Το 20 με 25% όλων των γυναικών στην Ευρώπη έχουν βιώσει σωματική βία τουλάχιστον μία φορά κατά την διάρκεια της ενήλικης ζωής τους, περισσότερο δε από το 10% των Ευρωπαίων γυναικών έχουν υποστεί σεξουαλική βία και μάλιστα περισσότερες γυναίκες από ηλικίας 15 έως 44 ετών υποφέρουν από βιασμούς και ενδοοικογενειακή βία απ’ ό,τι από καρκίνο, καρδιοπάθειες, αυτοκινητιστικά ατυχήματα και πολέμους μαζί.
Τα στοιχεία αυτά έδωσε στον Ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου, η αρμόδια Επίτροπος δικαιοσύνης, θεμελιωδών δικαιωμάτων και ιθαγένειας κ. Reding, έπειτα από ερώτηση που υπέβαλε ο Ευρωβουλευτής, αναφορικά με την ενδοοικογενειακή βία.
Η κ. Reding τόνισε ότι τα στοιχεία αυτά συχνά υποτιμώνται καθώς σε πολλές περιπτώσεις η ενδοοικογενειακή βία είναι φαινόμενο που αποκρύπτεται καθώς λίγες είναι οι γυναίκες που τολμούν να αναφέρουν ότι έχουν υπάρξει θύματα βίας.
Στην ερώτηση του κ. Παπανικολάου αναφορικά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας η επίτροπος τόνισε πως η Κομισιόν είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει όλα της τα μέσα για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών στην Ευρώπη και εκτός αυτής μέσω νομοθετικών και πολιτικών πρωτοβουλιών και πράξεων σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης και της προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων, της ισότητας των φύλων, άλλων πολιτικών απασχόλησης και κοινωνικών πολιτικών, τον τομέα της εμπορίας ανθρώπων και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης, της συνεργασίας στο πεδίο της επιβολής του νόμου και της ποινικής δικαιοσύνης, της πολιτικής ασύλου και μετανάστευσης, της δημόσιας υγείας, της ανάπτυξης, της έρευνας και της εκπαίδευσης.

Το πρόγραμμα Δάφνη για τις κακοποιημένες γυναίκες και παιδιά
Σημαντική βοήθεια προσφέρει το πρόγραμμα Δάφνη III, το οποίο στηρίζεται χρηματοδοτικά από την Επιτροπή και το οποίο στοχεύει στην καταπολέμηση της βίας κατά των παιδιών, των νέων και των γυναικών και την προστασία των θυμάτων και των ομάδων κινδύνου. Το εν λόγω πρόγραμμα από την δημιουργία του το 1997, έχει χρηματοδοτήσει περισσότερα από 500 έργα, από τα οποία τα μισά αφορούν τη βία κατά των γυναικών και διανύει πλέον την τρίτη του φάση (2007-2013) διαθέτοντας συνολικό προϋπολογισμό 116.85 εκατομμύρια ευρώ.
" Είναι χρέος μας να προστατεύσουμε με κάθε μέσο τα θύματα αυτά και να τα βοηθήσουμε όχι μόνο να βρουν το θάρρος να καταγγείλουν το τι ακριβώς τους συμβαίνει αλλά και να συνδράμουμε στην ουσιαστική αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας μέσω ενδεχομένως της ενίσχυσης και της βελτίωσης των κέντρων φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών αλλά και της παροχής ψυχικής στήριξης στα θύματα", τόνισε, από την πλευρά του, ο κ. Παπανικολάου.