νομαρχία δύο φορές. Σήμερα η Νομαρχία θα βάλει λουκέτο από μόνη της», ανέφερε. «Δεν κυκλοφορεί χρήμα, δεν πληρώνεται κανείς, δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε. Τα κυβερνητικά χρήματα για λειτουργικά έξοδα και επενδύσεις έχουν μειωθεί φέτος κατά 35%» εξήγησε ο κ. Ψωμιάδης, επισημαίνοντας ότι «εδώ και ένα χρόνο η νομαρχία μας δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ. Δεν ζητάω να μου δώσουν νέα κονδύλια, ζητώ μόνο να μου δώσουν αυτά που χρωστούν», πρόσθεσε.

"Βάλτωσε η σχολική στέγη"
Όσον αφορά το Θέμα της σχολικής στέγης ο κ. Ψωμιάδης σημείωσε: «Χρωστάμε 30 εκατομμύρια ευρώ για σχολεία που πρέπει να παραδοθούν. Φέτος θα πάρουμε 2 εκατομμύρια, όταν πέρσι τέτοια εποχή πήραμε 12 εκατομμύρια ευρώ. Τα έργα για τη σχολική στέγη έχουν βαλτώσει, οι εργολάβοι φεύγουν ο ένας μετά τον άλλον, η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο». Παράλληλα
αναφέρθηκε και στην παντελή απουσία χρηματοδότησης για τον τουρισμό, υπογραμμίζοντας ότι η ΝΑΘ δεν έλαβε κονδύλια για τουριστική προβολή για το 2009, ενώ το 2010 δεν θα λάβει ούτε ένα ευρώ. Ο Νομάρχης έκανε λόγο για τις μειωμένες επιχορηγήσεις για την κοινωνική πρόνοια, καθώς και την αδυναμία Συλλόγων και Ιδρυμάτων να τις εισπράξουν λόγω του ότι δεν έχουν τη σχετική διαπίστευση.