Τα πρώτα έργα αστικών αναπλάσεων, με τις αντίστοιχες απαλλοτριώσεις χώρων προωθεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, στην προσπάθειά του να αποκαταστήσει το περιβαλλοντικό ισοζύγιο σε περιοχές με έντονη έλλειψη πράσινου, χρησιμοποιώντας πόρους του Ειδικού Ταμείου Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΤΕΡΠΣ).
"Το Υπουργείο αρχίζει την απελευθέρωση των πρώτων χώρων που θα αναβαθμίσουν τη ζωή του πολίτη, σε περιοχές με έντονη περιβαλλοντική επιβάρυνση από την πυκνή δόμηση", δήλωσε η υπουργός ΠΕΚΑ, Τίνα Μπιρμπίλη. Όπως ανακοίνωσε στο επόμενο διάστημα, όπως έχει οριστεί και από το σχετικό νόμο για τους ημιυπαίθριους, τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν από τα πρόστιμα όσων ενταχθούν στη ρύθμιση για τις πολεοδομικές αυθαιρεσίες, θα διατεθούν σε πολλές περισσότερες αστικές αναπλάσεις και στη δημιουργία χώρων πράσινου σε όλη την Ελλάδα.
Η επιλογή των χώρων ανάπλασης, όπως διευκρινίζει το υπουργείο, γίνεται σε συνεργασία με τους Δήμους, μέσω της διερευνητικής καταγραφής που ζήτησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ, προκειμένου να προετοιμάσουν την επεξεργασία και κατάρτιση προγραμμάτων ανά Δήμο για την απόκτηση και απαλλοτρίωση κοινόχρηστων χώρων πράσινου και την κατανομή των αντιστοίχων πόρων που θα συγκεντρωθούν στο ΕΤΕΡΠΣ.
Για τη Θεσσαλονίκη, οι πρώτες αναπλάσεις που επιλέχθηκαν σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης, θα γίνουν σε υποβαθμισμένες γειτονίες της πόλης. Η πρώτη αφορά στη δημιουργία χώρου πρασίνου-πάρκου, έκτασης 2 στρεμμάτων, δίπλα σε σχολικό χώρο και σε αθλητικό κέντρο του Ε’ Δημοτικού Διαμερίσματος (οδός Καρακάση, περιοχή Μαρτίου).
Η δεύτερη ανάπλαση αφορά σε τμήματα ζώνης πράσινου κατά μήκος και εκατέρωθεν των τειχών της Άνω Πόλης, έκτασης 1,6 στρεμμάτων. Πρόκειται για μια ζώνη πράσινου που έχει αρχίσει εν μέρει να υλοποιείται από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, με διαμορφώσεις κοινόχρηστων χώρων. Όμως, ορισμένα τμήματα χρειάζεται να απαλλοτριωθούν για να επιλυθούν υπάρχοντα θέματα υγιεινής και ασφάλειας σε αυτή την πυκνοδομημένη γειτονιά της πόλης. Με την απελευθέρωση αυτών των τμημάτων θα ολοκληρωθεί ένας σημαντικός χώρος πράσινου και περιπάτου, που θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες των κατοίκων της Άνω Πόλης και ταυτόχρονα θα συμβάλλει και στην ανάδειξη των βυζαντινών τειχών.
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα προχωρήσει σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ στη συμπλήρωση των αναγκαίων στοιχείων και διαδικασιών που απαιτούνται και θα βεβαιωθούν τα ποσά που χρειάζονται για τις απαλλοτριώσεις και υπολογίζονται περίπου 4,6 εκατ. ευρώ. Το ΥΠΕΚΑ θα διαθέσει τα χρήματα από το ταμείο του ΕΤΕΡΠΣ και ακολούθως οι Δήμοι Αθηναίων και Θεσσαλονίκης θα ολοκληρώσουν τις εργασίες, χρηματοδοτώντας και υλοποιώντας τα απαραίτητα έργα διαμορφώσεων των χώρων.