Tην πόρτα της Υπηρεσίας Δημοσιονομικού Ελέγχου στην Θεσσαλονίκη Ερμού 18 έχουν κλείσει οι διοριστέοι του Υπουργείου Οικονομικών, με τα οικονομικά τους βιβλία. Βρήκαν αυτόν τον τρόπο να διαμαρτυρηθούν στο ότι, ενώ έχουν πετύχει σε σχετικό διαγωνισμό δεν έχουν διορισθεί ακόμη, αλλά χαρακτηρίζονται... διοριστέοι!
Αυτά τα άτομα αποτελούν μέρος 877 συνολικά διοριστέων του απαιτητικού γραπτού διαγωνισμού ΑΣΕΠ που πραγματοποιήθηκε στις 4-5 Απριλίου 2009 (προκήρυξη 1Γ/2008) για το Υπουργείο Οικονομικών. Είναι λογιστές, οικονομολόγοι, φοροτεχνικοί και πλήρως εξιδικευμένοι στο αντικείμενό τους καθώς αρίστευσαν ανάμεσα σε 26.000 υποψηφίους και το 80% αυτών κατέχει μεταπτυχιακούς τίτλους σε οικονομικά και φορολογικά πεδία.
Αισθάνονται κατάφωρα αδικημένοι καθώς τούς έχουν σταλεί ατομικές επιστολές για κατάθεση δικαιολογητικών διορισμού από το 2009, οι διευθύνσεις προσωπικού τούς διαβεβαίωναν ότι το πάγωμα προσλήψεων δεν αφορά αυτούς και έχουν μείνει άνεργοι καθώς όφειλαν να παραιτηθούν από τις δουλειές τους στο παρά πέντε του διορισμού.
"Η τραγική οικονομική κατάσταση της χώρας, τα 5.000 οργανικά κενά στις εφορίες και οι 700 συνταξιοδοτήσεις στα τελωνεία-οι μοναδικές υπηρεσίες που φέρνουν έσοδα στο κράτος καθιστά απαράδεκτο το πάγωμα των προσλήψεών μας και εγείρει εύλογα ερωτηματικά για μια ακόμη τραγική γκάφα του Υπουργού Οικονομικών ο οποίος φαίνεται πως έχει κλείσει τα αυτιά του στις φωνές της λογικής και προτιμά ξένους παράγοντες να βγάλουν το φίδι από την τρύπα, ενώ υπάρχουν 877 άριστοι Έλληνες επιστήμονες για αρωγή της χώρας", τονίζουν χαρακτηριστικά.
"Άλλοι συνηθίζουν να διαδηλώνουν με ρόπαλα, άλλοι με μολότοφ, όμως στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιείται τώρα διαμαρτυρία με οδοφράγματα βιβλίων". εξηγεί ο Ιωάννης Καραμπέλκος, εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Διορισθέντων Υπουργείου Οικονομικών Βορείου Ελλάδος. Και προσθέτει:
"Οι διοριστέοι του γραπτού διαγωνισμού ΑΣΕΠ 1Γ/2008 για το Υπουργείο Οικονομικών έχουν αποκλείσει από το πρωϊ την είσοδο της Υπηρεσίας Δημοσιονομικού Ελέγχου στην Ερμού 18 στην Θεσσαλονίκη ζητώντας τον άμεσο διορισμό τους που έχει ανασταλλεί με τον νόμο περί εισοδηματικής πολιτικής. Οι 877 διοριστέοι έπρεπε να είναι ήδη στην εργασία τους από αρχές Μαρτίου προσφέροντας πολύτιμη αρωγή σε νευραλγικές θέσεις (εφορίες, τελωνεία, Γενικό Λογιστήριο του Κράτους)".
Όσο για την πρωτότυπη διαμαρτυρία τους, ενημερώνουν πως έχουν κλείσει την είσοδο της Υ.Δ.Ε. με τα οικονομικά τους βιβλία, δημιουργώντας έναν ΄΄τοίχο γνώσης΄΄, σύμβολο που είχαν χρησιμοποιήσει και στον αποκλεισμό του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στην Αθήνα κερδίζοντας την συμπάθεια και υποστήριξη των πολιτών. Οι διοριστέοι για το Υπουργείο Οικονομικών είναι λογιστές, οικονομολόγοι, φοροτεχνικοί και πλήρως εξιδικευμένοι στο αντικείμενό τους καθώς αρίστευσαν ανάμεσα σε 26.000 υποψηφίους, ενώ το 80% αυτών κατέχει μεταπτυχιακούς τίτλους σε οικονομικά και φορολογικά πεδία.
Κύριο σύνθημά τους "Μας Λέγανε Συνέχεια για Αξιοκρατία - Δώσαμε Γραπτό ΑΣΕΠ και Τώρα Ομηρία"!
«Το υπουργείο μου έστειλε επιστολή την 1/12/2009, για να καταθέσω τα δικαιολογητικά, ώστε να αναλάβω υπηρεσία. Παραιτήθηκα από την Αγροτική Τράπεζα, (ως όφειλα), στην οποία είχα διοριστεί με το γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ 2004 (υπέβαλα την παραίτηση μου στις 11/1/2010) αφού με είχαν διαβεβαιώσει από το υπουργείο ότι το αργότερο μέχρι το Πάσχα, θα έχω αναλάβει υπηρεσία. Όφειλα να πράξω έτσι, διότι ήμουνα διορισμένη σε κατάστημα της ΑΤΕ στην επαρχία και θα έπρεπε να μετακομίσω στον Πειραιά (τόπος διορισμού), όπου νοίκιασα χώρο και τα έξοδα του ενοικίου ήδη τρέχουν. Αυτή τη στιγμή είμαι άνεργη, δεν δικαιούμαι επίδομα ανεργίας, η εύρεση εργασίας με τα σημερινά δεδομένα και τη γνωστοποίηση του διορισμού μου, είναι αδύνατη», εξιστορεί η Χ.Α. (ΤΕ Εφοριακών).
Να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των διοριστέων διορίζονται σε διαφορετική πόλη από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους, αρκετοί νοίκιασαν σπίτια σε άλλες πόλεις, μετακόμισαν και τακτοποίησαν τα πράγματά τους εκεί, παρήγγειλαν και χρεώθηκαν για την αγορά σπιτιών, αυτοκινήτων και πολλοί πλέον γονείς μη γνωρίζοντας τον χρόνο τοποθέτησής τους εκφράζουν από τώρα την απορία και την αγωνία τους για την πόλη που θα πρέπει να εγγράψουν τα παιδία τους την επόμενη σχολική χρονιά. Πολλοί από αυτούς εκφράζουν έντονα την ανησυχία τους διότι είναι πλέον αδύνατη η εύρεση εργασίας από αυτούς διότι τα ονόματά τους υπάρχουν στα ΦΕΚ διοριστέων από τον Νοέμβριο και όποια προσπάθεια έχει γίνει ανεύρεσης εργασίας προσκρούει στο γεγονός ότι οι νέοι εργοδότες τους με μια απλή αναζήτηση στο ιντερνέτ διαπιστώνουν ότι είναι διοριστέοι. Επίσης στο σύνολο των επαρχιακών πόλεων όπου ο κύκλος είναι μικρός είναι γνωστό σε πολλούς ο διορισμός τους αλλά ταυτόχρονα και η αναζήτηση του προηγούμενου εργοδότη για την αιτία παραίτησης οδηγεί σε αποκλεισμό των ανθρώπων αυτών από την αγορά εργασίας.