Κατόπιν εορτής, κατά την προσφιλή της τακτική, ενημέρωσε, σήμερα (Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010) το βράδυ η γενική γραμματεία Μακεδονίας Θράκης, για άλλη μία σύσκεψη, υπό την υφυπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Θεοδώρα Τζάκρη. Έτσι, έγινε γνωστό πριν από λίγο ότι στο πρώην ΥΜΑΘ συσκέφθηκαν για το φλέγον θέμα της μόλυνσης της "τάφρου 66".
Πρόκειται για ένα... πανάρχαιο θέμα περιβαλλοντικής ρύπανσης, καθώς από τη δεκαετία του 90 είχαν γίνει εισαγγελικές ενέργειες κατά όσων ρύπαιναν την τάφρο (είχε ζητηθεί η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από τον τότε εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Βέροιας κι είχαν ασκηθεί διώξεις), όμως η τάφρος παραμένει ρυπασμένη και οι κονσερβοποιείες της Ημαθίας εξακολουθούν να ρίχνουν τα απόβλητά τους σε αυτήν.
Έτσι, σήμερα, συσκέφθηκαν η Γεν. Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κα Μαρία Λιονή, ο Αντινομάρχης Ημαθίας κ. Γ. Σουμπέκας, ο Γενικός Διευθυντής της Περιφέρειας κ. Ν. Τσοτσόλης, ο Διευθυντής της ΔΙ.ΠΕ.ΧΩ. κ. Π. Μπέκας, η προϊσταμένη του Τμήματος κα Χ. Μιχαλοπούλου, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υδάτων της ΠΚΜ κ. Μαλετσίδου, οι Προϊστάμενοι των Δ/νσεων Περιβάλλοντος των Ν. Α. Ημαθίας και Πέλλας κ.κ. Γ. Μπαρμπαρούσης και Δ. Μανδάλης, αντίστοιχα, υπηρεσιακοί παράγοντες των εν λόγω υπηρεσιών, καθώς και ο εκπρόσωπος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας κ. Κ. Αποστόλου.
Η κ. Λιονή διαβεβαίωσε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει υποβάλει ήδη αίτηση για τη χρηματοδότησή Ειδικού Διαχειριστικού Σχεδίου στο Υπουργείο Οικονομίας, το οποίο είναι περίπου της τάξης των 800.000 ευρώ, οι εκπρόσωποι της ΔΙΠΕΧΩ ενημέρωσαν την κ. Υφυπουργό ότι σε έγγραφό τους προς τις υπηρεσίες Περιβάλλοντος των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Πέλλας και Ημαθίας και τις βιομηχανίες ζητούν την εντατικοποίηση των ελέγχων και τη διενέργεια μετρήσεων και η υφυπουργός συμπέρανε πως «αν υπάρχει συντονισμός ενεργειών μεταξύ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και των τμημάτων Περιβάλλοντος των Ν.Α. και συμμόρφωση των βιομηχανιών, τα προβλήματα ρύπανσης στην Τάφρο 66 και στον ποταμό Λουδία θα περιορισθούν κατά πολύ».
Μόνη θετική παρουσία αυτή των αντινομαρχών, που διαβεβαίωσαν ότι έχουν την ετοιμότητα να προβούν σε ελέγχους και να επιβάλουν τα ανάλογα πρόστιμα όπου χρειαστεί. Παράλληλα επεσήμαναν την ανάγκη λειτουργίας τριτοβάθμιου συστήματος επεξεργασίας αποβλήτων στους νομούς Πέλλας και Ημαθίας και πρότειναν την ανάληψη δράσεων για την αξιοποίηση της λυματολάσπης από τους παραγωγούς για γεωργική χρήση.