Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καλεί τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν αίτηση ένταξης στο «Καθεστώς Ενίσχυσης για την ενθάρρυνση των Επενδύσεων Μικρού κόστους στις Αιγοπροβατοτροφικές Εκμεταλλεύσεις με στόχο τη βελτίωση των επιδόσεων» (Μικρά Σχέδια Βελτίωσης) στα πλαίσια του Μέτρου1.2.1 του Π.Α.Α 2007-2013,το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Γεωργικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το Μέτρο, συνολικής δημόσιας δαπάνης 50.000.000€,απευθύνεται στους αιγοπροβατοτρόφους, με στόχο τον εκσυγχρονισμό των εκμεταλλεύσεών τους, με την εισαγωγή σε αυτές υποχρεωτικά της μηχανικής άμελξης αλλά και με την ενίσχυση συμπληρωματικών επενδύσεων. Το ανώτατο επιλέξιμο κόστος για κάθε αίτηση δεν μπορεί να ξεπερνά τα 50.000€ με ποσοστά ενίσχυσης 40%, 50%, 60%, ανάλογα αν τα φυσικά πρόσωπα είναι Νέοι Γεωργοί ή όχι, μόνιμοι κάτοικοι ορεινής, μειονεκτικής περιοχής, Natura ή λοιπών περιοχών.
Η υποβολή της αίτησης γίνεται ηλεκτρονικά από τις 26-7-2010, στις διευθύνσεις:
http://msb.agrotikianaptixi.gr,
http://www.agrotikianaptixi.gr,
http://www.minagric.gr
λαμβάνοντας αριθμό πρωτοκόλλου. Στη συνέχεια εκτυπώνεται, υπογράφεται, θεωρείται για το γνήσιο της υπογραφής από οποιαδήποτε Δημόσια Υπηρεσία και εντός δέκα ημερολογιακών ημερών αποστέλλεται με συστημένη αλληλογραφία στην Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Π.Α.Α – Ανταγωνιστικότητα, Λεωφ. Αθηνών 54-56 Αθήνα, τ.κ 104 41.
Οι ενδιαφερόμενοι προκειμένου να είναι επιλέξιμοι για το πρόγραμμα θα πρέπει:
1. Να είναι ηλικίας 18 έως 60 ετών και να μην είναι άμεσα συνταξιούχοι.
2. Να έχουν υποβάλει κατά το 2009 Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης στον ΟΠΕΚΕΠΕ όπου δηλώνουν τουλάχιστον 145 αιγοπρόβατα.
3. Όσοι κατέχουν τουλάχιστον 75 πρόβατα, να έχουν παραδώσει 60 κιλά γάλα ανά προβατίνα, κατά το 2009. Από την προϋπόθεση αυτή εξαιρούνται οι Νέοι Γεωργοί του Μέτρου 112 του ΠΑΑ.
4. Να γνωρίζουν ότι, εφόσον εγκριθούν στο παρόν πρόγραμμα και μέχρι την αποπληρωμή τους, δεν δικαιούνται να υποβάλουν αίτημα για ένταξη σε άλλο σχέδιο βελτίωσης.
Ενδεικτικά οι επιλέξιμες επενδύσεις είναι:
1. Αγορά αμελκτικής μηχανής, υποχρεωτικά.
2. Η κατασκευή ή ανακατασκευή αμελκτηρίου μέχρι 100μ2.
3. Η αγορά παγολεκάνης.
4. Η αγορά μηχανής γαλουχίας αμνοεριφίων.
5. Η αγορά ηλεκτρογεννήτριας.
6. Η αγορά παρασκευαστηρίου ζωοτροφών.
7. Η αγορά μέχρι τριών σιλό.
8. Η κατασκευή αποθηκευτικών χώρων ζωοτροφών.
9. Η κατασκευή μικρού βιολογικού καθαρισμού.
10. Η αγορά ηλιακού θερμοσίφωνα.
Για να ενισχυθούν οι παραπάνω επενδύσεις, θα πρέπει να αφορούν καινούργιο εξοπλισμό και να υλοποιηθούν μετά την ημερομηνία της ατομικής απόφασης έγκρισης.
Το χρονικό διάστημα υλοποίησης των επενδύσεων δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 9 μήνες, στην περίπτωση προμήθειας μηχανολογικού εξοπλισμού και τους 15 μήνες, στην περίπτωση κατασκευής κτιριακών εγκαταστάσεων.
Για την αποπληρωμή του σχεδίου θα υποβάλλονται μέχρι δύο φάκελοι πληρωμής, μετά την υλοποίηση και εξόφληση των επενδύσεων. Με τον πρώτο φάκελο πληρωμής συνυποβάλλεται η άδεια ιδρύσεως ή η άδεια λειτουργίας της εκμετάλλευσης την υποβολή του φακέλου αποπληρωμής θα συνυποβάλλεται η άδεια λειτουργίας της εκμετάλλευσης.
Οι σχετικές δαπάνες ελέγχονται και εκκαθαρίζονται από τις Υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ και στη συνέχεια πιστώνεται ο λογαριασμός του δικαιούχου.
Νομική βάση των παραπάνω αποτελούν η ΚΥΑ 705/08 και ή Υ.Α 7937/10-6-2009.
Για περισσότερες πληροφορίες και έντυπο υλικό οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθύνονται:
α) Στην Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής ΠΑΑ – Ανταγωνιστικότητα.
β) Στη Διεύθυνση Γεωργικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας.
γ) Στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Θεσσαλονίκης στο τηλ.2310 984172
δ) Στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις:
http://msb.agrotikianaptixi.gr
http://www.agrotikianaptixi.gr
http://www.minagric.gr