ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΟ

Άλλος ένας πονοκέφαλος για τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Ο Σάκης Τζακόπουλος, πρώην πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος / Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αφού δήλωσε ερασιτέχνης πολιτικός, ειλικρινής και υπεύθυνος απέναντι στους Θεσσαλονικείς, ανακοίνωσε, σήμερα, (Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010) την υποψηφιότητά του για το δήμο Θεσσαλονίκης. Μιας συνέντευξης στην οποία ο υποψήφιος δήμαρχος διέθεσε μεγάλο μέρος της για να επιτεθεί κατά του Κ. Γκιουλέκα.
“Πώς γίνεται ο πρώτος -σε ψήφους- βουλευτής στη Θεσσαλονίκη και γραμματέας προγράμματος της ΝΔ να δηλώνει ανεξάρτητος”, διερωτήθηκε; Κι οταν τον ρώτησαν για τις σχέσεις του με την πρών υπουργό Εξωτερικών, πριν αλέκτωρ λαλήσαι, είπε πως δεν είχε συναντήσεις ούτε με το Φόρουμ της Ντόρας Μπακογιάννη, ούτε με τον ΛΑΟΣ. Δήλωσε δε εκφραστής του “μεσαίου χώρου”.
“Οι επερχόμενες εκογές μας δίνουν το δικαίωμα να διεκδικήσουμε την αλλαγή, να μην αφήσουμε χώρο σε δημάρχους αφ’ υψηλού και σε μίζερες νοοτροπίες που θέλουν και άλλα χρωματιστά σημαιάκια στους κομματικούς χάρτες”, είπε χαρακτηριστικά, εξαπολύοντας επίθεση -έστω αφήνοντας αιχμές- κατά του “Διαπαραταξιακού”, που κινείται στην κεντροαριστερά.

"Όλα από την αρχη"
Ο κ. Τζακόπουλος ανακοίνωσε ότι ο συνδυασμός του ονομάζεται “Όλα απο την αρχή” κι ανέφερε πως στόχος του είναι να κινητοποιήσει όλους τους πολίτες που πιστεύουν ότι την επομένη των εκλογών πρέπει ν’ αλλάξουν όλα. «Με την κίνησή μου έχω να τους προτείνω έναν άλλο δρόμο, μια διαφορετική προσέγγιση της πολιτικής, μια αλλαγή στάσης απέναντι σε όσους έγιναν η αιτία, να χάσουν την εμπιστοσύνη τους απέναντι σε όλους και σε όλα», τόνισε.
«Αποκλειόταν να συνδέσω την υποψηφιότητά μου με τα κόμματα και τις ένοχες υπερέχουσες εξουσίες και άλλα συμφέροντα. Κατέρχομαι στο στίβο ελεύθερος δεσμεύσεων, μακριά από κάθε είδους εξαρτήσεις, μακριά από κάθε σχέση με στεγανά ή ταμπέλες», πρόσθεσε ο κ.Τζακόπουλος, που διετέλεσε και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ, ως επιλογή της πρώτης περιόδου της κυβέρνησης Καραμανλή. Και υπογράμμισε:
«Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός. Γνωρίζω όμως την πόλη, γνωρίζω τα προβλήματά της, γνωρίζω να παλέψω για τις λύσεις τους. Δεν είμαι ονειροπόλος. Ξέρω καλά, ότι ο δρόμος που επιλέγω δεν είναι εύκολος. Αισθάνομαι όμως ότι αυτή την προσφορά την οφείλω στην πόλη που αγαπώ».
Ο κ. Τζακόπουλος δεν απέφυγε, στην πρώτη του επίσημη εμφάνιση, την πεπατημένη όλων των υποψηφίων: «Κανένας μας στην πόλη αυτή δεν ζει σε γυάλα. Κυκλοφορούμε όλοι σ’ αυτή την πόλη και βλέπουμε ότι μείναμε στάσιμοι, με προβλήματα που προηγήθηκαν από την οικονομική κρίση και έφεραν πολλούς συμπολίτες μας σε εξαθλίωση και ανέχεια. Η πόλη μας ζει στην υπανάπτυξη και στην ανεργία, διώχνει να παιδιά και τους επιστήμονές της σε μακρινούς επαγγελματικούς «παράδεισους». Βαδίζει μόνη, χωρίς σχέδιο και οραματίζεται μόνο βαρύγδουπους τίτλους και ψεύτικες επιγραφές. Και πάντα μακριά απ’ τους ανθρώπους της, απ’ τους νέους της που, περίπου, τους απαγορεύουν να έχουν πια όνειρα», υποστήριξε, για να παραδεχτεί, αμέσως μετά:
«Τέτοιες ώρες, δημιουργείται η εντύπωση κι’ όχι άδικα ή λανθασμένα, ότι όλοι οι υποψήφιοι λένε περίπου τα ίδια»...

Μια ώρα έτσι, δίχως πρόγραμμα
Σε γενικές γραμμές, η πρώτη εμφάνιση Τζακόπουλου στηρίχθηκε στο συγκινησιακό, χωρίς να παρουσιάσει λεπτομέρειες για τυχόν πρόγραμμα, η σχέδιο για τη Θεσσαλονίκη, την οποία, όπως υπογράμμισε πολλές φορές «πρέπει να αποδείξουμε πως δεν είναι η πόλη των φαντασμάτων (όπως… ευφάνταστα αποφαίνονται κάποιοι), μια πόλη που έμεινε καθηλωμένη στο ένδοξο χτες», που «πρέπει να αρχίσει να αντιστέκεται, να αναγεννιέται και να κοιτάξει πάλι το μέλλον της με την ασυναγώνιστη δύναμη των πολιτών της».
Η υποψηφιότητα Τζακόπουλου δείχνει ότι η Νέα Δημοκρατία έχει πληθώρα στελεχών που θέλει να διεκδικήσει το δήμο Θεσσαλονίκης, βάζει, όμως, φραγμό, μαζί και με τις υπόλοιπες, στη συσπείρωση των οπαδών. Ως τώρα, οι υποψήφιοι οι οποίοι προέρχονται από τους χώρους της Νέας Δημοκρατίας -και, συμπτωματικά, δηλώνουν όλοι ανεξάρτητοι- είναι οι Κ. Γκιουλέκας, Σ. Τζακόπουλος και Κ. Μαργαρίτης. Σε αυτούς μπορεί να προστεθεί και ο Γ. Πιπερόπουλος, ο οποίος, πρώτος από όλους, είχε δηλώσει πως θα διεκδικούσε το δημαρχιακό θώκο. Και, μέσα σ' αυτό το σκηνικό, ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής νομού Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Δ. Βαρτζόπουλος, ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, είχε επαφές στην έδρα του κόμματος, πρέπει να σταθμίσει τυχόν απώλειες και από την κάθοδο Παπαθεμελή, που μπορεί να μην ανήκε ποτέ στη Νέα Δημοκρατία, κατάφερε, όμως, στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, να συγκινήσει και να προσελκύσει ένα μέρος οπαδών της.