Τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, ζήτησε με επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών κ. Γιώργο Παπανδρέου, ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εξωτερικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο
Σκοπός της συνεδρίασης το0υ Συμβουλίου θα είναι να εξετάσει την ανησυχητική -για τη Νέα Δημοκρατία- κατάσταση που διαμορφώνεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μετά και την κινητικότητα που ανέπτυξαν τον τελευταίο καιρό στο Αιγαίο τα ερευνητικά σκάφη «Πίρι Ρέις» και «Τσεσμέ» και τη μη πειστική επιχειρηματολογία του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
"Η κινητικότητα που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό στο Αιγαίο, με την έξοδο των ερευνητικών σκαφών «Πίρι Ρέις» και «Τσεσμέ», σε συνδυασμό με σειρά ενεργειών από την πλευρά της Τουρκίας, που υπονομεύουν και θέτουν σε κίνδυνο τις σχέσεις ανάμεσα στις δυο χώρες, αλλά και η μη πειστική επιχειρηματολογία του υπουργείου Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, έχουν δημιουργήσει μια ιδιαίτερα λεπτή, όσο και ανησυχητική κατάσταση, την οποία πρέπει συνολικά να εξετάσουμε", τονίζει στην επιστολή του ο κ. Αβραμόπουλος.