Ύστερα από 15 χρόνια ο Παύλος Δερμιτζάκης επιστρέφει στην Τούμπα. Σε άλλο πόστο: Θα είναι προπονητής. Συμφώνησε το βράδυ σε όλα με τον Θοδωρή Ζαγοράκη και ο 41χρονος Έλληνας τεχνικός διαδέχεται τον Μάριο Μπερέτα. Για τον Ιταλό η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ανακοίνωσε «την κοινή συνεναίσει λύση της συνεργασίας της με τον κ. Mario Beretta στον οποίο εύχεται κάθε επιτυχία στην συνέχεια της καριέρας του».
Βέβαια, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή η... συναίνεση θα κοστίσει στον ΠΑΟΚ κομματάκι ακριβά: 250.000 ευρώ. Όμως οι αλλαγές προπονητή σε 23 μέρες, πληρώνονται -και για τα δεδομένα του ΠΑΟΚ, ακριβά.
Η λύση της συνεργασίας με τον Ιταλό προπονητή δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Ο Μπερέτα απαίτησε να του δοθούν όλα τα χρήματα (400.000 ευρώ) αλλά τελικά βρέθηκε η χρυσή τομή.
Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ φέρεται ότι πήρε την απόφαση απόλυσης του Μπερέτα μετά από εισήγηση του Ζήση Βρύζα. Μάλιστα, όπως μετέδωσε ο ραδιοσταθμός Libero, ο Βρύζας, που ήταν υπεύθυνος και για την πρόσληψη του Μπερέτα, υπέρβαλε την παραίτησή του στη διάθεση του προεδρου της ΠΑΕ, όμως ο Θοδωρής Ζαγοράκης δεν την έκανε δεκτή.
Αιτία της απομάκρυνσης του Μπερέτα είναι η άσχημη εικόνα της ομάδας στα φιλικά κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της στη Γερμανία. Η εικόνα αυτή ήταν που, μετά από αρκετά χρόνια, δημιούργησε "κλίκα" στα αποδυτήρια του ΠΑΟΚ, μόνον που σε αυτήν την "κλίκα" εισχώρησαν, όπως φαίνεται, όλοι οι ποδοσφαιριστές. Με δημοκρατικές διαδικασίες -και κορυφαίο του χορού τον Πάμπλο Γκαρσία- η απόφαση της θυσίας πάρθηκε μετά το τελευταίο φιλικό. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες ο Γκαρσία είπε, παρουσία του ίδιου του Μπερέτα, ότι «είναι καλός προπονητής αλλά δεν κάνει για τον ΠΑΟΚ».
Ο "από μηχανής Θεός" Θ. Ζαγοράκης ανέλαβε να βρει τη λύση του δράματος, να εμφανιστεί στη σκηνή και να λυτρώσει τον ΠΑΟΚ από τον Ιταλό πρωτ-αγωνιστή.
Όσο για τον αντικαταστάτη του Ιταλού, ήταν 100% επιλογή προέδρου. Ο Θ. Ζαγοράκης, ο οποίος ήταν συμπαίκτης του Παύλου Δερμιτζάκη και στην Καβάλα και στον ΠΑΟΚ, τον επιθυμούσε διακαώς ακόμη και πριν προκύψει ο Μπερέτα. Είχαν πρωινή τηλεφωνική επαφή κι ο 51χρονος τεχνικός παρέπεμψε στον πρόεδρο της ΠΑΕ Πανθρακικός, Θ. Σαββάκη. "Δε θα μπω εμπόδιο στο όνειρό σου", φέρεται να είπε ο Θρακιώτης παράγοντας στον Δερμιτζάκη κι έτσι, αύριο, Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010, το πρωί, ο... νέος Πάμπλο του ΠΑΟΚ, θα αποχαιρετήσει τους παίκτες του στην Κομοτηνή και θα κατέβει την Εγνατία Οδό με προορισμό την Τούμπα. Θα γίνει η παρουσίασή του και, το απόγευμα, θα ακολουθήσει η πρώτη συνάντηση του προπονητή με τους νέους παίκτες του.
Ως προπονητής δούλεψε τέσσερις χρονιές στον Ατσαλένιο, τρεις στον Διαγόρα και πέρσι από τα μισά της περιόδου στον Πανθρακικό. Την Τετάρτη θα αντιμετωπίσει την πρώτη μεγάλη πρόκληση της προπονητικής του καριέρας. Θα αντιμετωπίσει τον Γιολ, στην Άμστερνταμ Αρίνα.