Μεγάλη μείωση στους δείκτες εγκληματικότητας έχει επιτύχει, κατά τους πρώτους τρεις μήνες εφαρμογής του, το πρόγραμμα δίκυκλης αστυνόμευσης και ταχείας αστυνομικής επέμβασης ‘’ΔΙ.ΑΣ.’’, το οποίο έχει αναδειχθεί σε αιχμή του δόρατος της πολιτικής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, για την αντιμετώπιση του ‘’καθημερινού’’ εγκλήματος, στους δρόμους των μεγάλων αστικών κέντρων.
Στη Θεσσαλονίκη, κατά το τρίμηνο Απριλίου- Ιουνίου 2010, καταγράφηκε μία μείωση της τάξης του 34,72% στα πιο επικίνδυνα εγκλήματα, ήτοι τις ληστείες (άρθρο 380 Π.Κ.) και μία υποχώρηση της τάξης του 17,17% στις εγκληματικές πράξεις, οι οποίες προβλέπονται από τις διατάξεις 372-374 του Ποινικού Κώδικα, δηλαδή στις κλοπές και τις διαρρήξεις.
Συγκεκριμένα, το β’ τρίμηνο του 2010 έγιναν 141 ληστείες, έναντι 216 το πρώτο τρίμηνο του ίδιου έτους. Η πιο εντυπωσιακή μείωση, σε ποσοστό 90%, αφορά στις ληστείες σε τράπεζες, καθώς έγινε μόλις μία το τρίμηνο δράσης της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., έναντι δέκα το προηγούμενο τρίμηνο. Σε αντίστοιχη σύγκριση των δύο τριμήνων, προκύπτει μείωση 60% στις ληστείες σε ταξί, 83,3% στις ληστείες σε υποκαταστήματα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, και 42,85% στις ληστείες σε σούπερ μάρκετ.
Συνολικά 2.913 κλοπές και διαρρήξεις έγιναν από τον Απρίλιο έως και τον Ιούνιο, έναντι 3.517 το τρίμηνο Ιανουαρίου- Μαρτίου 2010. Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η αύξηση του ποσοστού των υποθέσεων που εξιχνιάστηκαν, που από το 11,5% το α’ τρίμηνο, έφθασε στο 16,1% το β’ τρίμηνο 2010, ξεπερνώντας μάλιστα το σχετικό στόχο που είχε τεθεί από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκη, για το συγκεκριμένο διάστημα. Το τρίμηνο δράσης της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. οι κλοπές και διαρρήξεις σε οικίες μειώθηκαν κατά 24%, σε αυτοκίνητα κατά 18,41% και οι μικροκλοπές σε δημόσιους χώρους και στο δρόμο (κινητά τηλέφωνα, πορτοφόλια) κατά 30,39%.
Η ομάδα ΔΙ.ΑΣ., αποτελούμενη από αστυνομικούς επιβαίνοντες ανά δύο σε μοτοσυκλέτες μεγάλου κυβισμού, από την ημέρα έναρξης εφαρμογής του προγράμματος (29 Μαρτίου 2010), προέβη συνολικά σε 15.860 προληπτικούς ελέγχους ατόμων, σε 1.547 προσαγωγές, 596 συλλήψεις, ενώ προχώρησε σε 8.406 ελέγχους οχημάτων και συνέδραμε σε 2.677 περιστατικά.
Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι οι τομείς περιπολιών, που καθορίστηκαν βάσει σχεδιασμού, ο οποίος στηρίχθηκε σε γεωγραφικά και χωροταξικά στοιχεία κάθε περιοχής του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, καθώς και στη χαρτογράφηση του εγκλήματος, από 34 που ήταν αρχικά έγιναν 36 (από τις 15 Μαΐου), ενώ αντίστοιχα και οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., από 434 αυξήθηκαν σε 482.
Οι περιπολίες ξεκινούν νωρίς το πρωί και συνεχίζονται μέχρι τη 1 μετά τα μεσάνυχτα. Οι αστυνομικοί, οι οποίοι ακολούθησαν εξειδικευμένη εκπαίδευση και θα μετεκπαιδεύονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, βρίσκονται σε συνεχή κίνηση, με στόχο την εμφανή αστυνόμευση και την άμεση επέμβαση, ώστε η δράση τους να έχει προληπτικό και κατασταλτικό χαρακτήρα, προκειμένου να μειωθεί η εγκληματικότητα και να ενισχυθεί– εδραιωθεί το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών.
Σχολιάζοντας τα στοιχεία ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Σπύρος Βούγιας έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η υπόθεση της ασφάλειας του πολίτη, είναι μία διαρκής προσπάθεια και υποχρέωση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου είναι η χάραξη μίας πολιτικής, που πρέπει να είναι αποτελεσματική. Χαιρόμαστε που η πρώτη, μεγάλης κλίμακας, παρέμβασή μας, η ενεργοποίηση των ομάδων ΔΙ.ΑΣ., έχει φέρει ήδη τα πρώτα καλά αποτελέσματα με τη σημαντική μείωση ληστειών, κλοπών και διαρρήξεων. Τα ιδιαίτερα θετικά αυτά στοιχεία μας οδήγησαν και στην απόφαση για την επέκταση του προγράμματος, σε όλες τις περιφέρειες της χώρας και σε όλες τις αστυνομικές διευθύνσεις».
Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε πως την ομάδα ΔΙ.ΑΣ. στην Περιφέρεια θα στελεχώσουν 1.060 νέοι αστυνομικοί. Με την επέκταση αυτή η ομάδα ΔΙ.ΑΣ. στελεχώνεται συνολικά από 3.640 αστυνομικούς. Όσον αφορά στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, από όπου ξεκίνησε το πρόγραμμα, «οι αρμόδιες υπηρεσίες μελετούν τα αποτελέσματά του μέχρι σήμερα, ώστε να επιδιώξουν την ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση του συστήματος», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Βούγιας.