Σταμάτησαν, προσωρινά, οι αμμοληψίες στη θέση Στόμιο Μαρίνας Γλαρόκαβου, της Παλλήνης, στη Χαλκιδική. Κι ήρθε, έτσι, στο φως, άλλη μια περίπτωση ελληνικής τρέλας και απίστευτων γραφειοκρατικών διαδικασιών, που ευνοούν την... παρανομία. Τι είχε γίνει ακριβώς; Ορίστε πώς το περιγράφουν σε ανακοίνωσή τους, οι Οικολόγοι Πράσινοι:
"Οι αμμοληψίες στη θέση αυτή ξεκίνησαν με «άδεια» (!) που χορηγήθηκε στο Δήμο από τη Δ/νση Περιβάλλοντος της Νομαρχίας" η οποία όμως, σύμφωνα με απαντητικό έγγραφο της Γενικής Γραμματέας της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας κ. Λιονή (17534/24-6-2010), "εκδόθηκε αναρμοδίως αφού για το έργο απαιτείται Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και έκδοση σχετικής απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών όρων η οποία όμως εκδίδεται από την Γ. Γραμματεία της Περιφέρειας".
Όπως επισημαίνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι, εκδίδει ο δήμος ή η νομαρχία μια άδεια την οποία έχει στα χέρια του ο όποιος εργολάβος κι όταν κάποιοι καλέσουν την αστυνομία, οι αστυνομικοί δεν μπορούν να επέμβουν, αφού υπάρχει άδεια. Μετά βγαίνει ένας άλλος φορέας της πολιτείας, δηλώνει αυτός αρμόδιος, σταματά την παράβαση και... ούτε γάτα ούτε ζημιά, αφού κι ο παραβάτης παρέβη τη νομοθεσία νομότυπα, καθώς είχε στα χέρια του άδεια.
"Οι επικαλύψεις αρμοδιοτήτων και οι συναρμοδιότητες προκαλούν γενική σύγχυση, αδράνεια και ευθυνοφοβία, με μόνη διέξοδο τη διάχυτη αναρμοδιότητα και τον ζαμανφουτισμό", υποστηρίζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι. "Οι τρεις βαθμοί αυτοδιοίκησης –δυο αιρετοί κι ένας κρατικός- κατέχουν τα σκήπτρα τής αυθαιρεσίας. Διοικούν όλοι μαζί και κανείς δε φταίει. Εκτός βέβαια από τους πολίτες. Οι δράστες παραμένουν άμοιροι ευθυνών. Οι πολίτες απλώς άμοιροι", προσθέτουν.
Να δούμε αν το Πρόγραμμα Καλλικράτης, που θα δίνει επιπλέον αρμοδιότητες στους δήμους θα καταργήσει αυτές τις καταστάσεις. Αν και, όπως το σκέφτομαι τώρα, πιστεύω ότι, μάλλον θα τις ενισχύσει. Εσείς τι λέτε;