Σε ιστορικό χαμηλό υποχώρησε πλέον ο δείκτης Northern Greece Business Index 500 (NGBI 500), καθώς η απαισιοδοξία των εκπροσώπων των βορειοελλαδικών επιχειρήσεων διογκώνεται και, από την άλλη, το «μέτωπο» της απασχόλησης συρρικνώνεται. Άλλωστε, το 24% των ερωτηθέντων επιχειρηματιών δήλωσαν πως θα προχωρήσουν σε απολύσεις τον επόμενο μήνα, ενώ μόλις το 10% ανέφερε πως θα προβεί σε προσλήψεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης NGBI 500, που καταρτίζεται με βάση τα αποτελέσματα σφυγμομέτρησης σε δείγμα 500 βορειοελλαδικών επιχειρήσεων, διαμορφώθηκε τον Ιούνιο στο -46, από -30 το Μάιο, -20 τον Απρίλιο και -29 το Μάρτιο. Η έντονη αρνητική στροφή του δείκτη θεωρείται - σε πολύ μεγάλο βαθμό - απόρροια των απαντήσεων που δόθηκαν για το τι προβλέπουν οι επιχειρηματίες σε ό,τι αφορά στην κατάσταση των εταιριών τους το επόμενο εξάμηνο.
Μόνον το 8% των εκπροσώπων των επιχειρήσεων εκτιμά ότι το επόμενο εξάμηνο θα είναι ευνοϊκότερο, έναντι ποσοστού 15% τον Απρίλιο, ενώ επιδείνωση «βλέπει» το 61% (42% ήταν τον προηγούμενο μήνα). «Στασιμότητα» εκτιμά πως θα υπάρξει το 31%, από 44% που ήταν το Μάιο.
Σχετικά με την εκτίμηση των επιχειρήσεων για την τρέχουσα κατάστασή τους, το 49% την αποτιμά ως κακή (44% τον προηγούμενο μήνα). Στον αντίποδα, μόλις το 11% την κρίνει καλή (11% Μάιο) και το 40% τη θεωρεί ικανοποιητική (45% Μάιο). Σε ό,τι αφορά στις πωλήσεις, αύξηση κατέγραψε το 19% (10% το Μάιο), ενώ το 60% απάντησε πως είχε μείωση, (56% το Μάιο).
Αναλύοντας κατά κλάδο τα αποτελέσματα του NGBI 500 Ιουνίου 2010, φαίνεται πως οι παροχής υπηρεσιών εταιρίες εξακολουθούν να κρατούν την πρωτοκαθεδρία στις πιο θετικές απαντήσεις, αποδεικνύοντας πως καταφέρνουν να προβάλλουν τις πιο σθεναρές αντιστάσεις απέναντι στην οικονομική κρίση.