«Η πρόταση που δέχθηκε το Δημόσιο από την Τράπεζα Περαιώς, είναι δική της πρωτοβουλία και δεν ήρθε σε συνέχεια κυβερνητικής πρόσκλησης», σημειώνει σε συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής» ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Ως εκ τούτου, αναφέρει, «είναι προφανές ότι καμία απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί, αν δεν υπάρχει αποτίμηση και αξιολόγηση ειδικών συμβούλων του Δημοσίου και χωρίς να έχουμε μία συνολική τεκμηριωμένη εικόνα για τα αποτελέσματα οποιασδήποτε απόφασης».
Δεν υπάρχει συμφωνία πάνω ή κάτω από το τραπέζι, ξεκαθαρίζει και δηλώνει πως η πρόταση θα εξεταστεί με βάση τις θεσμοθετημένες διαδικασίες.
Σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών στα «τεστ αντοχής», ο κ. Παπακωνσταντίνου διατυπώνει την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης ότι «οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν με επιτυχία τα stress tests».
Αναφερόμενος στην κρίση, τονίζει ότι τα πρώτα στοιχεία του 2010 δείχνουν ότι η ύφεση είναι πιο μικρή και αποκαλύπτει ότι το φθινόπωρο θα έρθουν τα νέα μέτρα στις προβλέψεις του νέου προϋπολογισμού. Σύμφωνα με τον υπουργό, «τα πιο δύσκολα δημοσιονομικά μέτρα έχουν ήδη ληφθεί, ενώ τα μέτρα που ήδη έχουν προβλεφθεί για το 2011 θα περιληφθούν στις προβλέψεις του νέου προϋπολογισμού το φθινόπωρο».
Ερωτηθείς για το πότε θα ξαναβγεί η χώρα στις αγορές για να δανειστεί, ο κ. Παπακωνσταντίνου απαντά ότι αυτό θα καθοριστεί από την πρόοδο που σημειώνουμε και την ταχύτητα με την οποία θα ανακάμψει η οικονομία, ώστε να αποκατασταθεί πλήρως η εμπιστοσύνη των επενδυτών. «Αυτό που έχει πλέον σημασία», σημειώνει, «δεν είναι μόνο να βγούμε στις αγορές, αλλά και με τι όρους θα βγούμε. Η πρόοδος που σημειώνουμε έχει ξεπεράσει κατά πολύ τις προσδοκίες των αναλυτών. Το πρώτο εξάμηνο δείχνει μείωση του ελλείμματος κατά 46%, ενώ το πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών προχωρεί με ταχύτητα και εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουμε θέσει».