Ούτε επιχειρηματίας, ούτε επαγγελματίας πολιτικός. Ο Μπάμπης Μπαρμπουνάκης αποφασίζει, έστω και τώρα, 19 χρόνια μετά την πρώτη του ενασχόληση με τα αυτοδιοικητικά, να κατέλθει ανεξάρτητος και αυτόνομος στις εκλογές του Νοεμβρίου και να διεκδικήσει το δημαρχιακό θώκο της Θεσσαλονίκης.
Χθες, ήταν η πρώτη επίσημη επαφή της «Κίνησης Πολιτών Πρώτα η Πόλη μας» με τους δημοσιογράφους, ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου. «Οι επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη για να εκφραστεί η κοινωνία των πολιτών», υποστηρίζουν τα μέλη της κίνησης. Μάλιστα, θεωρούν «περισσότερο αναγκαία παρά ποτέ» τη συμμετοχή στα κοινά και ειδικά στην Τοπική Αυτοδιοίηση.
Υπενθύμισαν τη συνεχή παρουσία της κίνησης «με προτάσεις – θέσεις» στην πόλη. Κάτι που τους οδήγησε στην απόφαση να κατεβάσουν μια ολοκληρωμένη, ξεχωριστή πρόταση.
«Η κίνηση που έχει δράσει δέκα χρόνια στην πόλη μας αναδεικνύοντας τα προβλήματα των πολιτών και καταγράφοντας τα αιτήματά τους αποφάσισε να καταθέσει μια αμιγώς αυτοδιοικητική υποψηφιότητα όπως είναι ο εκπρόσωπός της Μπάμπης Μπαρμπουνάκης δημοτικός σύμβουλος για 19 χρόνια στο Δήμο Θεσσαλονίκης και ιδιαίτερα τις τελευταίες αναμετρήσεις πρώτος δημοτικός σύμβουλος της Αντιπολίτευσης», υπογράμμισαν
Για τα μέλη της κίνησης «η λειτουργία του Δήμου οφείλει να αποκτήσει μητροπολιτικά χαρακτηριστικά με τις συνεχείς προσπάθειες βελτίωσης, στο πλαίσιο του νέου αυτοδιοικητικού μοντέλου Καλλικράτης».
Μίλησαν για «διαφάνεια παντού» κι όπως υποστήριξαν κάτι τέτοιο θα αρχίσει «με την αποδυνάμωση του δημαρχοκεντρικού συστήματος».
Κατηγόρησαν τη διοίκηση Παπαγεωργόπουλου ότι «δε φρόντιζε μέχρι σήμερα να ιεραρχεί τις υποδομές και τα έργα με στόχο την αναπτυξιακή πορεία της πόλης» κι έκριναν απαραίτητο «να δημιουργηθεί ένα επενδυτικό εργαλείο σε συνεργασία με την Κεντρική Εξουσία και την Ευρωπαϊκή Ένωση στα πλαίσια της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης που θα αποκτήσει η περιφερειακή αυτοδιοίκηση ώστε να υλοποιηθούν οι πολυπόθητες επενδυτικές δράσεις που τα τελευταία 20 χρόνια έχουν εντελώς σταματήσει».
Καθώς θεωρούν ότι ο δήμος «δεν είναι μόνο επενδύσεις και επιχειρηματικές δράσεις», αλλά «οφείλει να ασκεί συνεχή κοινωνική πολιτική στις δύσκολες στιγμές που σήμερα περνάει ο τόπος μας», υπόσχονται δράσεις όπως η μέριμνα των παιδιών, των ηλικιωμένων, των μεταναστών, ατόμων με ειδικές δεξιότητες, μέριμνα για τη προστασία του πράσινου και την προστασία των αδέσποτων ζώων.
Προαναγγέλλουν συνεργασία με τους φορείς της πόλης καθώς θα λειτουργούν «ως μοχλός πίεσης στην Κεντρική Εξουσία».
Καλούν, δε, τους ψηφοφόρους, να συγκρίνουν «τη μέχρι σήμερα προσφορά του κάθε υποψηφίου για τον Δήμο και την πόλη μας αποσαφηνίζοντας το θολό τοπίο που το τελευταίο χρονικό διάστημα δημιουργήθηκε από τους αυτόκλητους υποψηφίους».
Όσο για τις προγραμματικές τους θέσεις, θα τις καταθέσουν πολύ σύντομα, στην επόμενη συνάντηση με τους δημοσιογράφους.