Ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση του φιλόδοξου σχεδίου να μετατρέψει τη συνοικία της Πέτρου Λεβαντή, σε χώρο εκπαίδευσης, γνώσης, πολιτισμού και αναψυχής έκανε σήμερα ο δήμος Συκεών. Έχοντας εξασφαλισμένες τις κρατικές επιδοτήσεις, κατεδάφισε άλλα τρία ετοιμόρροπα και εγκαταλειμμένα κτίσματα. Από αυτά, τα δύο είχαν περιέλθει στην ιδιοκτησία του δήμου, ενώ το τρίτο είχε κριθεί κατεδαφιστέο από τη Διεύθυνση Πολεοδομίας .
Συνεργεία του δήμου, παρουσία του αντιδημάρχου Μικροέργων, Ηλεκτροφωτισμού και Πρασίνου Τάσου Τσακιρίδη, προχώρησαν στην κατεδάφιση των κτισμάτων επί των οδών Ύδρας 15, Μιλτιάδου 13 και Μιλτιάδου 8, αφού προηγουμένως ειδοποιήθηκαν και απομακρύνθηκαν οι «καταληψίες» ένοικοί τους. «Πρόκειται για μια περιοχή που η αναβάθμισή της αποτελεί πρόκληση για το δήμο μας. Η αποστολή είναι επίπονη, αλλά πιστεύουμε ότι θα στεφθεί με επιτυχία», τόνιζε ο κ.Τσακιρίδης.
Κρατάει... 16 χρόνια αυτή η κολόνια. Τόσα χρειάστηκε ο δήμος Συκεών για να φθάσει στο σημερινό επίπεδο. Και χρειάζεται, ακόμη, πολλή δουλειά, καθώς πρέπει να κατεδαφιστούν άλλα... 42 κτίσματα!
Η ιστορία της Π.Λεβαντή, όπου η δημοτική αρχή έχει σχεδιάσει την κατασκευή ολοήμερου νηπιαγωγείου, δημοτικού σχολείου και γυμνασίου, αλλά και τη συνολική ανάπλαση της περιοχής με διαμόρφωση πλατειών και χώρων πρασίνου, ξεκινά από το 1994 με τις πρώτες κατεδαφίσεις αυθαίρετων και εγκαταλειμμένων παραπηγμάτων, ενώ το πρόγραμμα απαλλοτριώσεων και κατεδαφίσεων εντατικοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια.
Στην ιδιοκτησία του δήμου έχει περάσει το 50% της συνολικής έκτασης των 5.177 τ.μ. με την καταβολή αποζημιώσεων στους νόμιμους ιδιοκτήτες 1.150.000 ευρώ, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για την απόκτηση και των υπολοίπων ιδιοκτησιών.
Μέχρι σήμερα έχουν κατεδαφιστεί δεκάδες κτίσματα, ενώ για την πλήρη απελευθέρωση του χώρου υπολείπονται άλλα 42, από τα οποία μόνο 6 εντάσσονται στον χώρο πρασίνου. Εκτός των σημερινών, οι πιο πρόσφατες κατεδαφίσεις έγιναν τον περασμένο Δεκέμβριο, στο μεγαλύτερο οικοπεδικό χώρο της συνοικίας στην οδό Πλουτάρχου, αλλά και στην οδό Ηροδότου 5, ανεβάζοντας σε 50 τον αριθμό των οικοπέδων που ανήκουν πλέον στην ιδιοκτησία του δήμου. Ο ρυθμός είναι, ως τώρα, έξι κτίσματα το χρόνο...
Ο δήμαρχος Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, πάντως, είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος για την ολοκλήρωση του σχεδίου: «Καλούμε όσους ισχυρίζονταν ότι η κατασκευή ενός από τα μεγαλύτερα σχολικά συγκροτήματα στην περιοχή μας ήταν άπιαστο όνειρο, να αφήσουν τη στείρα αντιπαράθεση και να ενωθούν μαζί μας στον κοινό αγώνα για την αναβάθμιση της παρεχόμενης παιδείας και την κατασκευή σύγχρονων, βιοκλιματικών και ανοιχτών στη μάθηση και την κοινωνία σχολείων», τόνισε χθες, με την ευκαιρία της κατεδάφισης.