Η οικονομική κρίση κυριαρχεί στα μηνύματα των κομμάτων για την 36η επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας που τιμάται το Σάββατο. Βιώνουμε σήμερα τα αποτελέσματα μιας κρίσης που οφείλεται στο γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, αντί να χτίσουμε μια Ελλάδα πάνω στα υγιή θεμέλια της Δημοκρατίας που βάλαμε το 1974, αφήσαμε παθογένειες και αδυναμίες να γιγαντωθούν, τονίζει στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός. Μετά από 36 χρόνια, είμαστε, τώρα, μπροστά σε μια μεγάλη και πιεστική πρόκληση: Καλούμαστε να εργαστούμε για μια νέα Μεταπολίτευση, τόνισε στο δικό του μήνυμα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς. Στα προβλήματα του πολιτικού συστήματος αναφέρεται το ΚΚΕ, ενώ στο πνεύμα που επικρατούσε τις ημέρες που αποκαταστάθηκε η δημοκρατία το 1974 αναφέρεται ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ. «Ειδικά αυτή την εποχή, η πολιτική και η δημοκρατία πλήττονται και απαξιώνονται», τονίζει στην ανακοίνωσή του ο Συνασπισμός, ενώ η Δημοκρατική Αριστερά ζητά ριζική ανασυγκρότηση του κράτους.
Στη κρίσιμη περίοδο που διέρχεται η χώρα κατά τη φετινή επέτειο της αποκατάστασης της δημοκρατίας αναφέρεται στο μήνυμα του ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. «Βιώνουμε σήμερα τα αποτελέσματα μιας κρίσης που οφείλεται στο γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, αντί να χτίσουμε μια Ελλάδα πάνω στα υγιή θεμέλια της Δημοκρατίας που βάλαμε το 1974, αφήσαμε παθογένειες και αδυναμίες να γιγαντωθούν» τονίζει ο κ. Παπανδρέου και, σε άλλο σημείο προσθέτει: «Η διαφθορά επικράτησε πλήρως και έγινε πολιτικό υπόδειγμα διακυβέρνησης, αλλά και τρόπου ζωής.»
Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς σημείωσε, μεταξύ άλλων: «
Μετά από 36 χρόνια, είμαστε, τώρα, μπροστά σε μια μεγάλη και πιεστική πρόκληση. Καλούμαστε να εργαστούμε για την έξοδο της χώρας μας, το ταχύτερο δυνατό, από την οικονομική κρίση. Καλούμαστε να εργαστούμε για μια νέα Μεταπολίτευση, που να βάζει τέλος στο χρεοκοπημένο παρελθόν και να εγγυάται μια νέα πορεία Προοπτικής και Ελπίδας, για όλους τους Έλληνες και όλες τις Ελληνίδες». Προσέτει πως αυτό είναι χρέος και δέσμευση, που αναλαμβανει ο ίδιος προσωπικά και η Νέα Δημοκρατία συνολικά.
Στα προβλήματα του πολιτικού συστήματος αναφέρεται το ΚΚΕ και τονίζει ότι: «Έχει επιβεβαιωθεί όλα αυτά τα χρόνια ότι το υπάρχον πολιτικό σύστημα δεν γιατρεύεται. Η δημοκρατία που εγκαθιδρύθηκε μετά την κατάρρευση της στρατιωτικής δικτατορίας είναι ταξική και υποκριτική. Τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα υπάρχουν μόνο σε χαρτιά».
Στο πνεύμα που επικρατούσε τις ημέρες που αποκαταστάθηκε η δημοκρατία το 1974 αναφέρεται ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, που υπογραμμίζει ότι «Πριν από 36 χρόνια ο Ελληνικός λαός με κεριά στα χέρια γιόρταζε την παλινόρθωση της Δημοκρατίας, την επάνοδο του Κ. Καραμανλή και του Α. Παπανδρέου λίγο αργότερα. Το θέμα είναι αν σήμερα, 36 χρόνια μετά, πιστεύουμε σε αυτή τη Δημοκρατία που οραματιστήκαμε».
Στην ανακοίνωσή της η Κεντρική Πολιτική Επιτροπής του ΣΥΝ τονίζει ότι «ειδικά αυτή την εποχή, η πολιτική και η δημοκρατία πλήττονται και απαξιώνονται. Η έλευση του ΔΝΤ στην χώρα μας μεταφράζεται σε μια πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, στην εγκατάλειψη του κοινωνικού χαρακτήρα του ασφαλιστικού μας συστήματος, στην διάχυση της φτώχιας και την εκτίναξη της ανεργίας».
Τέλος, η Δημοκρατική Αριστερά επισημαίνει ότι «το πελατειακό κράτος που οικοδόμησαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίστηκε από τις αδιαφάνειες και τη διαφθορά, που διασπαθίζει το δημόσιο αγαθό και τεμαχίζει την ελληνική κοινωνία. Η ριζική ανασυγκρότηση του κράτους, η αποκατάσταση της αξίας του δημόσιου συμφέροντος πρέπει να γίνει με όρους δημοκρατίας και με αλλαγή των πολιτικών που ακολουθούνται».