Μπορεί να τους κοροϊδεύουμε, όμως οι Άγγλοι τόλμησαν κι ακούμπησαν το θεσμό της βασιλείας, μπροστά στην οικονομική κρίση. Στον έκτακτο προϋπολογισμό, που παρουσίασε πρόσφατα ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Όσμπορν, περιλαμβάνεται πρόβλεψη για «πάγωμα» της επιχορήγησης προς τη βασίλισσα. Σε μία περίοδο, ωστόσο, κατά την οποία η Βρετανία, αλλά και ολόκληρη η Ευρώπη, προωθεί τα σκληρότερα μέτρα λιτότητας των τελευταίων τριών δεκαετιών, συρρικνώνοντας το εισόδημα των νοικοκυριών, και μόνο το γεγονός ότι το παλάτι εξακολουθεί να λαμβάνει επιχορήγηση από το κράτος ακούγεται προκλητικό.
Πόσα... παίρνει η βασίλισσα; Όχι και λίγα... Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, το συνολικό κόστος «στήριξης» της μοναρχίας ανήλθε στα 38,2 εκατ. στερλίνες το δημοσιονομικό έτος, που ολοκληρώθηκε στις 31 Μαρτίου. Αν και το ποσό αντιστοιχεί σε λιγότερο από 1 στερλίνα για κάθε Βρετανό πολίτη, είναι αρκετά υψηλό, εάν αναλογιστεί κανείς ότι σε μία προσπάθεια να μειώσει το «παραφουσκωμένο» δημοσιονομικό έλλειμμα, η βρετανική κυβέρνηση ζήτησε από τα υπουργεία να μειώσουν κατά 40% τον προϋπολογισμό τους.
Η βασίλισσα λαμβάνει από το κράτος 7,9 εκατ. στερλίνες ετησίως προκειμένου να πληρώσει τους μισθούς του προσωπικού της. Μάλιστα πέρυσι το ποσό αυτό δεν στάθηκε αρκετό, με αποτέλεσμα το παλάτι να αντλήσει άλλα 6,5 εκατ. στερλίνες από ένα αποθεματικό κεφάλαιο, που διατηρεί. Εάν το παλάτι συνεχίσει να αντλεί με τους ίδιους ρυθμούς χρήματα από το αποθεματικό κεφάλαιο, υπολογίζεται ότι αυτό θα στερεύσει έως το 2012, όταν δηλαδή η βασίλισσα θα γιορτάζει τα 60 χρόνια στο θρόνο. Περισσότερα από 15 εκατ. στερλίνες διατίθενται επίσης ετησίως για τη συντήρηση των βασιλικών οικημάτων, συμπεριλαμβανομένων των ανακτόρων του Μπάκιγχαμ και του πύργου του Γουίνδσορ, ενώ 4 εκατ. στερλίνες (πάντα από τον κρατικό κορβανά) δαπανά η βασιλική οικογένεια για ταξίδια.
Υποκρισία; Δεν το νομίζω... Ας γινόταν και στη χώρα μας κάτι αντίστοιχο με τους δικούς μας γαλαζοαίματους, που οργανώνουν γλέντια σε θωρηκτά, χωρίς να γνωρίζει κανείς αν πληρώνουν τους φόρους τους, ή τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία για τους εργαζόμενους στους "ομίλους" τους. Και δεν αναφέρομαι συγκεκριμένα σε κάποιον. Τα περί γλεντιών αναφέρονται ενδεικτικά και δε σημαίνει ότι οι συγκεκριμένοι χρωστούν στο κράτος και στα ταμεία. Άλλοι, όμως;