Τη δεκαετία του 80 ήταν ανέκδοτο, παρμένο από το στόμα του Χάρρυ Κλυνν: Αυτό δεν είναι κόμμα, είναι απόκομμα, έλεγε σε έναν από τους πρώτους του δίσκους. Δε θυμάμαι αν το έλεγε με τη φωνή του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή, που απευθύνονταν στον, επίσης, αείμνηστο Ανδρέα Παπανδρέου, ή το αναποδο. Σημασία έχει ότι την έκφραση αυτή εμείς, παιδιά του Λυκείου, ή στα πρώτα χρόνια μιας σπουδαστικής ζωής, τη λέγαμε ως... σύντομο ανέκδοτο. Να, όμως, που 30 χρόνια μετά γίνεται η καθημερινότητά μας. Τουλάχιστον αν πιστέψουμε στις δημοσκοπήσεις οι οποίες κάνουν, σήμερα, την εμφάνισή τους στον Κυριακάτικο Τύπο:
Στο ναδίρ της δημοτικότητάς τους βρίσκονται τα κόμματα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Κάπα Research για το «Βήμα της Κυριακής». Για πρώτη φορά το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία δεν υπερβαίνουν, μαζί, το 39% στην πρόθεση ψήφου, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος ξεπερνάει το 40%. Και, για να μπει το κερασάκι στην τούρτα, έρχεται το δημοσκοπικό εύρημα πως οι πολίτες πιστεύουν ότι οι πολιτικές συνθήκες δεν ευνοούν τη δημιουργία νέων κομμάτων, ενώ εμφανίζονται διχασμένοι στο θέμα του Ασφαλιστικού.
Αναλυτικά, στην πρόθεση ψήφου εξακολουθεί προηγείται το ΠΑΣΟΚ, αλλά με ποσοστό μόλις 23,4% έναντι 15,65% της ΝΔ που καταγράφει ιστορικό χαμηλό ρεκόρ στην μεταπολίτευση. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 6,7%, ο ΛΑΟΣ με 4,1%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 2,3%. Το 7,8% δηλώνει πως θα ψηφίσει άλλο κόμμα. Η αδιευκρίνιστη ψήφος βρίσκεται στο 40,1%.
Το 49% πιστεύει ότι το υπάρχον πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Η απογοήτευση των πολιτών φαίνεται ότι θα εκφραστεί αρχικά στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα πραγματοποιηθούν τον Νοέμβριο. Το 15,3% των ερωτηθέντων δηλώνει πως θα ψηφίσει τους υποψήφιους του ΠΑΣΟΚ, το 10,6% τους υποψήφιους της ΝΔ, το 4,4% του ΚΚΕ, το 2,1% του ΛΑΟΣ, το 1,6% του ΣΥΡΙΖΑ, το 7,4% άλλου κόμματος, ενώ το 20,6% ανεξάρτητους υποψήφιους. Το 38% δεν ξέρει/δεν απαντά.
Στο μεταξύ, το 64,1% θεωρεί ότι δεν είναι ώριμες οι συνθήκες για τη δημιουργία νέων κομμάτων. Σχετικά με τη δημιουργία της Δημοκρατικής Αριστεράς του Φώτη Κουβέλη, το 47,6% διαφωνεί με την ίδρυσή του, ενώ το 35,6% αντιμετωπίζει θετικά την εξέλιξη. Όσον αφορά στην πρόθεση της Ντόρας Μπακογιάννη να δημιουργήσει νέο πολιτικό σχηματισμό, το 67,7% λέει όχι (60,1% όχι-7,6% μάλλον όχι) , ενώ το ποσοστό είναι ακόμα υψηλότερο εντός της ΝΔ: το 82,9% (67,7% όχι-4,7% μάλλον όχι) είναι απέναντι μόλις στο 26,2% που απαντά «ναι» ή «μάλλον ναι».
Απέναντι στο ασφαλιστικό, μία βδομάδα πριν τη ψήφισή του, οι πολίτες εμφανίζονται διχασμένοι. Το 49,4% χαρακτηρίζει τις ρυθμίσεις του ασφαλιστικού αναγκαίες αλλά από αυτούς μόνο το 14,2% τις θεωρεί και απαραίτητες, ενώ το 35,2% πιστεύει ότι είναι παράλληλα και άδικες. Επίσης, το 29,6% ζητά άμεση απόσυρση των ρυθμίσεων, ενώ το 19% τις χαρακτηρίζει καταστροφικές.
Σχολιάζοντας τις νέες διατάξεις, σε ποσοστό 70,4% οι πολίτες δηλώνουν αντίθετοι στη μείωση του κόστους των απολύσεων και σε ποσοστό 82,9% αντίθετοι στην απελευθέρωση των απολύσεων. Καλούμενοι να περιγράψουν τα συναισθήματά τους για τις νέες ρυθμίσεις, το 35,5% δηλώνει οργή, το 33,3% απογοήτευση και το 21,1% φόβο.
Ερωτώμενοι για τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούν όταν πληροφορούνται επιθέσεις βίας, οι συμμετέχοντες στην έρευνα απαντούν πως θυμώνουν με το κράτος που αδυνατεί να τους αντιμετωπίσει (60,8%), θυμώνουν με τους αυτουργούς (29,15%) και ζητούν μέτρα καταστολής (29,1%). Ωστόσο, το 4,9% δηλώνει ότι δείχνει κατανόηση και ανοχή για τις ομάδες αυτές, ενώ το 2,3% νιώθει αισθήματα υποστήριξης.
Τέλος, μετά την έκρηξη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το θάνατο του στενού συνεργάτη του υπουργού, το 50,9% δηλώνει ότι εμπιστεύεται τον κ. Χρυσοχοΐδη (πολύ 18% και αρκετά 32,9%).
Η έρευνα έγινε το διάστημα 30 Ιουνίου-1η Ιουλίου 2010 σε δείγμα 1.002 ατόμων άνω των 18 ετών. Η συλλογή των στοιχείων έγινε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις και βάσει ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου. Μέγιστο σφάλμα 3,10% με διάστημα εμπιστοσύνης 95%.

7 στους 10 καταδικάζουν τα οικονομικά μέτρα
Παράλληλα, στη δημοσκόπηση της εταιρείας RASS, για λογαριασμό της εφημερίδας «Το Παρόν», και στο ερώτημα της πρόθεσης ψήφου, οι Έλληνες πολίτες εμφανίζονται και πάλι να «προκρίνουν» την αδιευκρίνιστη ψήφο (28,2%). Το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί με 24,7%, η ΝΔ με 19,3%, το ΚΚΕ με 7,8%, ο ΛΑΟΣ με 4,9, ο ΣΥΡΙΖΑ με 3,2%, οι Οικολόγοι Πράσινοι με 3,3% και άλλο κόμμα με 3,4%.
Σε ποσοστό 79% οι ερωτηθέντες δηλώνουν ότι τα μέτρα, που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της κρίσης, έχουν ξεπεράσει τα όρια αντοχής τους, ενώ 77,2% εκτιμούν πως υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να αποφευχθεί η χρεοκοπία της χώρας. Επίσης, οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση δηλώνουν απογοητευμένοι από την εικόνα των αρχηγών των δύο μεγάλων κομμάτων, σημειώνοντας ότι η γνώμη τους έχει χειροτερέψει, σε ποσοστό 49% για τον Γ. Παπανδρέου και σε ποσοστό 31,1% για τον Αντ. Σαμαρά.