Την ώρα που κάποιοι δήμοι προσπαθούν να εντάξουν ώριμα έργα στα ΕΣΠΑ, ο δήμος Συκεών εντάσσει, χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία, τη δημιουργία νηπιαγωγείων στα ίδια προγράμματα. Όπως ανακοινώθηκε, επίσημα, από το δήμο, "πρώτο δήμο στο νομό Θεσσαλονίκης, αλλά και σε όλη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ανακηρύσσει το δήμο Συκεών η πορεία του προγράμματος ΕΣΠΑ σε ό,τι αφορά τις υποδομές εκπαίδευσης, συνολικού κατ’ αρχήν προϋπολογισμού 144 εκατ. ευρώ".
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα αποφάσεις-εγκρίσεις, από τα 18 συνολικά ενταγμένα έργα στο ΕΣΠΑ τα δυο ανήκουν στο δήμο Συκεών, ενώ τα υπόλοιπα αποτελούν προτάσεις νομαρχιών ή άλλων φορέων, κι ένα μόνο σε όμορο δήμο του νομού Θεσσαλονίκης.
Πρόκειται για την κατασκευή δύο νέων κτιρίων που θα στεγάσουν πολυθέσια ολοήμερα νηπιαγωγεία, και συγκεκριμένα τα 8ο-15ο και 16ο με συνολικό προϋπολογισμό 6.524.183€. Η διαδικασία της έγκρισης των προτάσεων, που υπέβαλε ο δήμος στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας προς χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, έχει ολοκληρωθεί με την υπογραφή των αποφάσεων ένταξης.
Για το δήμο Συκεών, "η θετική αυτή εξέλιξη ήρθε να επιβεβαιώσει το επίπεδο οργάνωσης και προετοιμασίας των υπηρεσιών του δήμου, ο οποίος αξιοποιεί στο έπακρον -όσο κανένας άλλος φορέας- τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Η συσσωρευμένη τεχνογνωσία αντανακλάται και στην αρτιότητα των υπό έγκριση φακέλων, οι οποίοι μάλιστα απέσπασαν θετικά σχόλια από στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής".
«Οι υπηρεσίες μας είναι από τις καλύτερα οργανωμένες και ενημερωμένες για τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Είναι υποχρέωσή μας να βρεθούμε αρωγοί στους συναδέλφους από τους υπόλοιπους ΟΤΑ, γιατί πιστεύουμε ότι ο μοχλός ανάπτυξης που προσφέρουν τα προγράμματα χρηματοδότησης δεν πρέπει να μείνει ανενεργός και αναξιοποίητος», υποστηρίζει ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.
Να σημειωθεί, πάντως, ότι στις Συκιές, το ειδικό γραφείο είναι "επανδρωμένο" με τη μελετήτρια Φαιδώρα Κανελή, το μηχανικό Διονύση Μπατζή και τον υπεύθυνο του γραφείου Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του δήμου Συκεών Γιάννη Πολυχρονιάδη.
Όσον αφορά τα νηπιαγωγεία, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, μέσα στους επόμενους μήνες πρόκειται να γίνει η δημοπράτηση των έργων και οι εργασίες κατασκευής των σχολείων αναμένεται να αρχίσουν το επόμενο διάστημα, με στόχο τα διδακτήρια να λειτουργήσουν την επόμενη σχολική περίοδο 2011-2012.

Τα σχολικά κτίρια
Γεγονός είναι, επίσης, ότι τα κτίρια θα είναι πραγματικά κοσμήματα: Το διώροφο κτίριο που θα στεγάσει το 8ο πολυθέσιο και ολοήμερο νηπιαγωγείο, το οποίο σήμερα στεγάζεται σε ενοικιαζόμενο χώρο στην οδό Γοργοποτάμου, θα κατασκευαστεί στην οδό Σπάρτακου, στον Τομέα Τειχών.
Από το 2007 η δημοτική αρχή έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες εξαγοράς του οικοπεδικού χώρου, εκπόνησε τις μελέτες κατασκευής και κατεδάφισε αυθαίρετα κτίσματα.
Το 15ο διθέσιο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο στεγάζεται από το 2008 σε μισθωμένο κατάστημα επί των οδών Γ.Παπανδρέου με Κ.Κουν, εξυπηρετώντας στο μέτρο του δυνατού την ευρύτερη περιοχή της Δενδροφυτείας, όπου δεν υπάρχει άλλο ολοήμερο νηπιαγωγείο. Η λειτουργία του έχει αποσυμφορήσει τα 2ο και 9ο νηπιαγωγεία, τα οποία -λόγω υπεράριθμων τμημάτων- δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τα αιτήματα όλων των γονέων για φοίτηση των παιδιών τους σε ολοήμερα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ορισμένοι να αναγκάζονται να καταφύγουν στην ιδιωτική λύση, δυστυχώς πληρώνοντας αδρά.
Ο σχεδιασμός των χώρων του νέου κτιρίου από τους επιστήμονες της Τεχνικής Υπηρεσίας βασίζεται στις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής με τη χρησιμοποίηση ασφαλών υλικών που καλύπτουν όλα τα σύγχρονα παιδαγωγικά και ψυχοκοινωνικά κριτήρια.
Μεταξύ άλλων, στο ισόγειο θα αναπτύσσονται αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, διαλείμματος, δραστηριοτήτων και ύπνου, γραφείο διοίκησης και δασκάλων, κουζίνα κλπ., ενώ στον πρώτο όροφο θα βρίσκονται τα γραφεία γραμματείας, παιδοψυχολόγου, συμβουλευτικής γονέων, κοινωνικού λειτουργού και παιδιάτρου, αίθουσα σεμιναρίων για εκπαιδευτικούς και γονείς, καθώς και εκδηλώσεων. Η αυλή μετατρέπεται σε έναν πρωτότυπο χώρο αγωγής και αναψυχής με τη δημιουργία υποχώρων διαμόρφωσης μιας σειράς προαυλίων που θα λειτουργούν ως υπαίθριες τάξεις, ενώ στο υπόγειο θα λειτουργεί χώρος στάθμευσης.
Το 16ο διθέσιο Νηπιαγωγείο, που θα βρίσκεται στο Κρυονέρι επί της Κυπρίων Ηρώων Ισαάκ και Σολωμού, θα αντικαταστήσει το 16ο διθέσιο Νηπιαγωγείο που λειτουργεί ως ολοήμερο σε ενοικιαζόμενο χώρο, στην οδό Ευριπίδου 7. Οι περιοχές της Παπαναστασίου και Κολοτρώνη είναι οι πλέον πυκνοδομημένες και η λειτουργία του κρίθηκε εξαιρετικά απαραίτητη.