Οι υποψήφιοι του κόμματος στο νομό

Ο Αγάπιος Σαχίνης δε θα διεκδικήσει, το Νοέμβριο, το δήμο Θεσσαλονίκης, για λογαριασμό του ΚΚΕ. Αντ' αυτού, επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης", όπως θα ονομάζονται όλες οι παρατάξεις που θα κατεβάσει το ΚΚΕ στους δήμους της χώρας, θα είναι, για τη Θεσσαλονίκη, ο γραμματέας του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Σωτήρης Ζαργιανόπουλος.
Στους υπόλοιπους δήμους, οι υποψήφιοι τους οποίους θα υποστηρίζει το ΚΚΕ, είναι οι εξής:
# Παύλου Μελά: Καλαντίδου Σοφία
# Καλαμαριάς: Παπαδόπουλος Δαμιανός
# Κορδελιού – Ευόσμου: Γκουτζηγιάννης Κώστας
# Νεάπολης – Συκεών: Βέλλης Χαράλαμπος
# Πυλαίας – Χορτιάτη: Μαάιτα Τζαμάλ Οδυσσέας
# Χαλκηδόνας: Μωυσίδης Σάββας
# Δέλτα: Πετρίδης Ανέστης
# Ωραιοκάστρου: Θέμελης Άγγελος
# Θερμαϊκού: Μόραλη Ντίνα
# Θέρμης: Ιγνατιάδης Θεόδωρος
# Βόλβης: Πολυζωίδου Βάσω
# Πολυγύρου: Παρθενιώτης Νικόλαος
# Έδεσσας: Φουνταλής Μιχάλης
# Βέροιας: Σοφρόνωφ Ιωάννα
# Κατερίνης: Σαλπιστής Νίκος
# Κιλκίς: Φαχουρίδης Ιωάννης

Για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το ΚΚΕ θα υποστηρίζει ως υποψήφιο περιφερειάρχη τον Θεοδόση Κωνσταντινίδη και για αντιπεριφερειάρχες τους:
* Θεσσαλονίκης: Ζιώγας Γιάννης
* Χαλκιδικής: Τζέκης Άγγελος
* Σερρών: Ρακιτζή Τιμοθέα
* Πέλλας: Ουγγρίνος Αλέκος
* Ημαθίας: Τρεμπελής Χρήστος
* Πιερίας: Σκούφας Γιάννης
* Κιλκίς: Χαλίτσιος Κωνσταντίνος

"Εδώ και χρόνια η τοπική Αυτοδιοίκηση έχει χάσει κάθε ίχνος αυτοδιοίκησης, έχει μετατραπεί σε τοπική κρατική διοίκηση. Αποτέλεσε και αποτελεί πολύ περισσότερο σήμερα σε περίοδο οικονομικής κρίσης, βασικό μοχλό προώθησης της πολιτικής, που γεννάει βάσανα για το λαό και πλούτη για το μεγάλο κεφάλαιο. Η μάχη παίρνει από τα ίδια τα πράγματα γενικό πολιτικό χαρακτήρα. Καλούμε τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τη φτωχή αγροτιά, τη νεολαία να πάρουν μαζικά μέρος και να ψηφίσουν πολιτικά. Να βγάλουν συμπεράσματα από την πολιτική που ακολούθησαν τα κόμματα όλα τα προηγούμενα χρόνια, τόσο στο γενικό επίπεδο, όσο και στους Δήμους και τις Νομαρχίες, από την πολιτική και πρακτική που ακολουθούν σήμερα στα πλαίσια της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης", τόνισαν, σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, υποψήφιοι και στελέχη της "Λαϊκής Συσπείρωσης".
Για το ΚΚΕ "θα είναι θετικό σημάδι να χάσουν αισθητά τα ψηφοδέλτια που θα στηρίξουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, καθώς και ο πρόθυμος για τις βρώμικες δουλειές ΛΑΟΣ. Να αποδοκιμαστούν εκείνοι που στο όνομα των τάχα ανανεωτικών διακηρύξεών τους συνδιαχειρίστηκαν σε αντιλαϊκή κατεύθυνση Δήμους και Νομαρχίες".
Στη συνέντευξη υποστήριξαν ότι μέσω του Καποδίστρια προωθήθηκαν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση της χώρας ελαστικές μορφές εργασίας (συμβάσεις ορισμένου χρόνου, τα stage, τα τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης που ήδη εφαρμόζονται ή σχεδιάζονται σε μια σειρά Δήμους του Νομού). "Οι ελαστικές σχέσεις ξεκινούν από το 30% και ξεπερνούν σε πολλούς Δήμους το 50%. Χιλιάδες συμβασιούχοι έχουν απολυθεί και το πρόβλημα θα οξυνθεί με τον Καλλικράτη", υποστήριξαν.
Καταφέρθηκαν κατά του Προγράμματος Καλλικράτη ("δημιουργούνται καλύτερες προϋποθέσεις για την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, για τη ληστεία του φυσικού πλούτου και του ανθρώπινου δυναμικού", τα προγράμματα που εκπονούνται "θα περάσουν στα χέρια επιχειρηματιών, μακριά από τις λαϊκές ανάγκες", "προωθείται η κατηγοριοποίηση των σχολείων με ταξικά κριτήρια, η μετατροπή τους σε επιχειρήσεις, ενώ θα έχουν διαφοροποιημένα προγράμματα, που σημαίνει κατάργηση του ενιαίου, ισότιμου χαρακτήρα της μόρφωσης", "θα προχωρήσει παραπέρα η εμπορευματοποίηση στην Υγεία, η παραπέρα υποβάθμιση της Δημόσιας Υγείας").
Όσον αφορά τα χρέη των δήμων, για τα οποία τόση κουβέντα γίνεται από την ημέρα που ανακοινώθηκε ο "Καλλικράτης", ο κ. Ζαργιανόπουλος και τα υπόλοιπα στελέχη του ΚΚΕ υπογραμμίζουν πως "δεν αναγνωρίζουμε το χρέος και τα ελλείμματα, αυτά δημιουργήθηκαν από την πλουτοκρατία με τη στήριξη των κυβερνήσεων, μέσα από νόμους, φοροαπαλλαγές, κατευθυνόμενες παραγγελίες, τη λειτουργία των δημόσιων επιχειρήσεων, το κόστος προσαρμογής στη συνθήκη του Μάαστριχτ, τους Ολυμπιακούς αγώνες, τους εξοπλισμούς για λογαριασμό του ΝΑΤΟ και άλλα".
Ειδικά για τα οικονομικά των δήμων θεωρούν ότι "η τοπική διοίκηση πρέπει να έχει σημαντικό μερίδιο χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Πρέπει να αποδοθούν οι αυθαίρετα παρακρατηθέντες από τη λαϊκή αφαίμαξη φόροι, που ξεπερνούν τα 10,5 δις ευρώ. Το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, ο ΣΥΝ – ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησαν έναντι αυτών να αποδοθεί ένα ποσό της τάξης του 1,7 δις, σε 8 ετήσιες άτοκες δόσεις, την ώρα που η Τ.Α. δανείζεται με 5,9%".
Απαιτούν να καταργηθούν "οι αντιλαϊκοί φόροι, μέσω των οποίων χρηματοδοτείται η τοπική διοίκηση". Αντιτίθενται στο σύστημα του 50% + 1, αλλά και στο 42% + 1, καθώς "αλλοιώνεται η ψήφος, αφού ο πρώτος συνδυασμός παίρνει τα 3/5 των εδρών". Ζητούν απλή αναλογική στην εκλογή δημάρχων και περιφερειαρχών.
"Οι υποψήφιοι και όσοι εκλεγούν με τη Λαϊκή Συσπείρωση θα αποτελούν στήριγμα και φωνή του λαού και την επομένη των τοπικών εκλογών. Με συνέπεια και σταθερότητα θα υπερασπίζονται τα δίκαια των εργαζομένων, θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της πάλης ενάντια στο μνημόνιο κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ, για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και την προοπτική της λαϊκής εξουσίας", υπογράμμισε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Θεοδόσης Κωνσταντινίδης.