Τρία μέτρα για την επιτάχυνση της ποινικής και διοικητικής Δικαιοσύνης, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, παρουσία του υφυπουργού, Απόστολου Κατσιφάρα, και του γενικού γραμματέα, Γεωργίου Δημήτραινα. Το πρώτο μέτρο, που ανακοίνωσε ο υπουργός, είναι η εισαγωγή, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, του θεσμού της διαμεσολάβησης στις αστικές και εμπορικές υποθέσεις του ιδιωτικού τομέα, που θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση του φόρτου εργασίας των δικαστηρίων.
Το δεύτερο μέτρο, που ανακοινώθηκε, είναι η εισαγωγή του θεσμού της «ποινικής συνδιαλλαγής», που αφορά τα εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας ή της περιουσίας, τα οποία τιμωρούνται σε βαθμό πλημμελήματος και κακουργήματος, αλλά τελούνται χωρίς βία (υπεξαίρεση, τοκογλυφία, κ.λπ). Στις περιπτώσεις, που ασκηθεί ποινική δίωξη για τα εν λόγω αυτά αδικήματα, ο εισαγγελέας ξεκινά διαδικασία αποζημίωσης των θυμάτων από τον κατηγορούμενο με τελικό σκοπό τον συμβιβασμό. Η υπόθεση δεν θα οδηγηθεί στο ακροατήριο, εφόσον ο δράστης ικανοποιήσει πλήρως το θύμα με αποζημίωση και εντόκως.
Το τρίτο μέτρο επιτάχυνσης απονομής της Δικαιοσύνης, αφορά τη διοικητική Δικαιοσύνη. Ειδικότερα, στο Συμβούλιο της Επικρατείας εισάγεται «φίλτρο διαλογής» για τις υποθέσεις, που υπάγονται σε αυτό, κατόπιν αναιρέσεων ή εφέσεων από τα διοικητικά δικαστήρια. Ομάδα δικαστών του ΣτΕ θα εξετάζει τις υποθέσεις των αναιρέσεων, που θα εισάγονται στο Συμβούλιο. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα σε υποθέσεις μείζονος σημασίας, ή υποθέσεις γενικότερου ενδιαφέροντος, οι οποίες αφορούν μεγάλο αριθμό πολιτών, να εισάγονται απευθείας σε πρώτο και τελευταίο βαθμό στο ΣτΕ, με πρωτοβουλία των διαδίκων, όσο και των ίδιων των δικαστών του ΣτΕ.
Παράλληλα, καθιερώνεται ο θεσμός «της πρότυπης δίκης» στα διοικητικά δικαστήρια. Σύμφωνα με τον θεσμό αυτόν, οι υποθέσεις που έχουν μείζονα σπουδαιότητα, ή αφορούν μεγάλο αριθμό εκκρεμών δικών ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων, μπορούν να εκδικάζονται εντός διμήνου κατά προτίμηση, ύστερα από αίτημα των διευθυνόντων τα δικαστήρια, των δικηγορικών συλλόγων, ή του υπουργού Οικονομικών. Ο κ. Καστανίδης επισήμανε ότι θα υπάρξει και δεύτερη δέσμη μέτρων.

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Εν τω μεταξύ, την εμπιστοσύνη του στο δικαστικό Σώμα της χώρας, αλλά και στον υπουργό Δικαιοσύνης, Χάρη Καστανίδη, εξέφρασε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, υποδεχόμενος τον υπουργό και τους νέους αντιπροέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας.
Ο κ. Παπούλιας συνεχάρη τους δικαστές για την εκλογή τους και πρόσθεσε: «ο ρόλος της Δικαιοσύνης είναι πολύ σημαντικός για την κοινωνική συνοχή και είμαι βέβαιος ότι θα ανταποκριθείτε στο λαϊκό, παλλαϊκό αίτημα της ισονομίας και ισοπολιτείας».