Πρόγραμμα εργασίας νέας μορφής αναρτήθηκε, εδώ και δύο μέρες, στη "Μακεδονία". Το πρόγραμμα -όσον αφορά τους δημοσιογράφους- προβλέπει εργασία τεσσάρων ημερών για τρεις εβδομάδες του μήνα και... δύο ημερών για την τέταρτη εβδομάδα. Λιγότερη είναι η εργασία για άλλα τμήματα του συγκροτήματος.
Να σημειωθεί, πάντως, ότι η ανακοίνωση της επιχείρησης δεν περιλαμβάνει αναλυτικό πρόγραμμα για το ποιος και πότε θα εργάζεται, αλλά χωρίζει τους εργαζόμενους της εταιρίας σε βασικές κατηγορίες (δημοσιογράφοι - τεχνικοί - υπάλληλοι) και για τις κατηγορίες αυτές προτείνει γενικά ώρες και μέρες εργασίας.
Το θέμα είχε ανακοινωθεί πριν μέρες και, μάλιστα, για το λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε συνάντηση του δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ με την εκπρόσωπο της εργοδοσίας Β. Σουλοπούλου, η οποία, όμως, απέβη άκαρπη. Για το λόγο αυτό και, την περασμένη Δευτέρα, 26 Ιουλίου 2010, με πρωτοβουλία της Ένωσης, πραγματοποιήθηκε εργασιακή συνέλευση, στο κτίριο της ΕΣΗΕΜ-Θ στην οδό Στρ. Καλλάρη.
Λίγο πριν τη συνέλευση η κ. Σουλοπούλου κάλεσε τους εργασιακούς εκπροσώπους και γνωστοποίησε ότι, για να "βγει" το οικονομικό πλάνο ή θα πρέπει να δεχτούν οι εργαζόμενοι το... ευέλικτο πρόγραμμα εργασίας, που σημαίνει 3% μείωση ετήσιων αποδοχών σε τρεις δόσεις, ή να προχωρήσει σε απολύσεις "άγαμων και νεαρών υπαλλήλων", όπως είπε χαρακτηριστικά.
Στην κ. Σουλοπούλου επισημάνθηκε πως το ταμείο των δημοσιογράφων (ΤΣΠΕΑΘ) δε δέχεται ένσημα μειωμένης απασχόλησης, κάτι που αυτόματα σημαίνει ότι, για τους μήνες που θα εφαρμοστεί η μείωση οι εργαζόμενοι δε θα καλύπτονται ασφαλιστικά. Η εκπρόσωπος της εργοδοσίας δεσμεύτηκε να εξετάσει η νομική υπηρεσία της επιχείρησης αυτήν τη πτυχή.
Ακολούθησε η συνέλευση των εργαζομένων, στην οποία, οι δημοσιογράφοι του συγκροτήματος της Μοναστηρίου 85 αποφάσισαν να απορρίψουν τον νόμο Λοβέρδου, στον οποίο πατά η εργοδοσία της "Μακεδονίας" , της "Θεσσαλονίκης" και των "Σπορ του Βορρά" και να γίνει μια νέα προσπάθεια συνεννόησης με την κ. Σουλοπούλου.
Όπως διαβεβαίωσε και ο νομικός σύμβουλος της ΕΣΗΕΜ-Θ, εκτός του θέματος των ασφαλιστικών εισφορών, υπάρχει κι αυτό της εφαρμογής του νόμου στα ΜΜΕ, αφού ο νόμος προβλέπει μείωση παραγωγής, κάτι που δε γίνεται στην περίπτωση των εφημερίδων (η μείωση ημερών έκδοσης είναι καταστροφική για το φύλλο).
Λίγο αργότερα, οι υπάλληλοι στη "Μακεδονική Εκδοτική Εκτυπωτική" διαπίστωσαν ότι τους καταβλήθηκε η μισθοδοσία ενός μηνός.